Podziel się wrażeniami!
Witam. Na początku wspomnę, że mam firmware w wersji 4, może to coś pomoże
Ostatnio musiałem odkurzyć gripa, który od dłuższego czasu zalegał w szufladzie, bo potrzebowałem lepszego niż zwykle zabezpieczenia energetycznego (2dniowy festiwal)
Wkładam obie baterie, podłączam go do aparatu i aparat wskazuje dostępną tylko jedną baterię (bez ikonek z numerami baterii).
Czyli zupełnie tak jakby grip nie był podłączony (sterowanie z gripa działało). Wyłączenie i włączenie nie poprawiło sytuacji.
Po wyciągnięciu jednej baterii i włączeniu aparatu grip nagle został wykryty i pokazał, że jest jedna z 2 baterii. Po dołożeniu drugiej baterii wszystko było już normalnie - czyli pojawiły się obie ikonki naładowanych akumulatorów.
Ktoś miał już podobne doświadczenia?
Wkładam obie baterie, podłączam go do aparatu i aparat wskazuje dostępną tylko jedną baterię (bez ikonek z numerami baterii).
Czyli zupełnie tak jakby grip nie był podłączony (sterowanie z gripa działało)
Lajam napisał(a):
Zupełnie nielogicznie napisałeś. Gdyby grip nie był podłączony to po pierwsze aparat by się nie włączył, po drugie guziki w gripie by nie działały. Skoro już działa to nie ma co robić szumu. Może po prostu źle docisnąłeś baterię i styku nie było.
uzekamanzi napisał(a):
Formułując zdanie w ten sposób chodziło mi o sytuację z wyświetlacza - symbol baterii był taki sam jaki jest normalnie bez gripa. Gdybym źle zacisnął baterię to i tak wyświetlacz pokazywałby numerki - w tym wypadku tylko jedną podłączoną. Szum robię, bo problem wystąpił, nie chciałbym aby występował mi częściej. Tym bardziej gdy grip jest akurat potrzebny.
Lajam napisał(a):
Skoro w ogóle włączyłeś aparat, grip musiał działać.
Lajam napisał(a):
Naprawdę nie ma sensu robić z pojedynczego przypadku reguły. Ciekawe, że nie przyjmujesz do wiadomości niepoprawnie dociśniętej baterii - czasem podobna sytuacja ma miejsce z obiektywem, który mimo iż siedzi pewnie zapięty w bagnecie nie jest wykrywany przez body. Wierz mi, że zdarzyło mi się tak z tym obiektywem kilkakrotnie, ale nigdy nie przyszło mi do głowy zakładać watek w tej sprawie na forum.
Lajam napisał(a):
Po prostu - jeśli potrafię problem sam rozwiązać, nie widzę powodu żeby siać zamęt.
Powiem Ci tylko, że musisz się liczyć z tym, iż to nie jest forum na którym siedzą ludzie z serwisu Sony i nie monitorują każdej uwagi użytkownika, szczególnie że są to kwestie błahe.
Jeśli faktycznie uważasz, że w Twoim sprzętem jest coś nie tak sugeruję kontaktować się z serwisem, a nie zalewać nas tutaj na forum swoimi wątpliwościami. Nie chciałbym, żeby forum Sony stało się tylko miejscem na gorzkie żale.
uzekamanzi napisał(a):
... Widocznie w regulaminie nie doczytałem do punktu, który informuje, że Forum Sony służy tylko do przyjmowania pochwał i gratulacji za wspaniały sprzęt jaki dla nas Sony produkuje.
...
uzekamanzi napisał(a):
Wskaż mi proszę miejsce w moim pierwszym poście z którego wynika, że grip miał nie działać.
RoBo napisał(a):
Kolego Lajam - czasem lepiej przemilczeć temat niż czynić sobie uszczypliwości.
Lajam napisał(a):
uzekamanzi napisał(a):
Wskaż mi proszę miejsce w moim pierwszym poście z którego wynika, że grip miał nie działać.
Proszę bardzo:
Czyli zupełnie tak jakby grip nie był podłączony -
Przykro mi, ale to zdanie nie wyklucza interpretacji jaką ja akurat przyjąłem.
Ale przepraszam, że zakłóciłem Twój spokój. Zdania o tym, że problem jest marginalny ie zmienię. I nie wdaję się w dalsze dyskusje, bo to zupełnie bezcelowe, niepotrzebnie się denerwujesz.
uzekamanzi napisał(a):
Witam. Na początku wspomnę, że mam firmware w wersji 4, może to coś pomoże
Ostatnio musiałem odkurzyć gripa, który od dłuższego czasu zalegał w szufladzie, bo potrzebowałem lepszego niż zwykle zabezpieczenia energetycznego (2dniowy festiwal)
Czyli zupełnie tak jakby grip nie był podłączony (sterowanie z gripa działało). Wyłączenie i włączenie nie poprawiło sytuacji.
Po wyciągnięciu jednej baterii i włączeniu aparatu grip nagle został wykryty i pokazał, że jest jedna z 2 baterii. Po dołożeniu drugiej baterii wszystko było już normalnie - czyli pojawiły się obie ikonki naładowanych akumulatorów.
Ktoś miał już podobne doświadczenia?
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź zawierającą dokładną analizę przedstawionego przeze mnie problemu.
Na razie usterka nie objawiła się ponownie i... oby tak dalej