Podziel się wrażeniami!
Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak odpalić tryb Wireless na RX10, i czy konfiguruje się jakieś grupy czy coś? Fajna lampa ale za boga nie potrafię wymusić, żeby bezprzewodowo zagadała z Sony 😞 Może źle coś robię? Zapinam lampę do aparatu, włączam, w menu wybieram tryb lampy WL i w tym momencie w teorii powinny się sparować. Odpinam i... nie działa 😞
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Cześć,
Obawiam się, że ta lampa zwyczajnie "nie ruszy" w trybie WL tak jak odbywa się to w systemowych lampach Sony.
Patrzę na specyfikację i lampa komunikuje się radiowo, a przecież WL w Sony to system komunikacji serią błysków.
Ale zacznijmy od podstaw.
Pierwsza sprawa to RX10, podobnie jak NEX czy nowe aparaty z bagnetem E, nie jest w stanie wyzwolić lampą wbudowaną ŻADNEJ lampy w trybie WL. Moc lampy wbudowanej jest zbyt mała by to działało poprawnie.
Tryb WL jest skuteczny, gdy przymocujesz do aparatu zewnętrzną lampę błyskową z obsługą zdalnego sterowania (sprzedawana oddzielnie) i uruchomisz bezprzewodową lampę błyskową (sprzedawana oddzielnie) znajdującą się z dala od aparatu. Czyli tak naprawdę potrzebujesz dwóch lamp, nie jednej, by pracować w trybie WL.
Rozwiązaniem może być zakup wyzwalacza radiowego do lampy Nissin, ale przykro mi nie mam niestety wiedzy który nadajnik radiowy będzie pasował.
Pozdrawiam,
Cześć,
Obawiam się, że ta lampa zwyczajnie "nie ruszy" w trybie WL tak jak odbywa się to w systemowych lampach Sony.
Patrzę na specyfikację i lampa komunikuje się radiowo, a przecież WL w Sony to system komunikacji serią błysków.
Ale zacznijmy od podstaw.
Pierwsza sprawa to RX10, podobnie jak NEX czy nowe aparaty z bagnetem E, nie jest w stanie wyzwolić lampą wbudowaną ŻADNEJ lampy w trybie WL. Moc lampy wbudowanej jest zbyt mała by to działało poprawnie.
Tryb WL jest skuteczny, gdy przymocujesz do aparatu zewnętrzną lampę błyskową z obsługą zdalnego sterowania (sprzedawana oddzielnie) i uruchomisz bezprzewodową lampę błyskową (sprzedawana oddzielnie) znajdującą się z dala od aparatu. Czyli tak naprawdę potrzebujesz dwóch lamp, nie jednej, by pracować w trybie WL.
Rozwiązaniem może być zakup wyzwalacza radiowego do lampy Nissin, ale przykro mi nie mam niestety wiedzy który nadajnik radiowy będzie pasował.
Pozdrawiam,
Hmm, przez przedbłyski to masz normalnie przez fotocelę, trudno to nazwać trybem bezprzewodowym. Nie pozostaje nic innego jak kupić F43M i przekonać się jak to tam będzie działało...
System WL to właśnie system sterowania bezprzewodowego z pomiarem TTL (czyli pomiar światła przez obiektyw) a komunikacja korpusu z lampą błyskową odbywa się sygnałami zakodowanymi w błysku (a właściwie kilku szybko po sobie następujących błyskach) flesza sterującego. W tym kodzie przesyłane są wszystkie informacje potrzebne do poprawnego doświetlenia sceny zgodnego z parametrami ustawionymi w body jak również mierzonymi przez korpus. Jeżeli lampa potrafi pracować w trybie WL Sony to odczyta taką serię błysków i odpowiednio ustawi parametry pracy lampy. Gdy podłączysz zwykłą fotocelę (czy to pracującą na pierwszy czy na kolejny błysk) to jedynie co uzyskasz to wyzwolenie błysku z parametrami ustawionymi na lampie. Są lampy błyskowe, które mają wbudowane fotocele i potrafią reagować na pierwszy bądź na drugi czy trzeci błysk. Ale są lampy, które komunikują się z body za pomocą błysków (nie znam żadnej fotoceli, która potrafi zadziałać z pomiarem TTL z aparatami Sony).
Co do lampy wbudowanej to ponieważ tryb WL to seria błysków to lampa wbudowana, która jest niewielkiej mocy nie miałaby wystarczającej energii aby błysnąć kilka razy w bardzo szybkim tempie (a więc nie może się doładować) z odpowiednio dużą mocą (aby dotrzeć do lampy slave).
user_jgora napisali:
Hmm, przez przedbłyski to masz normalnie przez fotocelę, trudno to nazwać trybem bezprzewodowym. Nie pozostaje nic innego jak kupić F43M i przekonać się jak to tam będzie działało...
Mam poważne wątpliwości czy lampa Nissin będzie działać w trybie WL nawet z HVL43M.
Piotruso świetnie opisał zasadę działania tego trybu w systemie Sony. W sumie nie spotkałem innych lamp od niezaleznych producentów (opórcz Metz) działających poprawnie z trybie WL.
Miałem RX10 przez jakiś czas i używałem lamp Yongnuo z wyzwalaczem radiowym zamontowanym na sankach aparatu.. Wszystko szło w manualu, ale zabawa była przednia
OK, teraz wszystko jasne - jestem trochę rozczarowany, liczyłem na to że lampy współpracują radiowo tak jak w Canon/Nikon... Stosowane w Sony rozwiązanie nic mi nie daje, muszę przetestować czy problem rozwiążą dwie lampy i40 - jedna zapięta na aparat jako master i druga doświetlająca.
Dziękuję Kolegom za wyczerpującą odpowiedź, teraz wiem na czym stoję.
Pozdrawiam