anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Aparat idealny

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Aparat idealny

:c37

dzisiejszy "gorący" wątek dał mi nieco do myślenia.
Czy istnieje aparat idealny? Co to jest aparat idealny? A co to dobry aparat?

Ja uważam, że idealny aparat w formie takiego, który nie ma wad,a tylko zalety nie istnieje i istnieć nie będzie, ponieważ człowiek cały czas dąży do perfekcji i ciągle szukam lepszego.
Nie mniej jednak uważam, że aparat idealny to ten, który aktualnie mamy pod ręką. Bo co nam po ideale, który leży w szafce albo w katalogu firmowym ? Dzisiejsza technika daje nam niewiarygodnie więcej możliwości niż to co było kiedyś.
Zatem czym jest dobry aparat? Myślę, że stosunkiem zalet, które potrzebujemy, do wad, które nas nie ograniczają.

A jakie jest Wasze zdanie?

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

Lajam napisał(a):

Moim zdaniem poszukiwanie idealnego aparatu kończy się w momencie gdy bardziej zaczyna nas zajmować

Tylko, że wtedy każdy aparat jest dla nas "idealny", ponieważ to co chcemy uchwycić, jesteśmy w stanie wykonać każdym dostępnym sprzętem na rynku. Ponadto w takiej sytuacji, niezależnie od posiadanego modelu, zawsze jesteśmy w stanie zaleźć odpowiedni motyw, sytuację, czy światło. Jednocześnie stan, w którym się znajdujemy (poszukiwanie światła, ciekawego motywu itp.), nie definiuje posiadanego aparatu jako idealny.

kris napisał(a):

a jak się ma poziom fotograficzny do aparatu idealnego?
Im wyższy, tym trudniej o taki aparaty, czy odwrotnie? A może nie ma to znaczenia?

Wyższy poziom fotograficzny daje nam większą swobodę w procesie twórczym, co może prowadzić do spłycenia wymagań względem sprzętu, a to może jednoznacznie przełożyć się na określenie aparatu mianem "idealny" (nawet całej grupy aparatów). Z drugiej strony stajemy się bardziej wymagający, co z kolei ciągnie w drugą stronę, i coraz mniej aparatów spełnia nasze wymagania (a może wręcz żaden).

profile.country.en_GB.title
MichalS-----
Nowicjusz

kris napisał(a):

A czy nie jest tak, że to właśnie ten z wysokim poziomem umiejętności ma duże wymagania? Bo "musi" mieć to i tamto (np. wyprofilowany grip, czy też iso4353443554 :P ).....

Tylko, że wtedy każdy aparat jest dla nas "idealny", ponieważ to co chcemy uchwycić, jesteśmy w stanie wykonać każdym dostępnym sprzętem na rynku.

Chyba obaj macie rację :D Fotograf na wyższym poziomie umiejętności bardziej zajmuje się fotografowaniem, a mniej sprzętem, bo jest bardziej świadomy swoich potrzeb i możliwości sprzętu. Ale w pewnym momencie dochodzi do poziomu, w którym dotychczasowy sprzęt przestaje być idealny, bo mu brakuje tego czy tamtego ;)
Powiedzmy że dla osoby na średnim poziomie a700 jest idealna, w każdym razie dla mnie jest :D Owszem, poczytałem sobie o a77 ale z ciekawości, bo nie planuję zmiany sprzętu - dla moich potrzeb a700 jest super i nie potrzebuję (na razie) nic więcej. Owszem, dostrzegam mankamenty, czy raczej dostrzegam, że inne modele mają czegoś więcej, ale nie cierpię bardzo z tego powodu :)
Oczywiście dla kogoś innego a700 będzie do luftu, tylko pytanie zawsze jest, czy to wynika z rzeczywistego ograniczania naszych możliwości przez aparat, czy też z porównania swojego aparatu z nowymi modelami - a wiadomo, że będą lepsze ;) Jak na przykład wejdzie a99, to wtedy będzie można powiedzieć - kto się mógł kiedykolwiek zachwycać a77, przecież się do a99 nie umywa :smileyhappy:

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Tylko, że wtedy każdy aparat jest dla nas "idealny", ponieważ to co chcemy uchwycić, jesteśmy w stanie wykonać każdym dostępnym sprzętem na rynku.

Bez przesady, że każdy aparat...zależy kto jakim rodzajem fotografii się zajmuje. Każdy dobiera wg potrzeb. Świadomość określa wybór, a ergonomia sprawia że przy danym modelu/producencie zostajemy na dłużej co czyni aparat prawie "idealnym".

MichalS-----
Nowicjusz

Obawiam się, że i tak problemu nie rozstrzygniemy, rozważaniami nad bytami idealnymi zajmują się filozofowie od czasów greckich, i chyba jeszcze do ostatecznych wniosków nie doszli :slight_smile:

Michal.
Poszukiwacz

No wiele już zostało tu napisane, zgodzę się z przedmówcami - aparat idealny to bardzo subiektywna sprawa.
Modeli jest teraz taki ogrom na rynku że każdy chyba na każdą chwilę znajdzie sobie coś dla niego idealnego, pytanie tylko czy będzie sobie mógł pozwolić na taki sprzęt :P
Zatem im lepsze umiejętności tym z jednej strony łatwiej coś wybrać bo każdy ma świadomość czego potrzebuje, ale z drugiej strony może tego nie znaleźć w jednym aparacie...

Deviant.
Użytkownik

W którymś momencie przestał mnie interesować aparat - jako urządzenie samo w sobie. Przestały mnie interesować pixy, ilość zdjęć seryjnych itp. Z roku na rok robię coraz mniej zdjęć...
Większą uwagę zacząłem przywiązywać do wszystkiego wokół - obecne aparaty (nie tylko Sony), to bardzo dobre konstrukcje i pewny jestem, że jakiego bym nie wybrał i tak "zrobi" to o co go poproszę a jak nie wyjdzie, to pretensje będę mógł mieć tylko do siebie.
Dobrze przy tym wszystkim jest (tak mi się wydaje) zdawać sobie z tego sprawę i wyciągać na bieżąco wnioski.
Moje są takie: światło, światło, światło i jeszcze raz światło...