Podziel się wrażeniami!
Z 10 dni temu.
Mam instrukcję po polsku i po angielsku.
Brak mi jakiejś "szerszej" książeczki.Instrukcja wyjaśnia JAK ZROBIĆ zdjęcie HDR czy też zdjęcie " w nocy z ręki" ale nie wyjasnia PO CO je robić
Takich rzeczy jest więcej, moze jest gdzieś jakiś pdf?
Przydała by mi się jakaś pogłębiona instrukcja do A55.
Tutoriale i Helpy na stronie Sony są nieco "niepogłębione"
kris napisał(a):
... ... ... jeśli nie wiesz do czego służą konkretne funkcje możesz zapytać na forum - po to właśnie jest.
Gucio50 napisał(a):
O ile HDR, wyjasnił mi Tadeusz, jak zrozumiałem, chodzi o wyciągniecie szczegółów z obszarów o roznym (solidnie różnym) oświetleniu, to nie rozumiem, z instrukcji S55 Sony co to d-Range daje fotografującemu.
Jako uzupełnienie - DRO to funkcja, która działa tylko w jednym konkretnym zdjęciu, a HDR to obraz łączony z kilku ujęć.
Lajam napisał(a):
Jako uzupełnienie - DRO to funkcja, która działa tylko w jednym konkretnym zdjęciu, a HDR to obraz łączony z kilku ujęć.
No to mam dalsze pytania.
Na korpusie aparatu (A55) jest namalowany znaczek (kółko przekreślone poziomą kreską), czy to mi do czegos, poza ew zdjęciami Makro, tez nie wiem specjalnie po co się przyda.
Stoję na placy Milenium w Budapeszcie, 200 m od pomnika i zoomuje ten pomnik, aktualna ogniskowa około 140mm.
Do czego mi ten znaczek.
Ach jak mi brakuje porządnego manuala do tej 55-tki.
To przekreślone kółeczko informuje nas o płaszczyźnie matrycy. Jak dobrze pamiętam ta informacja jest w instrukcji, a przynajmniej była w A350.
To przekreślone kółeczko informuje nas o płaszczyźnie matrycy. Jak dobrze pamiętam ta informacja jest w instrukcji, a przynajmniej była w A350.
Gdybyś chciał się przekonać, czy obiekty ostrzy z 25cm od matrycy, czy może jednak z 24,5?
Może przydac się take przy budowaniu przejściówek do obiektywów.... wszystko zależy od Twojej inwencji.
kuraq napisał(a):
Gdybyś chciał się przekonać, czy obiekty ostrzy z 25cm od matrycy, czy może jednak z 24,5?
Może przydac się take przy budowaniu przejściówek do obiektywów.... wszystko zależy od Twojej inwencji.
W Budapeszcie się nie przyda
Ale jak kuraq napisał - w specyficznych warunkach, żeby nie trzeba było suwmiarką do matrycy sięgać. Mnie się toto jeszcze nie przydało, ale ja mało konstrukcyjny jestem...