anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

wywolywanie zdjec 3872x2592

profile.country.pl_PL.title
Gabrielmrq
Początkujący

wywolywanie zdjec 3872x2592

chce oddac pare zdjec do laba, ale boje sie im zaufac nawet co do rociagania albo przycinania, wiec niech beda nawet ramki biale, byle zdjecie bylo w calym kadrze.
Ale nie o to chodzi.
czy warto zmieniac dpi przed daniem do wywolania?
mam fotki a aplhy 200 - 3872x2592 chyba, ze pare 16:9 no ale to podobnie
i chce z tego jak najlepsza jakosc. Co do formatu, to jeszcze nie wiem, ale mysle, ze nie wieksze niz 15x20cm
co z tym dpi - boje sie, ze oni to zostawia i dostnia drukara takie info i bedzie dramat nawet na malych formatach.

15 ODPOW. 15
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Gabrielmrq napisał(a):

chce oddac pare zdjec do laba, ale boje sie im zaufac nawet co do rociagania albo przycinania, wiec niech beda nawet ramki biale, byle zdjecie bylo w calym kadrze.
Ale nie o to chodzi.
czy warto zmieniac dpi przed daniem do wywolania?
mam fotki a aplhy 200 - 3872x2592 chyba, ze pare 16:9 no ale to podobnie
i chce z tego jak najlepsza jakosc. Co do formatu, to jeszcze nie wiem, ale mysle, ze nie wieksze niz 15x20cm
co z tym dpi - boje sie, ze oni to zostawia i dostnia drukara takie info i bedzie dramat nawet na malych formatach.

Mógłbyś to po polsku napisać? Byłoby zrozumiałe i łatwiej Ci pomóc można...

Fotolab dla dobrej jakości wymaga rozdzielczości 300dpi. Jak dasz pełne klatki, jak wyżej napisałeś to otrzymasz format 32,8x21,9cm, czyli spokojnie i w dobrej jakości się zmieści na odbitce 15x20. Z tym, że 15x20 to format 3:4, a z alfy mamy 2:3, więc warto popracować na kompie lub pogodzić się z białymi krawędziami - tylko trzeba zaznaczyć, że zdjęcie ma się zmieścić CAŁE - bez przycinania.

------------------------------
fotoamator
Gabrielmrq
Początkujący

co do ramek, to nie ma problemu.
klatki dam pelne.
wiem, ze 300dpi to dobra jakosc i tak tez chcialbym zeby wydrukowano, ale obawiam sie, ze jezeli w exifie bedzie dpi 72 to tak wydrukują i koniec..

nie mam gwarancji, ze w labie sami zmienia dpi zdjecia, a do tego w ogole nie mam gwarancji co do mozliwosci technicznych..

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Zanim zaczniesz lamentować, poczytaj forum, bo już było na ten temat :c49
DPI zależy od formatu wyjściowego.
Jak będziesz miał zdjęcie w rozdzielczości przykładowo 3000x2000 to jak je wydrukujesz na papierze 20x30cm czyli 7,87"x11,8" to będziesz miał 254DPI, a jak to bedzie 10x15 cm to bedziesz miał 508DPI.
Ekran monitora używa rozdzielczości 72DPI.

I nie ma znaczenia co tam aparat w exifie napisał. Żądasz po prostu zdjęcia na określonym formacie i w taki bedziesz miał. Jak rozdzielczości braknie, to pogorszy się jakość po prostu, a jak będzie nadmiarowa to nic nie szkodzi.

fotoamator
Gabrielmrq
Początkujący

dzieki Tadeusz.
juz jest wszystko jasne.
nie wiem tylko po co niektorzy zmieniaja to dpi, skoro to robi sie automatycznie w zaleznosci od rozdzielczosci.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Gabrielmrq napisał(a):

nie wiem tylko po co niektorzy zmieniaja to dpi, skoro to robi sie automatycznie w zaleznosci od rozdzielczosci.

