anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Aparat idealny

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Aparat idealny

:c37

dzisiejszy "gorący" wątek dał mi nieco do myślenia.
Czy istnieje aparat idealny? Co to jest aparat idealny? A co to dobry aparat?

Ja uważam, że idealny aparat w formie takiego, który nie ma wad,a tylko zalety nie istnieje i istnieć nie będzie, ponieważ człowiek cały czas dąży do perfekcji i ciągle szukam lepszego.
Nie mniej jednak uważam, że aparat idealny to ten, który aktualnie mamy pod ręką. Bo co nam po ideale, który leży w szafce albo w katalogu firmowym ? Dzisiejsza technika daje nam niewiarygodnie więcej możliwości niż to co było kiedyś.
Zatem czym jest dobry aparat? Myślę, że stosunkiem zalet, które potrzebujemy, do wad, które nas nie ograniczają.

A jakie jest Wasze zdanie?

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

Aparat idealny to ten, którego nie mamy, bo nie znamy jego wad i ograniczeń ;)
A najlepszy aparat, to oczywiście ten, który jest pod ręką.

profile.country.en_GB.title
spoltrebor1ofcej
Początkujący

Osobiscie mam takie zdanie, ze kazdy aparat jest dobry, kazdym mozna robic swietne zdjecia i to wiecej zalezy od fotografa, swiatla i innych '3rd party' czynnikow niz samego aparatu.

Jest wiele aparatow ktore sa swietne i maja wiele przydatnych funkcji, ale idealy nie istnieja (moze i stety). A psioczenie na jakas firme X bo cos tam, nie ma sensu, nie pasuje mi cos to zmieniam.

P.S. z gory przepraszam za brak polskich znakow ale pisze z komputera w pracy ;)

profile.country.pl_PL.title
kuraq.
Poszukiwacz

Moim zdaniem aparatu idealnego nigdy nie będzie. Zawsze znajdzie się jakieś "ale". A jeśli będzie idealny, to tylko dla pewnej grupy odbiorców. Niektrórzy będą uważać d3s za ideał, ale ktoś może powiedzieć, że jest za duży, ciężki trudno się go obsługuje :P

Za to dobry aparat to taki, którego się dobrze używa i nie ogranicza fotografa, a takich na rynku jest tylehttp://klubkm.pl/forum/images/smilies/tyyyle.gif

profile.country.pl_PL.title
fotolabor.
Poszukiwacz

:c37
Niedawno mój 'idealny 'bo miałem go pod reka czyli A 900 w czasie składania przysięgi przez parę młoda napisał mi na wyświetlaczu błąd aparatu :c13 :c15
Na szczęście miałem drugi idealny aparat A850 :c4 i wszystko skończyło sie ok
Badzcie czujni i zabezpieczajcie sie bo tak to już jest z IDEALNYMI aparatami
We wtorek wysłałem do CSI Foto Video -zepsuty mechanizm przesłony,
naprawili i w czwartek rano IDEALNY znów aparat był w moich rękach :c4
Pozdrawiam Janusz

profile.country.PL.title
.Enzo.
Poszukiwacz

Dla każdej osoby idealne „coś” (nie tylko aparat ale i telefon, odtwarzacz muzyczny i cokolwiek czego używamy) jest inne bo ktoś woli mieć mały uchwyt a kto inny większy. W tym wypadku aparat ma tyle cech, że dla każdej osoby dana cecha może być dobra, idealna lub zła.
Jak dla mnie aparat idealny istnieje epizodycznie - dopóki nie pojawi się jeszcze lepszy. Zaś aparat bardzo dobry jest „bardzo dobry” ale są lepsze.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

a jak się ma poziom fotograficzny do aparatu idealnego?
Im wyższy, tym trudniej o taki aparaty, czy odwrotnie? A może nie ma to znaczenia?

MichalS-----
Nowicjusz

śledząc dyskusje o następcy a700 (najpierw oparte na informacjach nieoficjalnych, teraz oficjalnych), to można by pokusić się o stwierdzenie, że aparat idealny to jest taki, jakiego i tak żadna firma nie wyprodukuje :slight_smile:
a bardziej serio, to pytanie, czy każdy szuka ideału, czy też uznaje za wystarczające "dobry" czy "bardzo dobry"? była taka fraszka Ludwika Jerzego Kerna, że pewna pani szukała faceta idealnego, i w końcu znalazła, ale pech - on też szukał ideału :slight_smile:

kris napisał(a):

a jak się ma poziom fotograficzny do aparatu idealnego?
Im wyższy, tym trudniej o taki aparaty, czy odwrotnie? A może nie ma to znaczenia?

rozumiem, że poziom fotograficzny fotografa? to chyba im wyższy tym łatwiej. im wyższy poziom tym bardziej wie się, co można wykrzesać z posiadanego sprzętu, i chyba osiąga się stan zadowolenia, a im niższy tym częściej chyba myśli się, że jedyną przyczyną niemożności robienia naprawdę genialnych zdjęć jest nieposiadanie tego "aparatu idealnego", bo gdyby tylko mieć taki ... tu wpisać jaki ;) aparat to wtedy by się dopiero ho ho ho pokazało :)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Tak. Chodziło mi o poziom fotografa.
A czy nie jest tak, że to właśnie ten z wysokim poziomem umiejętności ma duże wymagania? Bo "musi" mieć to i tamto (np. wyprofilowany grip, czy też iso4353443554 :P ).....

Lajam.
Expert

Moim zdaniem poszukiwanie idealnego aparatu kończy się w momencie gdy bardziej zaczyna nas zajmować poszukiwanie światła, ciekawego motywu itp.