Podziel się wrażeniami!
Użyłem w moim aparacie ILCE6000 narzędzia do sprawdzenia ilości wykonanych zdjęć ( http://tools.science.si/index.php ) i rezultaty bardzo mnie zaskoczyły, gdyż pokazało mi ilość WIELOKROTNIE przekraczającą tę, którą wykonałem od nowości aparatu (kupionego osobiście w sklepie firmowym Sony, a więc dane wiarygodne). Aparatem tym jednak kręciłem dużo filmów, stąd mam pytanie: czy ilość klatek video wchodzi do licznika zdjęć w tym narzędziu? Bo innego wytłumaczenia nie znajduję.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Witaj,
Narzędzie, które zalinkowałeś nie jest w 100% wiarygodnym.
Jedynie w serwisie, przy zastosowaniu oprogramowania serwisowego można dokładnie określić ilość cykli migawki.
Mogę Ci tylko napisać, że u mnie te wartości w jednym aparacie były różniły się niewiele, a w innym egzemplarzu już totalnie były rozjechane.
Różnice w domniemanej ilości, a tej podawanej przez tą stronę mogą wynikać z następujących rzeczy:
- wyłączona elektroniczna pierwsza kurtyna
- wykonywanie wielu ujęć z wieloklatkową redukcją szumu
- wykonywanie zdjęć HDR
- używanie funkcji "malowidło HDR"
- używanie funkcji "czarno-biały o wysokiej gradacji"
Zapis wideo nie ma zupełnie wpływu na ilość cykli matrycy.
Pozdrowienia
Witaj,
Narzędzie, które zalinkowałeś nie jest w 100% wiarygodnym.
Jedynie w serwisie, przy zastosowaniu oprogramowania serwisowego można dokładnie określić ilość cykli migawki.
Mogę Ci tylko napisać, że u mnie te wartości w jednym aparacie były różniły się niewiele, a w innym egzemplarzu już totalnie były rozjechane.
Różnice w domniemanej ilości, a tej podawanej przez tą stronę mogą wynikać z następujących rzeczy:
- wyłączona elektroniczna pierwsza kurtyna
- wykonywanie wielu ujęć z wieloklatkową redukcją szumu
- wykonywanie zdjęć HDR
- używanie funkcji "malowidło HDR"
- używanie funkcji "czarno-biały o wysokiej gradacji"
Zapis wideo nie ma zupełnie wpływu na ilość cykli matrycy.
Pozdrowienia
Dzięki za wytłumaczenie, rzeczywiście często używałem tych opcji, głównie HDR i panorama. Mogło to wpłynąć na zawyżenie licznika.
A czy jest jakieś inne, lepsze narzędzie do odczytu liczby zdjęć, niezależnie od tego ile razy migawka otwierała się do każdego z nich?
FernandoXP napisali:
A czy jest jakieś inne, lepsze narzędzie do odczytu liczby zdjęć, niezależnie od tego ile razy migawka otwierała się do każdego z nich?
Jedyne sensowne narzędzie to sprawdzenie w serwisie CSI na Żytniej w Warszawie.
Usługa sprawdzenia przebiegu migawki kosztuje 20 zł z tego co pamiętam.