Podziel się wrażeniami!
Witajcie.
Przeszukałem forum jednak nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi.
Zacząłem się bawić w fotografię- właściwie uczyć.
Znajomy zawodowy fotograf polecił na początek H50.
Ale niestety nie wychodzą mi zdjęcia w pomieszczeniach przy świetle żarówkowym-zwłaszcza jak ktoś się rusza (np. na weselu)
Próbowałem różnych ustawień i niestety.
Czy możecie podać jakieś optymalne ustawienia do tego typu zdjęć?
Jeżeli możesz, to wstaw 2,3 zdjęcia, które według Twojej oceny są nieudane. W ten sposób wszystkim będzie łatwiej pomóc Tobie.
w pomieszczeniach zwykle nie ma tyle światła co na zewnątrz więc znacznie zwiększa się ryzyko wykonania poruszonego zdjęcia. możesz podbić ISO (ale z tym ostrożnie), zapalić więcej żarówek lub skorzystać z wbudowanej lampy. ewentualnie korzystać ze statywu. no i warto zmienić balans bieli na żarowy co by zdjęcia zbyt pomarańczowe nie wychodziły. no ale najważniejsze zawsze patrzeć na czas otwarcia migawki - po iluś tam próbach będziesz w stanie ocenić czy określony czas jest właściwy do wykonania nieporuszonego zdjęcia/zamrożenia ruchu przy określonych warunkach.
pzdr.
Na weselach ludzie dużo sie ruszają więc statyw mało pomoże.
Co do balansu bieli to zawsze można użyć specyficznego - "Jednym dotk." (ten myk żeby 'pokazać' aparatowi co jest białe).
Po podwyższaniu ISO są spore szumy ale na weselach to najlepsze rozwiązanie, może być też lampa ale osobiście nie lubie jej używać.
Jak ripride wspomniał. Używaj na początek opcji S i patrzaj jak co sie rozmazuje lub zatrzymuje przy konkretnych czasach otwarcia.
Pozdrawiam i powodzenia
Dziękuję za odpowiedź. Wklejam przykładowe zdjęcia.
Pierwsze zdjęcie jest z koncertu U2 a dwa pozostałe z wesela
ja bym to zrobił tak: W zdjęciach weselnych inny balans bieli, a we wszystkich zmniejszył czas ekspozycji i zwiększył przesłonę (np w trybie S ustawić naświetlanie ręcznie lub w A zmniejszyć wartość przysłony na max)). Jest wysoka czułość iso więc możesz podkręcić maksymalnie czułość (nie wiem czy wiele by da) i robić zdjęcia z lampą błyskową.
mas0n napisał(a):
i robić zdjęcia z lampą błyskową.