Podziel się wrażeniami!
Witam serdecznie. Jestem posiadaczem od jakiegoś czasu Alfy 290 i chciałbym zmienić obiektyw na jakiś lepszy bo na razie mam podstawowy i chciałbym mieć coś lepszego. Chciałbym żeby obiektyw był funkcjonalny, nie drogi, a praktyczny. Czy ktoś mógłby mi pomóc?
Czołem
Powiedz Nam do jakiego typu fotografii chcesz używać tego obiektywu i jakim dysponujesz budżetem/
ogólnie do fotografii typu portret, krajobraz, a budżet nie gra roli ważny żeby był dobry ale nie aż zbyt drogi
Widzę tu pewną sprzecznośćKarmazyn napisał(a):
budżet nie gra roli ważny żeby był dobry ale nie aż zbyt drogi
A powiedz, w czym Cię ogranicza posiadany obiektyw "podstawowy" (zakładam, że to SAL1855)?
Lepszy pod jakim względem - jaśniejszy?
Bardziej uniwersalny zakres ogniskowych posiada SAL16105 - bardzo dobry to słoik jest.
Natomiast mniej więcej w jego cenie kupisz SAL 35F18, SAL 50F18 i SAL85F28. Dla mnie wybór oczywisty i wybrałbym 3 jasne słoiki zamiast jednego bardzo uniwersalnego, ale też ciemnego.
Karmazyn napisał(a):
Zauważyłem że wyraźnie zdjęcia trzeba robić w bliskiej odległości a ja chciałbym trochę dalej stawać i żeby efekt był lepszy. Głównie chodziło by mi o obiektyw żeby był lepszy od prezentowanego w podstawowy zestawie SAL1855
Zacznij najpierw fotografować, zapoznaj się z zasadami fotografii, oglądaj dużo dobrych zdjęć i dopiero potem zastanów się nad nowym obiektywem, bo teraz wydasz pieniądze a z efektu możesz być niezadowolony, bo kwestia "lepszości" czy "lepszych efektów" to baaardzo szerokie pojęcia.
SAL 18-55 to bardzo dobry obiektyw na początek - dobrej jakości optycznej i z dobrym zakresem ogniskowych - od przerysowującego szerokiego kąta na 18 mm do naturalnej perspektywy na 55 mm. Rób dużo zdjęć na różnych ogniskowych, oglądaj efekty, zastanawiaj się nad nimi.
Nowe obiektywy warto kupować świadomie.
Każdy ma jakieś preferencje, ja na przykład lubię ogniskowe 24 mm, 35 mm, 50 mm, 85 mm, i maksymalnie 100 mm, ale jeśli miałbym wybierać konkretniej to 35, 50 i 85. Każdy lubi coś innego.
Na początek możesz kupić Sony SAL 55-200. Jest niedrogi, bardzo dobry optycznie, i poznasz charakter szkieł tele i tej perspektywy, którą dają.