Podziel się wrażeniami!
Witam
"20 czerwca zostanie wydana aktualizacja wewnętrznego oprogramowania aparatów NEX-5, NEX-3. Jej zainstalowanie pozwoli użytkownikom na korzystanie z takich samych twórczych efektów zdjęciowych, jak w aparacie NEX-C3. Kolejnym dodatkiem będzie ułatwiająca uzyskanie żądanej ostrości funkcja wyróżniania fragmentów obrazu, na które jest nastawiona ostrość. "
Pozdrawiam,
kris
Ale, jak się rejestrujesz po to, żeby skrytykować oprogramowanie istniejące od godziny: Witam. Jestem tu nowy. Przygodę z firmą sony rozpocząłem w tym roku. Nowe oprogramowanie do aparatów NEX-5 potwierdza moją opinię , że tak zacofanej firmy nie spotkałem. Funkcja peaking , to jakieś żarty są. Działa jedynie na mocno kontrastowych krawędziach i najlepiej czrnych i białych. Na kolorowym obtazku gdzie nie wystęluje duży kontrast wogóle nie działa. i to w sposób niewybredny i nieprawdziwy, to... jak to nazwać?konrado1973 napisał(a):
jak znajdujesz nowe forum i rejestrujesz się to niestety na początku zawsze jestes nowy(świeży)
Ale, jak się rejestrujesz po to, żeby skrytykować oprogramowanie istniejące od godziny:
Zatem witam na forum i zapraszam do konstruktywnych dyskusji, bez wycieczek osobistych.konrado1973 napisał(a):
Zapewniam cię że się mylisz.Planuje tu trochę byc chyba że admin bedzie mial inne zdanie.
Ale zgodnie z planem - wprowadzono to, co zapowiadano wcześniej.konrado1973 napisał(a):
.Reasumując v4 nie wniosło nic nadzwyczajnego
Panowie, proponuję trochę spokojniej. Tak naprawdę dyskusja sprowadza się do: ja chcę mieć w moim sprzęcie wszystko, ale to wszystko, co można sobie wymarzyć i zapłacić za niego grosze. Tak się po prostu nie da. Generalnie ocenianie, że sprzęt A jest lepszy od B świadczy o bardzo powierzchownej wiedzy na temat urządzeń. Zawsze jest to ocena subiektywna. Ktoś może powiedzieć (znam osobiście taką osobę), że dla niego najlepszą lustrzanką systemu Sony Alfa jest DSLR-A100, bo ma dwa pokrętła i jest to najbardziej ergonomiczne i wygodne rozwiązanie we wszechświecie i będzie miał rację. Dla niego to najlepszy sprzęt, mimo, że nie ma Exmora, ISO 25600, 10 kl/s i ultraszybkiego AF, bo i tak fotografuje tylko krajobrazy. Dlatego zawsze trzeba szukać sprzętu "dla siebie", a nie najlepszego w/g jakiegoś tam tygodnika, portalu czy organizacji.
Jeśli ktoś szuka kamery, która będzie miała możliwość zmiany wartości przysłony podczas nagrywania i jest to dla niego absolutnie najważniejsza funkcjonalność, a olewa takie zalety jak duża matryca i korzyści z nią związane takie jak płytka głębia ostrości czy praca na wysokich wartościach czułości lub świetna wymienna optyka za grosze to powinien szukać kamery w ofercie innych producentów niż Sony. Ale biorąc pod uwagę możliwości twórczego nagrywania, zabawy planami, działania w słabym oświetleniu, to zestaw NEX5+adapter+manualny obiektyw 50mm o świetle F/1,4 w sumie za max. 1500zl jest naprawdę trudny do pobicia.
Wracając do tematu. Aktualizacja wniosła to co zapowiadano i mnie się funkcja peaking bardzo podoba. Miło, że wzięto pod uwagę starsze modele nexów, a nie tylko "kup nowy, to będziesz miał".
