Podziel się wrażeniami!
Witam
Ostatnio kolezanka kupila swojemu chlopakowi aparat( A500+KIT), jej chlopak twierdzi, ze dobrego zdjecia nie da sie zrobic kitem - wiem, ale po co mu od razu obiektyw za 1000-2000zl? Slyszalem, ze gdzies na forum jest galeria, w ktorej ktos robi wysmienite zdjecia kitem, w zwiazku z tym bardzo prosze o linki, poniewaz sam nie moglem znalezc
Chlopakowi potrzebna jest inspiracja, sam nie ma pomyslu na zdjecie.
Z tego co wiem to zachwycaja go zdjecia makro, portrety, natura.
Jest typem czlowieka bez wlasnego pomyslu, hmm jak by to ujac, sa tacy ludzie, ktorzy nasladuja innych twierdzac, ze sa soba
Aaa dodam jeszcze, ze podobno teorie zna lecz brak mu praktyki.
Jeszcze raz prosze o linki, z gory dzieki
I jakie sa efekty z kitem+pierscienie posrednie? Lepszy niz Kit+Raynox/Helios+pierscienie makro(to sa chyba te posrednie wlasnie )
grzesQ napisał(a):
A z czego beda lepsze efekty? Z Heliosa z pierscieniami makro? Czy z Kit'a z podpietym Raynox'em?
nie tak dawno na forum Tadeusz wstawiał fotki przykładowe z Raynoxa.
http://www.forum.sony.pl/viewtopic.php?f=23&t=4218
zresztą, temat Raynoxa był wielokrotnie poruszany na forum.
Jeśli jesteś niezdecydowany, bierz Raynoxa, najbardziej uniwersalne i najprostrze rozwiązanie na początek zabaw z makro. Zakładasz na obiektyw i po problemie. Nie spodobają Ci się duże powiększenia, to łatwo sprzedaż soczewkę.
Lajam napisał(a):
Ale o jakich efektach mówisz?
Nie rozumiem na razie co chcesz osiągnąć oprócz upewnienia się, że kupisz coś co jest najlepsze w opinii forumowiczów. Pytanie tylko czy to co zostało uznane przez większość za "najlepsze" znajdzie potwierdzenie u Ciebie.
acinloop napisał(a):
nie tak dawno na forum Tadeusz wstawiał fotki przykładowe z Raynoxa.
http://www.forum.sony.pl/viewtopic.php?f=23&t=4218
zresztą, temat Raynoxa był wielokrotnie poruszany na forum.
Praca z dużą skalą odwzorowania nie jest łatwa - trzeba wiele doświadczenia i cierpliwości żeby osiągnąć zadowalające wyniki. Na początku możesz się wręcz zniechęcić bo głębia ostrości jest ekstremalnie mała i nawet najdrobniejszy ruch może zniweczyć nasze zamiary.
Cierpliwy jestem, a odpowiedniego doswiadczenia brak, ale mysle ze kiedys dojde do jakiegos dobrego zdjecia
Mysle ze tamat mozna zamknac.
Dziekuje bardzo wszystkim za odpowiedzi