anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Ikonka bałwana nie znika (HX20V)

profile.country.pl_PL.title
kobiba
Poszukiwacz

Ikonka bałwana nie znika (HX20V)

Witam, ponad tydzień temu kręciłem filmiki na dworze może było wtedy do -10st i pojawiła się ikona bałwana w lewym górnym roku, wszystko ok ale dlaczego ona cały czas jest widoczna nawet teraz w ciepłym pomieszczeniu tydz później? Dziękuję za odp

5 ODPOW. 5
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Witaj,

Napisz proszę w jakim ustawieniu jest pokrętło programów.

Być może masz wybrany tryb "śnieg" przy ustawieniu pokrętła w pozycji SCN.

Takie ustawienie aparat zachowuje nawet jeśli wyłączymy go przyciskiem ON/OFF.

Aby zmienić wybór sceny, należy wejść do MENU, odnaleźć ustawienia sceny (SCN) i nacisnąć środkowy przycisk na kółku z tyłu aparatu. Będziesz mógł wtedy zmienić ustawienia wstępne aparatu.

Pozdrawiam :slight_smile:

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Jeżeli dobrze odczytuje tą ikonę (nie mam tego aparatu więc opieram się tylko na instrukcji) to mówi ona o trybie pracy aparatu tzw. scenie "Śnieg". Więc albo musisz wyłączyć tryb scen wybierając inny tryb pracy aparatu (pokrętłem trybów - tym na górze aparatu) albo wybrać inną scenę (przy ustawieniu na pokrętle trybów trybu SCN lub trybu filmu - ikonka klatki filmowej - możesz zmienić scenę na inną i wtedy wyświetli się inna ikona).

Edyta: Damn. Idę do kąta. Może ktoś przywrócić ikonę torby (albo zrobić spóźnialskiego)? :wink:

Message was edited by: piotruso

kobiba
Poszukiwacz

OK dziękuję rzeczywiście ustawiona była scena śniegu. Mam jeszcze jedno pytanie otóż w aparacie po prawej od ekranu znajduje się pokrętło i na nim przyciski lewo prawo góra itp i niestety jest ono bardzo kiepskie i czasem gdy raz nacisnę np. w lewo to przeskakuje mi nawet 3 razy. Czy styki się przetarły czy może wystarczy przeczyścić, dziwi mnie to ponieważ aparat mam od kilku miesięcy i używałem go naprawdę mało czasu

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Z tego co widzę to pokrętło ma oprócz możliwości naciskania również możliwość zmiany parametrów za pomocą obrotu. Może jest tak, że naciskając również nieświadomie obracasz pokrętłem i stąd aparat przełącza się o wiecej funkcji niż byś chciał?

kobiba
Poszukiwacz

Możliwe że tak lecz jak przesuwałem tym suwakiem w pierwszych dniach użytkowania aparatu, takie przeskakiwanie mi się nie zdarzyło. Jak na razie nie jest to aż tak uciążliwe ale musze dokładnie naciskać, jeśli by się sprawa pogorszyła to może serwisanci pomogą. Dziękuję za odpowiedzi