anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

SONY Cyber-shot DSC-HX5V

bloom-----
Początkujący

SONY Cyber-shot DSC-HX5V

Witam,
chciałbym zapytać o jakość dźwięku podczas nagrywania filmików w aparacie SONY Cyber-shot DSC-HX5V. Wykorzystuję w tym aparacie często możliwość nagrywania filmów w jakości HD (rozmowy z ludźmi, aparat na statywie). Jakość obrazu jest ok, ale niepokoi mnie słaba jakość dźwięku w tych nagraniach, tzn. głos po prostu nagrywa się zbyt cicho. Jeśli nagrywam dźwięk w bardzo bliskiej odległości od aparatu (np trzymając go przy twarzy), jest oczywiście lepiej, ale specyfika tych rozmów polega własnie na tym, że aparat stoi w odległości od źródła dźwięku ok 1m lub 1,5 metra na statywie.

I teraz moje pytanie: czy można ten dźwięk jakoś wzmocnić?
Może przez ustawienia wewnętrzne (choć ja nie znalazłem takiej opcji)
Może jest to kwestia wymiany czegoś w aparacie?
Może jest możliwość podłączenia zewnętrznego mikrofonu? (choć ja nie widzę żadnego portu do tego).

Będę wam bardzo wdzięczny za pomoc czy coś się z tym da radę jeszcze zrobić.

3 ODPOW. 3
profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Sorry Winnetou, ale kupiłeś nie właściwy sprzęt :shock:
Do robienia wywiadów są kamery posiadające możliwość podpięcia zewnętrznego mikrofonu, a nie kompakt. Dobry bo dobry ale tylko kompakt.

profile.country.pl_PL.title
AndrzejL-----
Początkujący

Witaj :c37 Też mam podobny aparat, wprawdzie jest to hx9v, ale jest bardzo podobny do hx5v. Nie wiem, ale według mnie, a przynajmniej tak jest na moim hx9v, dźwięk jest zupełnie zadowalający. Gdy nagrywałem na zewnątrz, to nagrały się śpiewy ptaków, jakieś ujadanie psa, albo jakieś inne dźwięki na które nikt nie zwracał uwagi, a które dały się słyszeć dopiero w nagraniu. Ale i w wewnątrz też jest wszystko dobrze słychać z nagranego materiału. Ja jestem pod wrażeniem możliwości zapisu filmu na moim hx9v, mam tu na uwadze dźwięk, bo o nim mowa. Z tego co słyszałem od innych, to hx5v też jest zupełnie do rzeczy. A może nawet w tym szczególe niczym nie odbiega od hx9v. Wiesz, trudno jednak wymagać pięknego stereo, jeśli mikrofony są od siebie w mniejszej odległości niż 1 cm. Tak myślę, ekspertem nie jestem. Jeśli się mylę, to niech mnie ktoś poprawi. Też chętnie bym się czegoś na ten temat dowiedział. A, jeszcze jedno. Chyba nie masz na myśli odtwarzania na aparacie? Na aparacie jest rzeczywiście cicho. jednak na telewizorze, słychać wszystko jak trzeba. Pozdrawiam :c37

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Poza tym, montując materiał, chociażby przy pomocy Sony Vegas, czy Pinnacle'a ścieżkę dźwiękową można wzmocnić i wówczas dźwięk jest głośniejszy. Ponadto, zawsze istnieje możliwość nagrania dźwięku na osobnym urządzeniu i potem to razem zmontować.

------------------------------
fotoamator