Podziel się wrażeniami!
Witam.
Do tej pory mało nagrywałem filmów i teraz przy nagrywaniu na płytę DVD dopiero w Nero Viso mi się udało nagrać. Z komunikatu programu wyszło ze filmiki (mp4) są w NTSC a nie PAL (choć nie wiem jak to się sprawdza ale też nie mogłem nagrać darmowymi programami na DVD). Aparat kupiony w Polsce 2 lata temu więc powinien mieć pal (w internecie gdzieś widziałem ze było podane NTSC/Pal i na stronie firmowej też gdzieś widziałem ale teraz już tego nie mogę znaleźć. W menu nie widzę żadnej opcji gdzie można to zmienić.
Pytanie czy jest jednak taka opcja i co z tym zrobić aby normalnie nagrywać na DVD (Viso odpada bo już nie aktywne).
Pozdrawiam
Mietek
Do aparatu powinieneś dostać płytkę z programem PMB - on pozwoli Ci wypalić płyty.
A tutaj możesz pobrać jego najnowszą wersję.
Dzięki za informacje ale wczoraj wgrałem już aktualizację (usunęło starą wersję) ale znalazłem tylko w 'manipulacja/konwertuj' tylko do wma lub gif a to daje małą rozdzielczość(640) z org filmu który ma 1280x70.
Innych opcji nie widzę. Przy instalacji było zapytanie o Pal i potwierdziłem ale nie widzę tego efektów. Dalej te pliki po ponownym wprowadzeniu do PMB dalej są w NTSC.
Pytanie jak nagrać te pliki na płytę DVD aby nie stracić na jakości a oglądać na stacjonarnym odtwarzaczu. Próbowałem kilkoma konwerterami przerobić na PAL ale może dlatego ze mam słabszy komputer to mi nie wychodzi. Z Pal wychodzi.
Swoją drogą to powinno być oficjalne ostrzeżenie przy kupnie w europie ze w dziwacznym NTSC a nie tylko "Nagrywanie wyraźnych ujęć filmowych HD" "30 klatek na sekundę" (teraz wiem ze 30 to NTSC) albo prosty darmowy konwerter.
Pozdrawiam
Mietek
Hmm, zrobiłem tak: PMB, (żeby było łatwiej) widok/typ plików: wideo, zaznaczyłem wybrany plik z filmem, potem Manipulacja/utwórz dyski/Utwórz dyski AVCHD (HD)... no i przygotował mi plik do nagrania na DVD w formacie, jak wyszedł z aparatu, czyli 1920x1080. Przypuszczam, że gdyby był w 720, to też by tak przygotował (nie mam filmów w takim formacie).
Dziękuje za poradę. Dzięki niej doszedłem ze w najnowszej ver polskiej 5.8.01 nie mam takiej opcji tylko po wgraniu org z CD PMB ver 4.2.02 tam jest opcja "Data Disc Creation".
Wcześniej nie używałem tego programu.
Zaznaczyłem 1920 x 1080 ale i tak tworzy mp4 (1280 x 720 nie zmieniając rozdzielczości).
A mój stacjonarny DVD nie czyta mp4.
Dotarło do mnie tez ze mimo naklejki na górze lampy błyskowej "Full HD 1080" nagrywa w HD.
Miały je także aparaty wystawowe (2 lata temu), a teraz uważnie sprawdzałem na zdjęciach internetowych
i ewidentnie one jej nie mają, posprawdzam jeszcze w sklepie. Jest to mój pierwszy aparat cyfrowy (ze zdjęć jestem zadowolony) i zrobiłem w ciągu 1,5 roku jeden
króciutki 2 min filmik i 'nie dotarło' do mnie ze nie mam Full HD. Dokładnie przeanalizowałem dane tego modelu. Ta naklejka mi się nie podoba.
Pozdrawiam
Mietek
Wg 32 strony instrukcji ten model aparatu nagrywa filmy w rozdzielczości 1280x720.
Co do naklejki - nie mam pojęcia jaka była, to że aparaty w necie jej nie mają może wynikać tylko z tego że ich użytkownicy je zerwali. Nowych sztuk tego modelu raczej już nie znajdziesz.
Obstawiam, że było na niej HD Movie 720p.
Co do PMB - to wieczorem w domu sprawdzę jak to wygląda, w wersji vaio jest ikonka tworzenia dysku, pewnie w normalnej też tak jest.
Edit.
Mam zainstalowaną wersję 5.5 i rzeczywiście nie ma tam domyślnie tworzenia dysków. Trzeba wejść w "Narzędzia :smileyarrow: Dostosuj pasek" i tam w "Dostępnych narzędziach" zaznaczyć "Utwórz dyski" i kliknąć strzałkę w górę "dodaj" .
Pojawia się możliwość tworzenia dysków DVD-Video (STD) lub AVCHD (HD).