Podziel się wrażeniami!
chce oddac pare zdjec do laba, ale boje sie im zaufac nawet co do rociagania albo przycinania, wiec niech beda nawet ramki biale, byle zdjecie bylo w calym kadrze.
Ale nie o to chodzi.
czy warto zmieniac dpi przed daniem do wywolania?
mam fotki a aplhy 200 - 3872x2592 chyba, ze pare 16:9 no ale to podobnie
i chce z tego jak najlepsza jakosc. Co do formatu, to jeszcze nie wiem, ale mysle, ze nie wieksze niz 15x20cm
co z tym dpi - boje sie, ze oni to zostawia i dostnia drukara takie info i bedzie dramat nawet na malych formatach.
colorful napisał(a):
po prostu oddaję zdjęcia na płytce, bez zmieniania czegokolwiek. Wychodzą idealnie.Widocznie nie jestes az tak dociekliwa i faktycznie wystarcza Ci ta jakosc, ktora oferuja akurat tam, gdzie wywolujesz.
kris napisał(a):
też uważam to kombinowanie z DPI za niepotrzebne
wolalbym tego nie sprawdzac na kazdym mozliwym labie wywolujaco po 3 zdjecia.kris napisał(a):
oddać do labu pliki prosto z aparatu - a jak w labie nie potrafią z nimi sobie poradzić - omijać go z daleka!. Ten, który oferuje jakość max 200dpi, też bym omijał...
Wiesz.. robisz miny jakbym byl moderatorem, mial 3000 postow na konciem 40-letnie doswiadczenie i wyksztalcenie graf.Tadeusz napisał(a):
Chyba kompletnie nie znasz programu, którym się posługujesz W każdym razie podstawowych funkcji...
fakt, myslalem, ze po prostu zmieniam dpi, a rozdzialka zostaje. to zaden problem.Tadeusz napisał(a):
najpierw ustawiasz rozdzielczość końcową, np 300DPI, potem wybierasz rozmiar zdjęcia
Gabrielmrq napisał(a):
Moze faktycznie napiszczie jak Wy jako pro wywolujecie odbitki i juz.
Gabrielmrq napisał(a):
Wiesz.. robisz miny jakbym byl moderatorem, mial 3000 postow na konciem 40-letnie doswiadczenie i wyksztalcenie graf.
To jest moje hobby, ktore zaczalem traktowac powazniej od 2 lat.
kris napisał(a):
zanim się powierzy setki zdjęć do wywołania - laba najpierw powinno się sprawdzić, wywołując kilka przykładowych zdjęć.
Gabrielmrq napisał(a):
w photoshopie automatycznie mi sie powiekszyl rozmiar zdjecia do 16tys pix jak zmienilem z 72 dpi na 300. DLACZEGO? skoro to miala byc rozdzielczosc do druku i tylko inf dla maszyn?
waga tez poszla na ok 20MB
zmienic pozniej recznie z powrotem na 3872x2592? waga tez poszla na ok 20MB
Tadeusz napisał(a):
Z tym, że 15x20 to format 3:4, a z alfy mamy 2:3, więc warto popracować na kompie lub pogodzić się z białymi krawędziami - tylko trzeba zaznaczyć, że zdjęcie ma się zmieścić CAŁE - bez przycinania.
ja z różnymi rozmiarami/formatami radzę sobie świetnym, darmowym programem: JPEGCrops