Podziel się wrażeniami!
Witam, czy wiecie jak odzyskać usunięty film w HDR XR500 ? nagrałem kilka filmików pozniej je usunełem i nagrywałem kolejne czy jest mozliwosc odzyskania zaznacze ze w HDR XR500 jest dysk 120 GB nie wiem czy to ma na cos wpływ.
Narzędzia do odzyskiwania danych z HDD powinny dać radę, pod warunkiem, że nie nagrałeś czegoś drugi raz.
Niedawno odzyskiwałem dane z dysku "zjedzonego" przez wirusy. Coś tam udało się odzyskać, jednak nie wszystko (wirusów chyba nie odzyskałem ) Podłącz kamerę do komputera, ten wykryje ją jako dysk. Ściągnij oprogramowanie do odzyskiwania danych (jest dużo płatnych , ale są również darmowe wersje trial). Po odpaleniu programu spróbuj odzyskać. Nie daję wielkich szans na to, ale nie szkodzi spróbować.
Jeżeli nagrany materiał jest dla nas bardzo ważny i jesteśmy sporo wstanie poświęcić, żeby go odzyskać, to można poszukać specjalistycznych firm zajmujących się tego typu sprawami. Ale w tym wypadku trzeba być świadomym, że koszt takiej usługi jest co tu ukrywać dość wysoki.
Siostra która pracuje w branży alkoholowej opowiadała mi o takiej sytuacji. Jej szefowi ukradli laptopa. Jakimś cudem policja odzyskała komputer. Był przygotowany na sprzedaż, tzn. wszystkie dane wyczyszczone. Szef dał to do informatyków, a ci odzyskali wszystkie dane. Szczegółów nie znam, tak podobno było.
Dopóki na dysku nie nagramy drugi raz innych danych to odzyskiwanie nie jest zbyt trudne.
Słyszałem że po "złamaniu" partycji nie ma możliwości odzyskania danych. Czyli po kompletnym nadpisaniu i sformatowaniu dysku.