anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

DSC-WX7 czy DSC-HX5V

profile.country.GB.title
Tocki-----
Nowicjusz

DSC-WX7 czy DSC-HX5V

Witam.
Mam zamiar kupić DSC-WX7 lub DSC-HX5V
Który z tych aparatów jest lepszy?:) Głownie chodzi mi o jakość zdjęć i video.

6 ODPOW. 6
profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Ja wybrałbym HX5 ze względu większy zakres ogniskowych i nieco większe gabaryty - lepiej mi leży w dłoniach. Ma moim zdaniem wygodniejsze sterowanie. Ewentualnie rozważyłbym HX7 - doszła bardzo ciekawa panorama HD oraz nowy tryb filmowania 50p.

profile.country.GB.title
Tocki-----
Nowicjusz

HX7 jest za drogi jak dla mnie. WX7 ma jasniejszy obiektyw od HX5 co za tym idzie lepsza jakość zdjęć - czy dobrze rozumiem?

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Tocki napisał(a):

HX7 jest za drogi jak dla mnie. WX7 ma jasniejszy obiektyw od HX5 co za tym idzie lepsza jakość zdjęć - czy dobrze rozumiem?

Nie, jaśniejszy nie znaczy lepszy tylko ... jaśniejszy co może pomóc przy zdjęciach gdzie jest mało światła. Ale tak naprawdę obiektyw WX7 jest jaśniejszy tylko na krótkim końcu czyli przy ogniskowej 4,5 mm. Natomiast gdyby oceniać obiektyw na podstawie samych suchych danych (a nie miałem WX7 i nie robiłem nim zdjęć więc na innej podstawie nie podejmę się oceny aparatów) to obiektyw WX7 jest mniej uniwersalny gdyż ma mniejszy zakres ogniskowych a dodatkowo przy swojej najdłuższej ogniskowej jest ciemniejszy od obiektywu HX5 (którego "tele - ogniskowa" jest prawie dwukrotnie większa). Więc na podstawie tych danych wybrałbym HX5.

P.s. Jeżeli chodzi o jasność tych obiektywów to różnice są minimalne, tylko 0,5 EV.

profile.country.GB.title
Tocki-----
Nowicjusz

piotruso napisał(a):

Tocki napisał(a):

Nie, jaśniejszy nie znaczy lepszy tylko ... jaśniejszy co może pomóc przy zdjęciach gdzie jest mało światła. Ale tak naprawdę obiektyw WX7 jest jaśniejszy tylko na krótkim końcu czyli przy ogniskowej 4,5 mm. Natomiast gdyby oceniać obiektyw na podstawie samych suchych danych (a nie miałem WX7 i nie robiłem nim zdjęć więc na innej podstawie nie podejmę się oceny aparatów) to obiektyw WX7 jest mniej uniwersalny gdyż ma mniejszy zakres ogniskowych a dodatkowo przy swojej najdłuższej ogniskowej jest ciemniejszy od obiektywu HX5 (którego "tele - ogniskowa" jest prawie dwukrotnie większa). Więc na podstawie tych danych wybrałbym HX5.

P.s. Jeżeli chodzi o jasność tych obiektywów to różnice są minimalne, tylko 0,5 EV.

dzięki za fachowe a zarazem zrozumiale wytłumaczenie :) ) jeszcze jedno... jak z wyświetlaczami z tego co przeczytałem to WX7 ma dwa razy lepszy.

Ogólnie potrzebuje aparatu rodzinnego do fotografowania w domu oraz na zewnątrz. Dużo fotografuje w domu przedmioty, które wystawiam na allegro... A może jakiś inny model w tym przedziale cenowym?

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Tocki napisał(a):

...jeszcze jedno... jak z wyświetlaczami z tego co przeczytałem to WX7 ma dwa razy lepszy.

\
Rzeczywiście (przed chwilą sprawdziłem dane) WX7 ma dwu krotnie wyższą rozdzielczość wyświetlacza przy nieco mniejszym rozmiarze. Moim zdaniem jest ona niezauważalna w praktyce. Krótko, bo krótko (cały dzień focenia i filmowania) miałem do dyspozycji HX5 i nie narzekałem na jego wyświetlacz. Pewnie dlatego, że i tak dawał czytelniejszy obraz niż wyświetlacz mojej setuni :)

Tocki napisał(a):

grafuje w domu przedmioty, które wystawiam na allegro... A może jakiś inny model w tym przedziale cenowym?

W tym przedziale cenowym to raczej nic lepszego nie znajdziemy. Czym doświetlasz przedmioty? Posiadasz jakiś stół bezcieniowy? Lampy?

profile.country.GB.title
Tocki-----
Nowicjusz

nic, ciemny pokój i dywan :) zdjęcia przedmiotów głownie robię na dywanie. Dodam ,że posiadam Sony W210