anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Czy warto zostać przy Sony?

armalite
Początkujący

Czy warto zostać przy Sony?

Jak widać w stopce - mam A500 i A300 oraz parę słoików. I wielki dylemat.
Otóż - nikt mi nie udowodni, że wizjer elektroniczny jest lepszy od normalnego opartego na lustrach czy innych pryzmatach. Tymczasem od paru miesięcy czytam, że Sony będzie wypuiszcać wyłącznie elektroniczne zabawki. Szczerze mówiąc wkurza mnie to, trochę się czuje nabity w butelkę. Gdybym tych parę lat temu wiedział, że ktoś tam na górze będzie miał taki durny pomysł jak wizjer elektroniczny, to kupiłbym D90 zamiast A300. A jakbym chciał mieć zabawkę z elektronicznym wizjerem to bym sobie kupił compact...

Dziś chodzi za mną sprzedaż całego tego stafu i przesiadka na D7000. Owszem, aparat ma wiele braków w stosunku do a500, a koronnym argumentem jest brak odchylanego wizjera który przydaje mi sie w pracy, jednak to wciąż tradycyjna lustrzanka a nie elektroniczny gadżet.

Czy ktoś z Was ma podobny dylemat, czy podobnie czuje się, jakby zostął wpuszczony w maliny? Komu to kurde przeszkadzało?

82 ODPOW. 82
profile.country.pl_PL.title
spolghost1lgexk
Nowicjusz

armalite napisał(a):

Dziś chodzi za mną sprzedaż całego tego stafu i przesiadka na D7000. Owszem, aparat ma wiele braków w stosunku do a500

to ciekawe... jakie to wiele braków ma d7000 w stosunku do a500?
generalnie, jeżeli nie chcesz elektronicznego wizjera - opuść sony i tyle, po co się męczyć.
choć nie pojmuję skąd mądrości o "zabawce", szczególnie jeżeli kadrujesz na wyświetlaczu.

spolnemesis1paejw
Początkujący

armalite napisał(a):

Czy ktoś z Was ma podobny dylemat, czy podobnie czuje się, jakby zostął wpuszczony w maliny? Komu to kurde przeszkadzało?

Ja tam jestem zadowolony, że używam sprzętu innowacyjnej firmy. Widać, że idą z postępem - mnie się ten pomysł z SLT podoba i mam nadzieję, że nowa puszka, będzie jeszcze lepsza niż A77. Mało - jestem tego pewien!

armalite napisał(a):

Dziś chodzi za mną sprzedaż całego tego stafu i przesiadka na D7000.

Jeżeli masz być niezadowolony, jeśli sprzęt Cię ogranicza, nie ma co jojczyć - po prostu należy wybrać to, co Ci sprawi radość i będzie zgodne z oczekiwaniami.

armalite napisał(a):

nikt mi nie udowodni, że wizjer elektroniczny jest lepszy od normalnego

To masz problem...

Gucio50
Początkujący

armalite napisał(a):

Dziś chodzi za mną sprzedaż całego tego stafu i przesiadka na D7000.

To niezły amatorski aparat.
Czy lepszy od sony?

Co jest lepsze Volvo, Audi czy Mercedes.
Wszystyko zalezy od tego co lubisz.
Mam w śród swoich znajomych "nikonowców", "canonowców"
Ja mam A55 i traktują mnie jak "misia z zabawką".

Jeżeli Cie martwi ze nie masz Canona, to kup ale porządny.
Przesiadka z jednego body (Sony) za 3000 na inny Canon za 3000 lub podobne to zmiana jednej hulajnogi na inną.
Z tym 3000 to oczywiscie uproszczenie :c37

Rozważ więc A77 z 24 MPix-elową matrycę, body ma kosztowaś 1000USD, czyli pewnie 3300. Moze nie od razu. :smileyhappy:

profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

:c37
Z całym szacunkiem ale nie rozumiem dylematu. Masz aparat, ba nawet dwa i to z dorobkiem jakimś słoików ku temu, mają tradycyjne wizjery optyczne, robią poprawne zdjęcia... gdzie tkwi problem?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Tomek69N napisał(a):

