- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Firmware 5.0: NEX 3, NEX 5 i VG10, Firmware 2.0: NEX C3
Firmware 5.0 NEX-3 (Windows)
Firmware 5.0 NEX-3 (Macintosh)
Firmware 5.0 NEX-5 (Windows)
Firmware 5.0 NEX-5 (Macintosh)
Firmware 2.0 NEX-C3 (Windows)
Firmware 2.0 NEX-C3 (Macintosh)
Firmware 3.0 NEX-VG10E (Windows)
Firmware 3.0 NEX-VG10E (Macintosh)
Najnowszy firmware umożliwia poprawne działanie adaptera LA-EA2.
Pozdrawiam,
kris
FF. 14mm. 35mm. 50mm. 85mm. 135mm. 500mm. 70-210
thank god i'm a photographer
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
konrado1973 napisał(a):
Przecież mozna kupic adapter za 150zł .Większośc z was nie używa AF więc????
ja używam AF'a. I planuję zakupić ten adapter. Do nexa 7 będzie mi potrzebny bym mógł używać reflexa, czy cajsa 135.
z tego co pamiętam to NEX 7 ma taką możliwość.Zoltar napisał(a):
Udało się zaktualizować na innym kompie - szkoda że nie pomysleli nad kontrolą ISO podczas filmowania - chyba sie nie doczekam.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
z tego co pamiętam to NEX 7 ma taką możliwość.
NEX-5N też ma, tylko szkoda że ja mam NEX-5 i aktualizacje 0.5, w której nie mam tej opcji, a to przeciez zabieg, który można rozwiązać programowo. Przy poważniejszym filmowaniu taka opcja, to narzędzie do budowania klimatu w filmie.
Na NEX'a-7 już się nie bede porywał za drogi, po za moim zasięgiem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Zoltar napisał(a):
NEX-5N też ma, tylko szkoda że ja mam NEX-5 i aktualizacje 0.5, w której nie mam tej opcji, a to przeciez zabieg, który można rozwiązać programowo. Przy poważniejszym filmowaniu taka opcja, to narzędzie do budowania klimatu w filmie.
Po pierwsze nie 0.5, a 5.0. Po drugie nie ja projektuję te aparaty, ale i tak uważam, że użytkownicy NEXów (w tym i ja) powinni się cieszyć, że było tyle firmware'ów. Do mojej pełnej klatki były tylko dwa, a zapłaciłem kilka razy więcej niż za nexa. Daj palec....
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
AD1. Ja w aparacie mam Ver. 05. Ale nie bede zawracał sobie glowy drobiazgami.
AD2. Panie Kris, a czy ja ciebie obwiniam ? Co mi z tego że NEX 7 ma, jak ja nie mam nex’a-7, tylko 5. Piszesz co najmniej jakby to było wyjscie do sklepu po browara. To dla mnie kupa kasy. Na Nex’a 5 trochę musiałem zbierać. Jako urządzenie do zdjęć, to naprawdę jest świetny. Kupując nex’a 5 miałem nadzieje że jest też tak z filmem. Myślałem sobie że to świetna alternatywa dla Canona 5D marki II, na którego mogę sobie tylko popatrzeć. Ogólnie jestem trochę zły na Sony i sprzedawców że mnie oszukali w kilu kwestiach lub swiadczyło to o ich niewiedzy - i tyle.
Teraz bede wiedział na co mam zwracać uwagę podczas przyszłych zakupów produktów Sony. Zanim kupie, to w miarę możliwości postaram się przetestować sprzet.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
nie lubię się czepiać, ale tu muszę: na prawdę nie widzisz różnicy między 0.5, a 05 ? Serio nie widzisz kropki, która zmienia postać rzeczy? Więc to co Ty piszesz, to pół, a to co masz w aparacie to pięć.Zoltar napisał(a):
AD1. Ja w aparacie mam Ver. 05. Ale nie bede zawracał sobie glowy drobiazgami.
zbędna uszczypliwość, która nie wiem do czego ma prowadzić....każdy na forum jest równy, więc każdy z każdym jest na Ty. Amen.Zoltar napisał(a):
AD2. Panie Kris
Dla mnie również to kupa kasy, którą wolałbym wydać na wakacje. Nie mniej jednak pytasz, a ja odpowiadam. Pokazuję rozwiązanie (jedno w z wielu), a Ty wcale nie musisz od razu lecieć do sklepu.Zoltar napisał(a):
Piszesz co najmniej jakby to było wyjscie do sklepu po browara. To dla mnie kupa kasy.
