anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony H20- NTSC czy PAL

profile.country.pl_PL.title
Mietek_sf
Początkujący

Sony H20- NTSC czy PAL

Witam.
Do tej pory mało nagrywałem filmów i teraz przy nagrywaniu na płytę DVD dopiero w Nero Viso mi się udało nagrać. Z komunikatu programu wyszło ze filmiki (mp4) są w NTSC a nie PAL (choć nie wiem jak to się sprawdza ale też nie mogłem nagrać darmowymi programami na DVD). Aparat kupiony w Polsce 2 lata temu więc powinien mieć pal (w internecie gdzieś widziałem ze było podane NTSC/Pal i na stronie firmowej też gdzieś widziałem ale teraz już tego nie mogę znaleźć. W menu nie widzę żadnej opcji gdzie można to zmienić.
Pytanie czy jest jednak taka opcja i co z tym zrobić aby normalnie nagrywać na DVD (Viso odpada bo już nie aktywne).

Pozdrawiam
Mietek

5 ODPOW. 5
profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Do aparatu powinieneś dostać płytkę z programem PMB - on pozwoli Ci wypalić płyty.
A tutaj możesz pobrać jego najnowszą wersję.

Mietek_sf
Początkujący

Dzięki za informacje ale wczoraj wgrałem już aktualizację (usunęło starą wersję) ale znalazłem tylko w 'manipulacja/konwertuj' tylko do wma lub gif a to daje małą rozdzielczość(640) z org filmu który ma 1280x70.
Innych opcji nie widzę. Przy instalacji było zapytanie o Pal i potwierdziłem ale nie widzę tego efektów. Dalej te pliki po ponownym wprowadzeniu do PMB dalej są w NTSC.
Pytanie jak nagrać te pliki na płytę DVD aby nie stracić na jakości a oglądać na stacjonarnym odtwarzaczu. Próbowałem kilkoma konwerterami przerobić na PAL ale może dlatego ze mam słabszy komputer to mi nie wychodzi. Z Pal wychodzi.
Swoją drogą to powinno być oficjalne ostrzeżenie przy kupnie w europie ze w dziwacznym NTSC a nie tylko "Nagrywanie wyraźnych ujęć filmowych HD" "30 klatek na sekundę" (teraz wiem ze 30 to NTSC) albo prosty darmowy konwerter.

Pozdrawiam
Mietek

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Hmm, zrobiłem tak: PMB, (żeby było łatwiej) widok/typ plików: wideo, zaznaczyłem wybrany plik z filmem, potem Manipulacja/utwórz dyski/Utwórz dyski AVCHD (HD)... no i przygotował mi plik do nagrania na DVD w formacie, jak wyszedł z aparatu, czyli 1920x1080. Przypuszczam, że gdyby był w 720, to też by tak przygotował (nie mam filmów w takim formacie).

------------------------------
fotoamator
Mietek_sf
Początkujący

Dziękuje za poradę. Dzięki niej doszedłem ze w najnowszej ver polskiej 5.8.01 nie mam takiej opcji tylko po wgraniu org z CD PMB ver 4.2.02 tam jest opcja "Data Disc Creation".
Wcześniej nie używałem tego programu.
Zaznaczyłem 1920 x 1080 ale i tak tworzy mp4 (1280 x 720 nie zmieniając rozdzielczości).
A mój stacjonarny DVD nie czyta mp4.
Dotarło do mnie tez ze mimo naklejki na górze lampy błyskowej "Full HD 1080" nagrywa w HD.
Miały je także aparaty wystawowe (2 lata temu), a teraz uważnie sprawdzałem na zdjęciach internetowych
i ewidentnie one jej nie mają, posprawdzam jeszcze w sklepie. Jest to mój pierwszy aparat cyfrowy (ze zdjęć jestem zadowolony) i zrobiłem w ciągu 1,5 roku jeden
króciutki 2 min filmik i 'nie dotarło' do mnie ze nie mam Full HD. Dokładnie przeanalizowałem dane tego modelu. Ta naklejka mi się nie podoba.

Pozdrawiam

Mietek

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Wg 32 strony instrukcji ten model aparatu nagrywa filmy w rozdzielczości 1280x720.
Co do naklejki - nie mam pojęcia jaka była, to że aparaty w necie jej nie mają może wynikać tylko z tego że ich użytkownicy je zerwali. Nowych sztuk tego modelu raczej już nie znajdziesz.
Obstawiam, że było na niej HD Movie 720p.
Co do PMB - to wieczorem w domu sprawdzę jak to wygląda, w wersji vaio jest ikonka tworzenia dysku, pewnie w normalnej też tak jest.

Edit.
Mam zainstalowaną wersję 5.5 i rzeczywiście nie ma tam domyślnie tworzenia dysków. Trzeba wejść w "Narzędzia :smileyarrow: Dostosuj pasek" i tam w "Dostępnych narzędziach" zaznaczyć "Utwórz dyski" i kliknąć strzałkę w górę "dodaj" .
Pojawia się możliwość tworzenia dysków DVD-Video (STD) lub AVCHD (HD).