Z całym szacunkiem ale nie rozumiem dylematu. Masz aparat, ba nawet dwa i to z dorobkiem jakimś słoików ku temu, mają tradycyjne wizjery optyczne, robią poprawne zdjęcia... gdzie tkwi problem?

w gdybaniu co by było gdyby, co będzie gdy.....

ja nie mam z tym problemu - jeśli jakiś sprzęt mnie ogranicza, to go zmieniam. Nazwa firmy nie ma znaczenia.Znaczek na aparacie to tylko nazwa - to nie jest religia ;)
Grunt, żeby było dla mnie - użytkownika - dobrze.

piotruso
Znawca

Tomek69N napisał(a):

Popieram zdanie Tomka.
Mi też nie pasuje wizjer elektroniczny (przynajmniej na razie, po kilku próbach) ale na razie nie myślę o zmianach systemu. Mam aparat, robię nim zdjęcia. Jeżeli się spsuje lub coś innego złego się z nim stanie to na rynku jest jeszcze bardzo dużo modeli z tradycyjnym wizjerem (i to używanych jak i nowych, ze sklepu). Podejrzewam, że przez najbliższe lata będę miał czym fotografować.

armalite
Początkujący

piotruso napisał(a):

Mi też nie pasuje wizjer elektroniczny (przynajmniej na razie, po kilku próbach) ale na razie nie myślę o zmianach systemu. Mam aparat, robię nim zdjęcia. Jeżeli się spsuje lub coś innego złego się z nim stanie to na rynku jest jeszcze bardzo dużo modeli z tradycyjnym wizjerem (i to używanych jak i nowych, ze sklepu). Podejrzewam, że przez najbliższe lata będę miał czym fotografować.

W tym właśnie sęk - póki mam to co mam, to jakby nie ma problemu. A500 mnie nie ogranicza, generalnie co chciałbym robić to robię, może czasem coś tam trzeba dopieścić na poziomie obróbki, ale ogólnie nie jest źle.
Chodzi jednak o system. To nie jest taki hop siup. Planuję dokupić jeszcze kilka obiektywów z innymi zakresami ogniskowych (bo tu czuję ograniczenia), ale mierzi mnie myśl, że kupię dziś Sigmę 10-20 z mocowaniem Alpha, a za rok będę sprzedawał (przecież ze stratą, inaczej się nie da), bo mi się aparat zepsuje, zniszczy, zestarzeje. Na dzień dzisiejszy jedyna możliwa przesiadka to na A560, ale to też za parę lat będzie zabytek. Co potem? Tylko elektroniki?

Stąd własnie moja złość i myśli o nabiciu w butelkę. Był sobie fajny system Minolty, potem przejęło go Sony, wypuściło kilka udanych modeli a teraz bawi się elektronicznymi zabawkami. Do kitu z takimi aparatami... nie chodzi tu o szpanowanie Canonem czy Nikonem, zawsze uważałem, że w porównaniu bezośrednim Sony ma sporo plusów przy zachowaniu rozsądnej ceny. Ale ta uwaga nie stosuje się do konstrukcji z elektronicznym wyświetlaczem...

@GHOST - korzystam z LV tylko podczas robienia zdjęć ze statywu. To może 5% mojego pstrykania.

profile.country.pl_PL.title
spolghost1lgexk
Nowicjusz

armalite napisał(a):

@GHOST - korzystam z LV tylko podczas robienia zdjęć ze statywu. To może 5% mojego pstrykania.

to skąd przekonanie o niższości d7k? to wyższy poziom niż dowolny aps-c sony (poza dzisiejszym 77). szczególnie jeżeli lubisz optyczny wizjer.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

armalite napisał(a):

Ale ta uwaga nie stosuje się do konstrukcji z elektronicznym wyświetlaczem...

Sugeruję wstrzymać się z wydawaniem wyroków do momentu weryfikacji empirycznej... :c20