anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Nowy obiektyw - jaki ?

Karmazyn-----
Początkujący

Nowy obiektyw - jaki ?

Witam serdecznie. Jestem posiadaczem od jakiegoś czasu Alfy 290 i chciałbym zmienić obiektyw na jakiś lepszy bo na razie mam podstawowy i chciałbym mieć coś lepszego. Chciałbym żeby obiektyw był funkcjonalny, nie drogi, a praktyczny. Czy ktoś mógłby mi pomóc?

7 ODPOW. 7
profile.country.pl_PL.title
kuraq.
Poszukiwacz

Czołem :c37
Powiedz Nam do jakiego typu fotografii chcesz używać tego obiektywu i jakim dysponujesz budżetem/

Karmazyn-----
Początkujący

ogólnie do fotografii typu portret, krajobraz, a budżet nie gra roli ważny żeby był dobry ale nie aż zbyt drogi ;)

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Karmazyn napisał(a):

budżet nie gra roli ważny żeby był dobry ale nie aż zbyt drogi

Widzę tu pewną sprzeczność :c20
A powiedz, w czym Cię ogranicza posiadany obiektyw "podstawowy" (zakładam, że to SAL1855)?
Jakie sa minusy posiadanego szkła, i co byś chciał zyskać przy pomocy nowego. Sprecyzuj swoje potrzeby - będzie nam łatwiej Ci doradzić :D

------------------------------
fotoamator
Karmazyn-----
Początkujący

A powiedz, w czym Cię ogranicza posiadany obiektyw "podstawowy" (zakładam, że to SAL1855)?

Zauważyłem że wyraźnie zdjęcia trzeba robić w bliskiej odległości a ja chciałbym trochę dalej stawać i żeby efekt był lepszy. Głównie chodziło by mi o obiektyw żeby był lepszy od prezentowanego w podstawowy zestawie SAL1855

profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

Lepszy pod jakim względem - jaśniejszy?
Bardziej uniwersalny zakres ogniskowych posiada SAL16105 - bardzo dobry to słoik jest.
Natomiast mniej więcej w jego cenie kupisz SAL 35F18, SAL 50F18 i SAL85F28. Dla mnie wybór oczywisty i wybrałbym 3 jasne słoiki zamiast jednego bardzo uniwersalnego, ale też ciemnego.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Karmazyn napisał(a):

Zauważyłem że wyraźnie zdjęcia trzeba robić w bliskiej odległości a ja chciałbym trochę dalej stawać i żeby efekt był lepszy. Głównie chodziło by mi o obiektyw żeby był lepszy od prezentowanego w podstawowy zestawie SAL1855

Wybacz, że tak się dopytuję, ale mam wrażenie, że uważasz, iż mając "lepszy" obiektyw, będziesz robić lepsze zdjęcia. A dlaczego tak myślę? Ano dlatego, że nie potrafisz sprecyzować na czym ta "lepszość" ma polegać i czego brakuje w SAL1855.
Zdjęcia można robić w odleglości od kilkunastu cm do "nieskończoności". Chcesz robić zdjęcia z większej odległości? Rozumiem, że potrzebujesz teleobiektywu. Pomyśl o SAL55-200, powinien Cię zadowolić.
"Żeby efekt był lepszy"... znaczy - jaki efekt?
W czym ma być lepszy obiektyw którym pragniesz zastąpić "kita"?

------------------------------
fotoamator
grzechoslaw
Początkujący

Zacznij najpierw fotografować, zapoznaj się z zasadami fotografii, oglądaj dużo dobrych zdjęć i dopiero potem zastanów się nad nowym obiektywem, bo teraz wydasz pieniądze a z efektu możesz być niezadowolony, bo kwestia "lepszości" czy "lepszych efektów" to baaardzo szerokie pojęcia.
SAL 18-55 to bardzo dobry obiektyw na początek - dobrej jakości optycznej i z dobrym zakresem ogniskowych - od przerysowującego szerokiego kąta na 18 mm do naturalnej perspektywy na 55 mm. Rób dużo zdjęć na różnych ogniskowych, oglądaj efekty, zastanawiaj się nad nimi. ;)
Nowe obiektywy warto kupować świadomie.
Każdy ma jakieś preferencje, ja na przykład lubię ogniskowe 24 mm, 35 mm, 50 mm, 85 mm, i maksymalnie 100 mm, ale jeśli miałbym wybierać konkretniej to 35, 50 i 85. Każdy lubi coś innego.

Na początek możesz kupić Sony SAL 55-200. Jest niedrogi, bardzo dobry optycznie, i poznasz charakter szkieł tele i tej perspektywy, którą dają.
:thumbsup: