Podziel się wrażeniami!
dzisiejszy "gorący" wątek dał mi nieco do myślenia.
Czy istnieje aparat idealny? Co to jest aparat idealny? A co to dobry aparat?
Ja uważam, że idealny aparat w formie takiego, który nie ma wad,a tylko zalety nie istnieje i istnieć nie będzie, ponieważ człowiek cały czas dąży do perfekcji i ciągle szukam lepszego.
Nie mniej jednak uważam, że aparat idealny to ten, który aktualnie mamy pod ręką. Bo co nam po ideale, który leży w szafce albo w katalogu firmowym ? Dzisiejsza technika daje nam niewiarygodnie więcej możliwości niż to co było kiedyś.
Zatem czym jest dobry aparat? Myślę, że stosunkiem zalet, które potrzebujemy, do wad, które nas nie ograniczają.
A jakie jest Wasze zdanie?
Aparat idealny to ten, którego nie mamy, bo nie znamy jego wad i ograniczeń
A najlepszy aparat, to oczywiście ten, który jest pod ręką.
Osobiscie mam takie zdanie, ze kazdy aparat jest dobry, kazdym mozna robic swietne zdjecia i to wiecej zalezy od fotografa, swiatla i innych '3rd party' czynnikow niz samego aparatu.
Jest wiele aparatow ktore sa swietne i maja wiele przydatnych funkcji, ale idealy nie istnieja (moze i stety). A psioczenie na jakas firme X bo cos tam, nie ma sensu, nie pasuje mi cos to zmieniam.
P.S. z gory przepraszam za brak polskich znakow ale pisze z komputera w pracy
Moim zdaniem aparatu idealnego nigdy nie będzie. Zawsze znajdzie się jakieś "ale". A jeśli będzie idealny, to tylko dla pewnej grupy odbiorców. Niektrórzy będą uważać d3s za ideał, ale ktoś może powiedzieć, że jest za duży, ciężki trudno się go obsługuje
Za to dobry aparat to taki, którego się dobrze używa i nie ogranicza fotografa, a takich na rynku jest tylehttp://klubkm.pl/forum/images/smilies/tyyyle.gif
Niedawno mój 'idealny 'bo miałem go pod reka czyli A 900 w czasie składania przysięgi przez parę młoda napisał mi na wyświetlaczu błąd aparatu
Na szczęście miałem drugi idealny aparat A850 i wszystko skończyło sie ok
Badzcie czujni i zabezpieczajcie sie bo tak to już jest z IDEALNYMI aparatami
We wtorek wysłałem do CSI Foto Video -zepsuty mechanizm przesłony,
naprawili i w czwartek rano IDEALNY znów aparat był w moich rękach
Pozdrawiam Janusz
Dla każdej osoby idealne „coś” (nie tylko aparat ale i telefon, odtwarzacz muzyczny i cokolwiek czego używamy) jest inne bo ktoś woli mieć mały uchwyt a kto inny większy. W tym wypadku aparat ma tyle cech, że dla każdej osoby dana cecha może być dobra, idealna lub zła.
Jak dla mnie aparat idealny istnieje epizodycznie - dopóki nie pojawi się jeszcze lepszy. Zaś aparat bardzo dobry jest „bardzo dobry” ale są lepsze.
a jak się ma poziom fotograficzny do aparatu idealnego?
Im wyższy, tym trudniej o taki aparaty, czy odwrotnie? A może nie ma to znaczenia?
śledząc dyskusje o następcy a700 (najpierw oparte na informacjach nieoficjalnych, teraz oficjalnych), to można by pokusić się o stwierdzenie, że aparat idealny to jest taki, jakiego i tak żadna firma nie wyprodukuje
a bardziej serio, to pytanie, czy każdy szuka ideału, czy też uznaje za wystarczające "dobry" czy "bardzo dobry"? była taka fraszka Ludwika Jerzego Kerna, że pewna pani szukała faceta idealnego, i w końcu znalazła, ale pech - on też szukał ideału
kris napisał(a):
a jak się ma poziom fotograficzny do aparatu idealnego?
Im wyższy, tym trudniej o taki aparaty, czy odwrotnie? A może nie ma to znaczenia?
Tak. Chodziło mi o poziom fotografa.
A czy nie jest tak, że to właśnie ten z wysokim poziomem umiejętności ma duże wymagania? Bo "musi" mieć to i tamto (np. wyprofilowany grip, czy też iso4353443554 ).....
Moim zdaniem poszukiwanie idealnego aparatu kończy się w momencie gdy bardziej zaczyna nas zajmować poszukiwanie światła, ciekawego motywu itp.