anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

jestem nowym posiadaczem aparatu dsc-hx200v

ROZWIĄZANE
profile.country.pl_PL.title
Daroo32
Początkujący

jestem nowym posiadaczem aparatu dsc-hx200v

niedawno miała miejsce ważna uroczystość więc zakupiłem aparacik za namową sprzedawców i po przeczytaniu opinii na forach / niestety zdjecia raz ostre raz z szumami ,rozmyte ,miałem tryb auomatyczny ,w pomieszczeniu oświetlonym , nawet w domu przy użyciu lampy róznymi trybami ,po powiekszeniu na komputerze widoczne są zakłucenia rozmycia ,może powinienem się pobawić w ustawienia manualne ,lecz jeszcze jestem laikiem .No ale jeśli aparat w trybie automatycznym po nieznacznym powiekszeniu robi słabej jakości zdjęcia ,to czy nie jest wadliwy i czy nie powinienem go oddać ,i kupić inny .Dodam jeszcze ,że na wyświetlaczu lcd też widać rozmycia przy odtważaniu zdjęć i zoomie .

I jeszcze ostatnia kwestia ,gdzie znależć poradnik jak tym aparatem w różnych warunkach robić dobre zdęcia .

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Witaj.

Tak jak juz napisał Lajam, bez przykładowych zdjęć, i to najlepiej z EXIF-em (takie dane dołączane w pliku zdjęciowym zawierające wszystkie dane aparatu) ciężko powiedzieć, co może być przyczyną Twojego niezadowolenia. Być może zbyt długie czasy i zdjęcia będą rozmazane z powodu poruszenia czy to Ty ruszysz aparatem, czy może obiekty na zdjęciu się poruszają a Ty chciałeś je zamrozić ale przy zbyt długim czasie naświetlania jest to niemożliwe. Być może przysłona zbyt otwarta i obiekty nie mieszczą się w głębi ostrości. Szum może być spowodowany podnoszeniem czułości przez aparat właśnie w tryie automatycznym (aparat w trybach automatycznych stara się dobrać odpowiednio krótki czas w stosunku do ogniskowej aby zapobiec właśnie poruszeniu, gdy nie może uzyskać takiego czasu otwiera przysłonę i zaczyna podnosić czułość).

Tak, jak napisałeś, tryby automatyczne powinny dawać zadowalające rezultaty ale w niektórych warunkach są one bezradne. Postaramy się pomóc tylko wstaw dwa, trzy przykładowe zdjęcia.

A co do poradnika to nie ma poradnika dla konkretnego modelu aparatu. Wszystkie reguły fotograficzne dotyczą zarówno fotografowania aparatami analogowymi, lustrzankami cyfrowymi, aparatami z ultrazoomem czy kompaktami. Drobne różnice między poszczególnymi modelami są wyjaśnione w instrukcji obsługi.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

3 ODPOW. 3
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Witaj,

Wstaw może jakieś zdjęcie przykładowe bo dość trudno powiedzieć po Twoim opisie.

Uniwersalnego poradnika do robienia dobrych zdjęć nie ma. Pierwsza sprawa to definicja dobrego zdjęcia, a druga sprawa nie sposób napisać poradnika dla każdych warunków.

Szerzej opisane funkcje aparatu znajdziesz w instrukcji iManual:

http://pdf.crse.com/manuals/4416760511/PL/contents/04/index.html

Pozdrawiam, :slight_smile:

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Witaj.

Tak jak juz napisał Lajam, bez przykładowych zdjęć, i to najlepiej z EXIF-em (takie dane dołączane w pliku zdjęciowym zawierające wszystkie dane aparatu) ciężko powiedzieć, co może być przyczyną Twojego niezadowolenia. Być może zbyt długie czasy i zdjęcia będą rozmazane z powodu poruszenia czy to Ty ruszysz aparatem, czy może obiekty na zdjęciu się poruszają a Ty chciałeś je zamrozić ale przy zbyt długim czasie naświetlania jest to niemożliwe. Być może przysłona zbyt otwarta i obiekty nie mieszczą się w głębi ostrości. Szum może być spowodowany podnoszeniem czułości przez aparat właśnie w tryie automatycznym (aparat w trybach automatycznych stara się dobrać odpowiednio krótki czas w stosunku do ogniskowej aby zapobiec właśnie poruszeniu, gdy nie może uzyskać takiego czasu otwiera przysłonę i zaczyna podnosić czułość).

Tak, jak napisałeś, tryby automatyczne powinny dawać zadowalające rezultaty ale w niektórych warunkach są one bezradne. Postaramy się pomóc tylko wstaw dwa, trzy przykładowe zdjęcia.

A co do poradnika to nie ma poradnika dla konkretnego modelu aparatu. Wszystkie reguły fotograficzne dotyczą zarówno fotografowania aparatami analogowymi, lustrzankami cyfrowymi, aparatami z ultrazoomem czy kompaktami. Drobne różnice między poszczególnymi modelami są wyjaśnione w instrukcji obsługi.

profile.country.pl_PL.title
Daroo32
Początkujący

Wielkie dzieki ,za odpowiedzi .Tak jak przypuszczałem muszę się jeszcze troszkę pouczyć .Popstrykalem jeszcze toszke i robiłem nie po jednym ale po kilka zdjęć ,zawsze jedno z kilku jest dobrej jakości.

Z szumam i na zdjeciach i rozmyciach to jest tak ,że spodziewałem się super ostrości przy max przybliżeniu zdjęcia ;no teraz to wiem nawet lustrzanki maja problem a co dopiero kompakcik .Wielki dzieki za odpowiedzi i podpowiedzi .

Musze dodać ,że osłonka na obiektyw to jest poprostu ???? sam nie wiem .Dwa razy mi się przypadkowo zdarzyło nacisnąć power i ,, oczywiście osłonka nie puściła ,naszczęście szybko ja usunełem .Zostało nadpiłowanie jej i bedzie ok.