anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

A99 i ja cz.18 - Video

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

A99 i ja cz.18 - Video

A99 to aparat. Bardzo dobry aparat. Ale jak sprawdza się w filmowaniu? Czy w ogóle A99 można nazwać kamerą? Jak wygląda filmowanie za pomocą SLT A99 wyjaśnię w osiemnastej części mojego opisu tego modelu.

1.jpg

W momencie pojawienia się pierwszych lustrzanek z możliwością kręcenia filmów byłem bardzo sceptycznie nastawiony. Jestem fotografem i nigdy nie ukrywałem, że video mnie „nie kręci”. Jednak wraz z upływem czasu coraz bardziej przekonywałem się do tego, że przecież nie ma w tym nic złego. Nikt mnie do kręcenia nie zmusza. Więc jeśli postęp idzie w tym kierunku by łączyć pewne urządzenia w jedno, a technologia pozwala wykorzystać lustrzanki do filmowania – to czemu nie. Chciałbym się rozpisać, jaką to przemianę przeszedłem od przeciwnika do zwolennika, ale niczego takiego nie było. Ja nadal nie kręcę i ledwo pamiętam gdzie jest przycisk REC. Wiele świetnych produkcji filmowych, które powstały dzięki lustrzankom to wielkie arcydzieła. Widzę ilu ludzi dostało świetne narzędzie do pracy, do zabawy, do wyrażania siebie. Więc skoro inni świetnie wykorzystują aparat do kręcenia filmów – to znaczy, że konstruktorzy mieli dobre wyczucie potrzeb pewnej grupy użytkowników.

0.jpg

Wspomniałem, że ledwo pamiętam, gdzie jest przycisk REC. To dla mnie spory atut. Czego nie mogę powiedzieć o umiejscowieniu tego przycisku w modelu A77. Cieszę się, że A99 jest zmienioną konstrukcją i przycisk REC został lepiej usytuowany. W A77 ilość dwu-sekundowych filmików nagranych przez przypadek szła w setki. W A99 nigdy nie zdarzyło mi się włączyć nagrywania bez mojej wiedzy. Dobrym rozwiązaniem dla A99 i A77 (zwłaszcza dla tego drugiego) jest możliwość wyłączenia funkcji nagrywania w trybach innych niż filmowy. Ja jednak na tak radykalny krok się nie skusiłem, ponieważ są takie sytuacje, są takie momenty, kiedy nagle trzeba skorzystać z filmowania. W takich chwilach cieszę się, że mam czerwoną kropkę po kciukiem.

SONY pod względem kamer jest liderem. To nie ulega wątpliwościom. Zaś jeśli chodzi o możliwości kręcenia filmów aparatem z wymienną optyką - moim zdaniem - SONY również jest liderem. Liderem możliwości. Kamery i aparaty z bagnetem E (seria FS lub NEX/Alfa), a dla tych, którzy chętnie kręcą, ale lubią fotografować SONY ma cały wachlarz aparatów SLT i w tej serii produktów każdy znajdzie coś dla siebie. Wcześniej opisałem jak wiele technologia SLT daje nam fotografom, a dla kamerzystów SLT jest jeszcze więcej zalet.

Najważniejsze - z mojego punktu widzenia – cechy A99, które pomagają przy filmowaniu:

1. AF detekcji fazy – osoby, które kręcą filmy używają autofokusa docenią wygodę szybkiego systemu AF. Charakterystyka pracy AF w trybie video jest inna. Jest spokojniej. Ciszej. Nie ma szarpania.

2. Peaking – w sam razy dla tych, którzy wolą ostrzyć manualnie. Zakreślanie wybranym (zielonym, czerwonym lub białym) kolorem przestrzeni, która jest w głębi ostrości.

3. Wizjer - możliwość filmowania z wizjerem przy oku daje stabilniejszy chwyt, co w filmowaniu jest ważne.

4. Obrotowy i odchylany ekran LCD – daje sporo wygody i możliwości podczas korzystania ze statywu, slidera, czy innych akcesorii video.

5. Cichy kontroler – bardzo dobrze przemyślany przycisk funkcyjny, którym możemy zmieniać następujące opcje:

• poziom nagrywanego audio,

• tryb ostrości,

• obszar AF,

• punkt AF,

• korekcja ekspozycji,

• ISO,

• tryb pomiaru,

• szybkość migawki,

• przysłona.

6.jpg

7.jpg

Większość standardowych przycisków znajduje się blisko mikrofonów, które są bardzo czułe. Zmiana parametrów zwykłymi przyciskami powoduje spory szelest, który zdecydowanie nie jest pożądany w przypadku korzystania z wbudowanego mikrofonu.

6. Stabilizacja - profesjonaliści korzystają ze steadycamów i innych mechanicznych stabilizatorów, ale ja nie czuję się profesjonalnym filmowcem i nie mam akcesorii do redukcji drgań, dlatego doceniam możliwość korzystania ze stabilizacji obrazu.

7. Mikrofon stereo – niby oczywiste, że stereo to standard, a jednak nie każdy aparat vDSLR posiada mikrofon z obsługą lewego i prawego kanału.

8. FullHD (1080 50/60p) AVCHD – do naszej dyspozycji mamy następujące ustawienia:
2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

9. 4:2:2 – A99 jako nieliczny aparat z wymienną optyką umożliwia nagrywanie materiału na zewnętrzny nośnik bez kompresji w formacie 4:2:2, który w stosunku do popularniejszego 4:2:0 posiada lepszą jakość zawierając więcej informacji.

10. Wejścia i wyjścia:
- HDMI – umożliwia wysyłanie obrazu na zewnętrzny ekran (np. CLM-V55), a także zapis bez kompresji na zewnętrznym nośniku,

- wyjście słuchawkowe,

- wejście mikrofonowe.

11. Stopka ISO – daje dostęp do wielu akcesorii, które są mocowane na stopce z mocowaniem ISO. Dodatkowo stopka ISO w A99 umożliwia korzystanie z produktów dedykowanych do złącza MI.

12. Możliwość podpięcia wyjątkowej optyki – CarlZeiss, obiektywów serii G, czy chociażby unikatowy obiektyw 500mm Refelex.

W związku z tym, że jestem fotografem i skupiam się w swojej pracy wyłącznie na robieniu zdjęć, do prezentacji możliwości filmowych A99 posłużę się pracami, które zostały wykonane przez wielu świetnych filmowców.

Nigdy nie ukrywałem, że filmowanie omijam szerokim łukiem. Są jednak takie sytuacje, kiedy cieszę się, że A99 ma funkcję nagrywania filmów, ponieważ samo zdjęcie nie oddawało wiernie danej sytuacji. Są to zarówno sytuacje prywatne, jak i służbowe. Przykładowo bardzo dużym zaskoczeniem jest, gdy para młoda dostaje osobną płytę z filmikiem, który w międzyczasie nakręciłem. Wcześniej nie mogłem w ten sposób dopieszczać swoich klientów. Duży punkt dla A99. Video jest kolejnym dużym plusem tego aparatu. Aparatu, który w odpowiednich dłoniach jest świetną kamerą.

Filmujecie swoimi aparatami? Coś zmienilibyście w tej kwestii? Czy A99 według Was się nadaje do filmowania? Jak zawsze czekam na Wasze opinie :slight_smile: 

0 ODPOWIEDZI 0