Podziel się wrażeniami!
Witam,
mam problem z dopasowaniem do mojego aparatu dsc-f707 karty pamięci. Aktualnie mam memory stick 128mb ale jak wiecie np przy TIFF zmieści się ich może z 14 sztuk.
Kiedyś jak weszły memory stickPRO 1Gb spróbowałem i wywalił mi się komunikat z błędem.
Następne były jeszcze nowsze i nie było szans dopasować ich do mojej 707
Czy ktoś posiadał taki aparat i udało mu się dopasować większą kartę?
Aparat fajnie śmiga więc nie chcę go sprzedawać ale chciałbym mieć przynajmniej z 1-4Gb
proszę o pomoc może są jakieś triki jak to obejść
pozdrawiam
Nie wiem na ile to aktualne, ale znalazłem w sieci taki dialog":
PYTANIE: O jakiej największej pojemności dostępne są karty pamięci pasujące do modelu Sony DSC-F707? Czy jest możliwość upgrade`u oprogramowania (firmware`u) tego modelu w celu przystosowania do współpracy z kartami MemorySticPro o wyższych pojemnościach np. 1Gb? Jeśli tak, to proszę o szczegóły.
ODPOWIEDŹ: Niestety nie istnieje możłiwość upgardu, to nie kwestia oprogramowania ale styków. Karty pro maja 2 razy więcej styków niż zwykłe. W tej chwili maksymalnie można kupić 256MB na slocie 2x128MB z mechanicznym przełącznikiem.
Odpowiedź jest prawidłowa.
Aparat DSC-F707 współpracuje z kartami starszymi do pojemności 128 MB.
W tamtym okresie proponowana była karta Memory Stick o pojemności 256 MB, która miała mechaniczny przełącznik, 128 MB (A) oraz 128 MB (B). Aparat zawsze „widział” 128 MB.
to dość smutny scenariusz jak na Sony ale dziękuje za wszystkie informacje
malkowic napisał(a):
to dość smutny scenariusz jak na Sony ale dziękuje za wszystkie informacje
Dla mnie jest to zwykła blokada w obawie o sprzedaż nowszych modeli. Jeśli aparat odnosił swoje sukcesy, był dobry w swojej klasie i kosztował nie mało jakiś dział wsparcia moim zdaniem powinien istnieć. Dlaczego miałbym go sprzedawać czy zamieniać na nowszy skoro jakość jest wystarczająca a jedyny problem to pojemność karty pamięci!?
Ze względu na postęp technologiczny i nieopłacalność utrzymywania produkcji i wsparcia starych modeli?malkowic napisał(a):
Dla mnie jest to zwykła blokada w obawie o sprzedaż nowszych modeli. Jeśli aparat odnosił swoje sukcesy, był dobry w swojej klasie i kosztował nie mało jakiś dział wsparcia moim zdaniem powinien istnieć. Dlaczego miałbym go sprzedawać czy zamieniać na nowszy skoro jakość jest wystarczająca a jedyny problem to pojemność karty pamięci!?
Zgadzam się, że w okresie produkcji / sprzedaży był to bardzo dobry model. Cała seria „F” cieszyła się dużym zainteresowaniem. Aparaty głównie kierowane były do amatorów / pasjonatów fotografii, ale niekiedy używano ich do pracy zawodowej. Niestety nie zawsze można „rozszerzyć” możliwości aparatu poprzez zmianę oprogramowania. Po roku od ukazania się DSC-F707, został zaprezentowany niemal identyczny model DSC-F717, który przygotowany był do współpracy z kartami powyżej pojemności 128 MB. Dla starszych modeli, powstała karta o pojemności 256 MB z mechanicznym przełącznikiem na karcie, o czym już wcześniej wspomniałem.
http://img535.imageshack.us/img535/1342/msam128s2.jpg http://img32.imageshack.us/img32/3884/msa128s2ty.jpg
Jako ciekawostkę chciałbym dodać, że koszt pierwszych kart Memory Stick 128 MB, wynosił ponad 1.000 zł.
Seria “F”Cyber-shot:
DSC-F505 – 1999 r.
DSC-F505v – 2000 r.
DSC-F707 – 2001 r
DSC-F717 – 2002 r.
DSC-F828 – 2003 r
Model DSC-F828, był ostatnim z tej serii. Później został zaprezentowany aparat DSC-R1, który w pewnym sensie był „pomostem” łączącym serię „F” i ... lustrzankę DSLR-A100.
DSC-R1 – 2005 r.
DSLR-A100 – 2006 r.