Co do kwestii technicznych to odnoszę wrażenie, że podświetlenie "lubi" jedynie pionowe krawędzie, pewnie wynika to z zasady działania pomiaru kontrastu, ale ogólnie naprawdę ułatwia życie i jestem zadowolony z update'a. Teraz mój Nex, Helios i Jupiter stały się wygodnym zestawem do używania na co dzień, bo lupka zaczęła mnie ostatnio wkurzać. Pewnie do makro czy widoczków nadal będę jej używał, ale np. do portretów czy typowych "pstryków" peaking będzie dużym ułatwieniem.
To napisz , co tam takiego wprowadzono w tym V04, co ma realny wpływ na komfort pracy tym sprzętem. Peaking? Zdaje się, że wprowadzono go właśnie do filmowania, gdzie nie było żadnego asystenta manualnej ostrości, przecież do foto była i jest nadal "lupka" , która działa wysmienicie, więc chyba nie było sensu wprowadzać czegoś gorszego niż jest. A zatem peaking domniemam do filmu. I co z tego jak praktycznie w 90% scen nie działa, wiec prosze pisać obiektywnie, a nie że miał być V04 i jest. To jest dziecinne. Poze peakinkiem, który jest nieuzyteczny nie poprawiono kompletnie nic, co ma wpływ na jakość zdjęć lub komfort pracy. Bardzo bym prosił, aby Panowie moderatorzy zajmowali sie na tym forum moderowaniem, a nie brali zbyt często udziału w dyskusji i prowokowaniu swoimi niemerytorycznymi wypowiedziami z powodu braku rozeznania w temacie, emocjonalnych dyskusji. Jeżeli kolega kris pisze , że cyt. "Przysłona = ekspozycja? Czegoż to się człowiek dowiaduje. Do dziś wydawało mi się, że od zmiany ekspozycji jest korekcja ekspozycji."
to znaczy, że nie ma pojęcia ani o filmowaniu ani o fotografowaniu, wiec radzę ostrożnie wypowiadać się o innych i zająć się raczej moderowaniem. Rozumiem, że Wasze drugie zadanie, to bronić dobre imię firmy Sony, ale nie wprowadzajcie cenzury, a firma Sony niech zacznie się bronić porządnymi wyrobami i softami. To tak poza tematem.
To napisz , co tam takiego wprowadzono w tym V04, co ma realny wpływ na komfort pracy tym sprzętem.
Bardzo bym prosił, aby Panowie moderatorzy zajmowali sie na tym forum moderowaniem, a nie brali zbyt często udziału w dyskusji i prowokowaniu swoimi niemerytorycznymi wypowiedziami z powodu braku rozeznania w temacie, emocjonalnych dyskusji.
Skoczek napisał(a):
To napisz , co tam takiego wprowadzono w tym V04, co ma realny wpływ na komfort pracy tym sprzętem.
i to w sposób niewybredny i nieprawdziwy, to... jak to nazwać?nemesis napisał(a):
Ale, jak się rejestrujesz po to, żeby skrytykować oprogramowanie istniejące od godziny: Witam. Jestem tu nowy. Przygodę z firmą sony rozpocząłem w tym roku. Nowe oprogramowanie do aparatów NEX-5 potwierdza moją opinię , że tak zacofanej firmy nie spotkałem. Funkcja peaking , to jakieś żarty są. Działa jedynie na mocno kontrastowych krawędziach i najlepiej czrnych i białych. Na kolorowym obtazku gdzie nie wystęluje duży kontrast wogóle nie działa.konrado1973 napisał(a):
jak znajdujesz nowe forum i rejestrujesz się to niestety na początku zawsze jestes nowy(świeży)
Tadeusz napisał(a):
Zatem witam na forum i zapraszam do konstruktywnych dyskusji, bez wycieczek osobistych.konrado1973 napisał(a):
Zapewniam cię że się mylisz.Planuje tu trochę byc chyba że admin bedzie mial inne zdanie.
Ale zgodnie z planem - wprowadzono to, co zapowiadano wcześniej.konrado1973 napisał(a):
.Reasumując v4 nie wniosło nic nadzwyczajnego
Chyba jeszcze żaden aparat Sony nie miał tylu nowych firmware'ów (może A700 ) - to już v. 4.0 i niewykluczone, że jeszcze jakieś będą.