anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Rozdzielczość obiektywów

Par_Dez
Początkujący

Rozdzielczość obiektywów

Witam !
Mam takie pytanie - może nie mądre - ale mam.
Czy są takie obiektywy , które np. przy fotografowaniu z odległości 5, 10 , 50 m potrafią
idealnie odwzorować szczegóły ?
Jak sobie samemu zrobić test na rozdzielczość ?

2 ODPOW. 2
profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

Postaw aparacik na statywie - ustaw parametry ekspozycji tak, aby za każdym razem jednakowo naświetlić kadr (najniższe ISO) i rób kolejne zdjęcia przy różnych wartościach przysłony. Zacznij od pełnego otworu i przymykaj słoik co 1EV.
Wybrałbym np drewniany płot (taki, w którym będzie widać słoje).
Pooglądaj sobie później wszystkie zdjęcia w centrum i gdzieś na rogu - porównaj foty. Na pewno będzie widać różnicę w okolicach wartości f/5.6 - f/8.0
Większość szkieł w tych zakresach jest najostrzejsza (czyli uzyskuje największą rozdzielczość).
Powyżej f/11 zacznie występować dyfrakcja (pogorszenie jakości).

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

Deviant napisał(a):

Postaw aparacik na statywie - ustaw parametry ekspozycji tak, aby za każdym razem jednakowo naświetlić kadr (najniższe ISO) i rób kolejne zdjęcia przy różnych wartościach przysłony. Zacznij od pełnego otworu i przymykaj słoik co 1EV.
Wybrałbym np drewniany płot (taki, w którym będzie widać słoje).
Pooglądaj sobie później wszystkie zdjęcia w centrum i gdzieś na rogu - porównaj foty. Na pewno będzie widać różnicę w okolicach wartości f/5.6 - f/8.0
Większość szkieł w tych zakresach jest najostrzejsza (czyli uzyskuje największą rozdzielczość).
Powyżej f/11 zacznie występować dyfrakcja (pogorszenie jakości).

jemu chyba nie do końca o to chodziło ;) tak na mój rozum to chodzi mu o to jakich ogniskowych używać dla konkretnych odległości od obiektów żeby było jak najlepsze odwzorowanie szczegółów
P.S. jak dla mnie prytanie bez sensu bo nie można jednoznacznie powiedzieć jaki obiektyw będzie najlepszy do robienia zdjęć obiektów odległych o 10m bo obiekt może być motylem ale może też być słoniem...