Podziel się wrażeniami!
Witam. Moje pytanie to takie jak w temacie. Bardzo proszę o porównanie, różnicę ponieważ chcę przeznaczyć od 2500 - 3000 zł za aparat i nie wiem jaki. Wiem tyle że mpix się różnią a czym jeszcze?. Interesują mnie najmniejsze szczegóły. Proszę również waszą opinię na temat tych aparatów oraz kto jaki ma.
gonzo tak większe upchanie pikseli to większe szumy na wysokich iso. Za to na niskim iso osiąga się więcej szczegółów
gonzo napisał(a):
Z tego co wyczytałem ilość pikseli to nie wszystko, a zbyt duża ilość może wręcz szkodliwa (w kompaktach producenci często sprzedają tylko mpiksele)
tak dla porównania:
http://i.frazpc.pl/pliki/recenzja/terminy_fotograficzne/rozmiary_matryc.png
oczywiście jest to w jakiejś tam skali, ale dla porównania w sam raz
Mi to kiedyś mądry człowiek wyjaśnił m.in. tak żebym przy ocenie matrycy oprócz ilości pikseli porównał jej wielkość Wierz mi w lustrzance jest znacznie większa niż w telefonie czy kompakcie (tu cm tam milimetry). A na co się to przekłada, choćby na ilość światła, którą dany piksel może przetworzyć itd itp.
A ja słyszałem że Alpha 300 ma plastikowe mocowanie obiektywu, czy to prawda ?
Bartosz napisał(a):
A ja słyszałem że Alpha 300 ma plastikowe mocowanie obiektywu, czy to prawda ?
jak już porównywać sprawę plastiku w bagnecie do samochodów to jest to mniej więcej tak samo, jakby powiedzieć, że silnik w samochodzie jest plastikowy bo plastikowa jest czasami miarka do sprawdzania oleju w skrzyni biegów. Ja mam tak w toyocie
Ech... z jednej strony szkoda słów na te jak to ujął Lajam legendy, a z drugiej widać jak bardzo "fama się niesie". Gdziekolwiek nie czytać prędzej czy później jakoś mnie ona dopada :smileytwisted: Chyba nie ma forum w necie, gdzie temat nie byłby poruszany. Plastik w bagnecie o którym słyszałeś Bartoszu nie jest odpowiedzialny za utrzymywanie obiektywu. On jest jeśli dobrze to ujmę "przedłużeniem korpusu" i w bagnecie go po prostu widać. I nic więcej. Nikt nigdy nie słyszał by takie rozwiązanie w jakikolwiek sposób się nie sprawdziło, by obiektyw się wyłamał, odchylał, "gibał", przekrzywiał i co tam jeszcze.....
Ja tylko zapytałem bo chciałem się dowiedzieć czy to prawda i czy ma to jakiekolwiek znaczenie, słyszałem także w Media Markt jak rozmawiał ten "specjalista" z człowiekiem który chciał kupić Alphe 200 że ona ma plastikowy spust migawki i nie wytrzyma 30 000 zdjęć. I z tą Alpha 200 też to jest jakiś mit czy to prawda i czy ma to jakieś znaczenie?
Bartosz napisał(a):
Ja tylko zapytałem bo chciałem się dowiedzieć czy to prawda i czy ma to jakiekolwiek znaczenie,
Bartosz napisał(a):
słyszałem także w Media Markt jak rozmawiał ten "specjalista" z człowiekiem który chciał kupić Alphe 200 że ona ma plastikowy spust migawki i nie wytrzyma 30 000 zdjęć. I z tą Alpha 200 też to jest jakiś mit czy to prawda i czy ma to jakieś znaczenie?
Ja już w zasadzie zdecydowałem się na A300, przymierzyłem do ręki i mi odpowiada. Do tej pory miałem kilka kompaktów. Fotografuje ptaszki, kwiatki, krajobrazy, czasem też próbuje wysoko lecące samoloty. Zamierzam oprócz obiektywu "kitowego" , kupic tez obiektyw Sony 75-300 / niestety na ten z serii G mnie nie stać/. Do tego potrzebuje coś "dłuzszego". Na Sony Reflex 500 mnie nie stać. Czy ma sens dokupic ewentualnie Kalimar 500/f.8 czy Walimex 500/ f.6,3 / - obydwa "zwierciadlane". Oczywiście wiem, że AF na nich nie chodzi.