Podziel się wrażeniami!
Koledzy,siedze sobie w pokoju i bawię sie w stworzenie panoramy.Powiem szczerze że raz na zewnątrz bawiłem sie tą funkcją krótko.I teraz mam pytanko bo coś mi sie tu nie podoba.Gdy założę 18-55 wszystko jest ok.Czas mam 1/60 3,5 przysłona.Teraz zakładam szkiełko 16mm i czas pokazuje mi 1/500 2.8 .(ciemnica)Tak samo zachowuje sie aparat gdy założę inne szkiełka m42.Co jest grane?Do panoram tylko 18-55?.Czyżbym cos przeoczył???
Być może przy 16mm (szerszy kąt) wpada światło żyrandola? I zniekształca pomiar?
Nie wiem.
Jutro wieczorem, może znajdę chwilę i sprawdzę, jak to u mnie wygląda.
Pełna nazwa tej funkcji to "Rozległa Panorama"
Jak sądzę Twój pokój nie jest rozległy.
Generalnie funkcja Panorama służy do fotografowania w plenerze.
Jak wiadomo w normalnej sytuacji staramy się w czasie fotografowania trzymać aparat jak najbardziej nieruchomo.
W przypadku funkcji panorama musimy PORUSZAĆ aparatem w trakcie wykonywania zdjęcia.
Im szerszy kąt widzenia (np. w szesnastce) tym większe niebezpieczeństwo nieostrości bliskich obiektów w kadrze.
Dlatego ograniczenie z ob 16mm do 1/500s.
Oczywiście w plenerze ten obiektyw jak najbardziej nadaje się do wykonywania panoram.
Mnie zdarzyło się popełnić panoramki z szesnastką i założoną na nią nasadką "rybie oko"
Kąt widzenia dochodzi wtedy do 360 stopni
Serdecznie pozdrawiam.
Dzięki Rafiki za odpowiedz.
PS.Ładne rozległe panoramki wykonałeś.
...bo to fajna funkcja jest
Tadeusz napisał(a):
Jutro wieczorem, może znajdę chwilę i sprawdzę, jak to u mnie wygląda.
http://www.youtube.com/watch?v=mfL3_dlo7Rs&feature=results_video&playnext=1&list=PL42A31BF7175E2B6D
Powyzej link do panoramek jednego z wielu fotografow ktorych podziwiam(Yuri Afanasiev), mial on akurat okazje 'bawic sie' przedpremierowa wersja NEX-a 7, a filmik prezentuje niesamowite panoramy zrobione przez Juriego, a pod kazda z nich jest dokladny opisik jakie ustawienia byly zastosowane przy kazdym kadrze.
To jest tylko jeden z wielu filmikow jakie on posiada na youtube, mozecie sami sprawdzic co on robil z NEX-em - niesamowite!
Rowniez na jego stronce internetowej znajduje sie pelne review tego konkretnego modelu plus bardzo ciekawe fotki!
Warto zobaczyc!
Pozdrawiam,
Tomek.
To może dorzucę świeży link od Jacka Boneckiego:
http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 972&type=1
Widzialem je dzis rano, sa niesamowite....No i Chile ma urok swoja droga...