Zoltar napisał(a):
Myślałem sobie że to świetna alternatywa dla Canona 5D marki II
NEX5 nigdy nie był alternatywą dla c5dmk2, a canon 5dmk2 nigdy nie będzie alternatywą dla nexa. To zupełnie różne aparaty.
zawsze byłem tego zdania. Nigdy nie polegam na sprzedawcach oraz testach w necie.Zoltar napisał(a):
Zanim kupie, to w miarę możliwości postaram się przetestować sprzet.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Ok, ok 5 ale ja widze 05 a nie 5
- tylko sie nie denerwuj
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
kris napisał(a):
Zoltar napisał(a):
Po pierwsze nie 0.5, a 5.0. Po drugie nie ja projektuję te aparaty, ale i tak uważam, że użytkownicy NEXów (w tym i ja) powinni się cieszyć, że było tyle firmware'ów. Do mojej pełnej klatki były tylko dwa, a zapłaciłem kilka razy więcej niż za nexa. Daj palec....
Kris co ty palisz?Podaj nazwę :smileyhappy: Nazwa FW to ver.05 więc bądź dokładny jeżeli już coś piszesz..Skąd ci się wzięła ta kropeczka?
http://www.sony.pl/support/images/downloads/nexversion05.gif
This utility upgrades the NEX-5 firmware to version 05, and provides the following benefits:
Compatibility with Mount Adaptor “ LA-EA2 ".
Note: “ Face Detection ”and “ Smile Shutter ” functions do not work when using " LA-EA2 " Mount Adaptor.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Miałem już nie pisać, ale…
Kris nie obraź się, ale skoro zaczynasz od słów „Po pierwsze” to czuje się trochę sprowadzony do perspektywy żaby – dlatego poczułem respekt i wyjechałem do ciebie z „Panie”
Na forum nie ma równych – moderator może więcej.
Jeśli chodzi o alternatywy, to miałem na myśli coś co będzie namiastką Canona demarka2. Coś co pozwoli za te 2500 zł, które wywaliłem bardziej rozwinąć skrzydła w amatorskim filmie i zachować jakieś standardy fullhd. Pomijam fakt że obiektyw kitowy 18-55 jest słabej jakości i ciemny – rzadko go używam – wole starego ruskiego lub japońskiego manuala na m42 z lepszym światłem. Wiem że Nex to nie Canon, - to przepaść technologiczna. Chodzi o to że mam kilka pomysłów, a nie mam dużych pieniędzy na profesjonalny sprzęt, dzięki któremu mógłbym produkować filmy dla szerszej publiczności.
Zrobiłem kilka filmów zwykłym Canon’em IXUS’em w rozdzielczości 640x580 – tez da się oglądać – nic specjalnego. Głównie chodzi mi o plastykę obrazu – to jest w tej chwili dla mnie najważniejsze i taka opcja jak kontrola nad ISO podczas filmowania rozwiązała by dużo problemów, jednocześnie byłaby korzystna dla marki SONY – więcej ludzi chwaliło by się sztuką, a nie jakimś shit'em, który nikogo nie obchodzi.
Następna sprawa FW skoro wychodzi aż piąta poprawka do aparatu , to można myśleć że jeszcze daleko do doskonałości – pamiętaj nie ilość , a jakość.
Pewnie, - można kupić kamerę, ale taka która by mnie zadowoliła kosztuje około 20000 zł, a ja jestem biednym głupim Polakiem bombardowanym przez wypaczone zaje/biste reklamy.
Z drugiej strony wiem ze firma SONY ma naprawdę fajne produkty i jakościowo zaje/biste, ale moim zdaniem trochę fanatycznie brnie w pozyskanie – na siłę klienta.
Jeden z chwytów - np. jest jakiś fotograf (znany ale mało) robi ładne zdjęcia – ok dajmy mu nasza zabawkę niech się pobawi i potem napisze jakiś ładny artykuł i rozpropaguje. Jak by mi dali Nex’a-7, to też zrobiłbym wam wodę z mózgu – napisałbym że aparat jest tak fajny że nigdy się z nim nie rozstaje, nawet idąc do kibla:)
Przynajmniej ci co nie dostali aparatu są bardziej obiektywni.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
konrado1973 napisał(a):
Nazwa FW to ver.05 więc bądź dokładny jeżeli już coś piszesz..Skąd ci się wzięła ta kropeczka?
Może stąd?:
Zoltar napisał(a):
ja mam NEX-5 i aktualizacje 0.5
Natomiast zero przed liczbami całkowitymi, w naszym kraju jest pomijalne.
A to:
konrado1973 napisał(a):
Kris co ty palisz?Podaj nazwę
było po prostu niegrzeczne. Tym bardziej że nie masz racji - nie czytasz dokładnie poprzedzających postów. (chyba, że wpadłeś tylko po to, by zrobić trochę "dymu"?)
fotoamator
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Że się tak zapytam kolokwialnie -o czym ty mi tu bredzisz Tadek?Gostek poprawia gościa i na dodatek z błędem.Co jest pomijalne w naszym kraju to mnie nie interesuje.Oficjalna nazwa firmware to ver.05 i koniec.
Firmware 05 to śmiech na sali, więc podtrzymuje postulat że powinien nosić nazwę 04.1 a nie 05.
Pozdrawiam wszystkich .