Bo tak jest wygodniej. Szczególnie, jak sam drukujesz na drukarce, lub lubisz mieć zdjęcie "dopieszczone". W przeciwnym wypadku program drukujący musi sam sobie przeskalowywać, co może prowadzić do spadku jakości. Dlatego najlepiej jest przygotować zdjęcia w programie graficznym, określając format w jakim mają być prezentowane. W przypadku papieru jest to format papieru (w cm lub calach), oraz rozdzielczość w DPI właśnie, co pozwoli programowi ustalić ile to jest pikseli. W przypadku stron www, maila, czy choćby naszego forum istotne są inne kryteria: rozdzielczość w pikselach (jak dasz zbyd dużą- np. takie prosto z aparatu, to się nie zmieści na ekranie a lightbox nie potrafi przeskalować) i wagę w KB. Powyżej 400KB nie włożysz na forum. W labie to w zasadzie nie ma znaczenia, ale TIFFa 120 megabajtowego Ci nie przyjmą...

fotoamator
Gabrielmrq
Początkujący

bylem w 4 punktach wywolywania. w zadnym nie wiedzieli z jakim dpi drukuja oprocz saturna. (200dpi)
uslyszalem
'ja nie jestem po fotografii'
'nie wiem, ale gdzies tu bylo takie o skanowaniu'
'niech pan do kedzierzyna zadzwoni' itp
w saturnie gosc powiedzial ze maja max 200dpi i ze lepiej samemu przygotowac te zdjecia, bo maja stare maszyny fuji.

w photoshopie automatycznie mi sie powiekszyl rozmiar zdjecia do 16tys pix jak zmienilem z 72 dpi na 300. DLACZEGO? skoro to miala byc rozdzielczosc do druku i tylko inf dla maszyn?
waga tez poszla na ok 20MB
zmienic pozniej recznie z powrotem na 3872x2592? waga tez poszla na ok 20MB

co jeszcze z tymi zdjeciami zrobic? ramki moga byc, nic nie bede cropowal, obrobka tez ok.
zwrocic na cos uwage?

colorful-----
Początkujący

Szczerze? Nie wiem po co kombinujesz. Zadarza mi się wywoływać zdjęcia na sporych formatach (największe odbitki, podkreślam odbitki nie wydruki, jakie oferuje mój lab, dokładnych wymiarów nie pamiętam) i po prostu oddaję zdjęcia na płytce, bez zmieniania czegokolwiek. Wychodzą idealnie.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

też uważam to kombinowanie z DPI za niepotrzebne
wywołuję w ciągu roku grubo ponad tysiąc zdjęć i nie mam z tym problemów, a wywołuję w formatach od 10x15, do 20x30

myślę, że zanim się powierzy setki zdjęć do wywołania - laba najpierw powinno się sprawdzić, wywołując kilka przykładowych zdjęć.

Tadeusz.O
Doradca

Gabrielmrq napisał(a):

w photoshopie automatycznie mi sie powiekszyl rozmiar zdjecia do 16tys pix jak zmienilem z 72 dpi na 300. DLACZEGO? skoro to miala byc rozdzielczosc do druku i tylko inf dla maszyn?
waga tez poszla na ok 20MB
zmienic pozniej recznie z powrotem na 3872x2592? waga tez poszla na ok 20MB

Chyba kompletnie nie znasz programu, którym się posługujesz :shock: W każdym razie podstawowych funkcji...
W PS - wchodzisz "rozmiar", gdzie najpierw ustawiasz rozdzielczość końcową, np 300DPI, potem wybierasz rozmiar zdjęcia (jeden bok, bo drugi wychodzi automatycznie) i wielkość w pikselach jest obliczana przez program. Jeszcze zapisując na dysk wybierasz kompresję jpg, a więc ile będzie "ważył" plik i gotowe. Przed zapisaniem a po zmianie rozdzielczości dobrze jest wyostrzyć zdjęcie - trochę bardxziej niż do oglądania na monitorze. Ale z rozwagą, żeby ładnie wyglądało.
To wszystko.

Można też, jak wcześniej pisał kris, colorful ... i ja - nie przejmować się i oddać do labu pliki prosto z aparatu - a jak w labie nie potrafią z nimi sobie poradzić - omijać go z daleka!. Ten, który oferuje jakość max 200dpi, też bym omijał...

fotoamator