anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

ostrość & zoom

asindzia
Początkujący

ostrość & zoom

Tak jak ktoś wcześniej pisał - bardziej zaawansowane kompakty trafiaja w ręce amatorów. Ja jestem jedym z nich, ale jak inaczej wejść w sferę tajemnic fotografii? Jestem szczęściwym posiadaczem HX100V.

Mam pytanie - czy to jest normalne, że przy zoomie powyżej 4/5 przedmiotu, który jest stosunkowo niedaleko od nas (np. 0,5 m) nie da się złapac ostrości? Jeżeli ktos wie co źle robie prosze o info.

Czy ktos widział przewodnik po aparacie w wersji elektronicznej - w HX100v przewodnik (nie chodzi mi o instrukcję!) jest do wglądu jedynie w aparacie i jest to dosyć nieporęczne.

Bardzo proszę o odpowiedzi,
pozdr, ania

1 ODPOWIEDŹ 1
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

asindzia napisał(a):

Mam pytanie - czy to jest normalne, że przy zoomie powyżej 4/5 przedmiotu, który jest stosunkowo niedaleko od nas (np. 0,5 m) nie da się złapac ostrości? Jeżeli ktos wie co źle robie prosze o info.

Każdy obiekty ma, zależnie od aktualnej ogniskowej, minimalną odległość ostrzenia - więc jest to normalne, że poniżej tej odległości nie da się wyostrzyć.

asindzia napisał(a):

Tak jak ktoś wcześniej pisał - bardziej zaawansowane kompakty trafiaja w ręce amatorów. Ja jestem jedym z nich, ale jak inaczej wejść w sferę tajemnic fotografii?

Czytać.
Podręczniki, poradniki - te papierowe i te elektroniczne.
Podglądać zdjęcia innych. Robić dużo własnych. I wyciągać wnioski.
Nie ma (chyba) innej drogi. Można jeszcze skorzystać z osobistego instruktora :c20 ale...
No i wiele odpowiedzi znajdziesz tu, na forum - również na innych.

------------------------------
fotoamator