anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

wywolywanie zdjec 3872x2592

profile.country.pl_PL.title
Gabrielmrq
Początkujący

wywolywanie zdjec 3872x2592

chce oddac pare zdjec do laba, ale boje sie im zaufac nawet co do rociagania albo przycinania, wiec niech beda nawet ramki biale, byle zdjecie bylo w calym kadrze.
Ale nie o to chodzi.
czy warto zmieniac dpi przed daniem do wywolania?
mam fotki a aplhy 200 - 3872x2592 chyba, ze pare 16:9 no ale to podobnie
i chce z tego jak najlepsza jakosc. Co do formatu, to jeszcze nie wiem, ale mysle, ze nie wieksze niz 15x20cm
co z tym dpi - boje sie, ze oni to zostawia i dostnia drukara takie info i bedzie dramat nawet na malych formatach.

15 ODPOW. 15
profile.country.pl_PL.title
Gabrielmrq
Początkujący

colorful napisał(a):

po prostu oddaję zdjęcia na płytce, bez zmieniania czegokolwiek. Wychodzą idealnie.Widocznie nie jestes az tak dociekliwa i faktycznie wystarcza Ci ta jakosc, ktora oferuja akurat tam, gdzie wywolujesz.

kris napisał(a):

też uważam to kombinowanie z DPI za niepotrzebne

kris napisał(a):

oddać do labu pliki prosto z aparatu - a jak w labie nie potrafią z nimi sobie poradzić - omijać go z daleka!. Ten, który oferuje jakość max 200dpi, też bym omijał...

wolalbym tego nie sprawdzac na kazdym mozliwym labie wywolujaco po 3 zdjecia.
dlatego pytalem o ich mozliwosci ale byl dramat (jak tu samemu nie probowac sobie pomoc i ustawic te foty)

Tadeusz napisał(a):

Chyba kompletnie nie znasz programu, którym się posługujesz W każdym razie podstawowych funkcji...

Wiesz.. robisz miny jakbym byl moderatorem, mial 3000 postow na konciem 40-letnie doswiadczenie i wyksztalcenie graf.
To jest moje hobby, ktore zaczalem traktowac powazniej od 2 lat.
zajmuje sie kompletnie czyms innym w zyciu.

Tadeusz napisał(a):

najpierw ustawiasz rozdzielczość końcową, np 300DPI, potem wybierasz rozmiar zdjęcia

fakt, myslalem, ze po prostu zmieniam dpi, a rozdzialka zostaje. to zaden problem.
Moze faktycznie napiszczie jak Wy jako pro wywolujecie odbitki i juz.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Gabrielmrq napisał(a):

Moze faktycznie napiszczie jak Wy jako pro wywolujecie odbitki i juz.

wywołałem kilka zdjęć, w jednym z (najlepszych w okolicy) labów i tak już z jednym labem długo współpracuję. Na tyle dobrze, że jesteśmy na Ty :D
zdjęć, które oddaję trochę rozjaśniam (to kwestia kalibracji monitora)
zdjęcia, które wywołuję w formacie 10x15, zmniejszam na kompie do ok. 2500px na dłuższym bok + wyostrzanie. Dlaczego tak robię? Bo z 24mpxów po zmniejszeniu do rozmiaru 10x15 zdjęcie wydawało mi się średnio ostre :c20
A i już od dawna unikam masówki pt. fotolab w supermarkecie
tak samo unikam błyszczącego papieru :c14

Gabrielmrq napisał(a):

Wiesz.. robisz miny jakbym byl moderatorem, mial 3000 postow na konciem 40-letnie doswiadczenie i wyksztalcenie graf.
To jest moje hobby, ktore zaczalem traktowac powazniej od 2 lat.

nie wiem skąd to oburzenie :c13
nie wiem co ma liczba postów do Photosopa i ogólnie do tematu zdjęć :c13
nie ma tutaj dyskryminacji wiekowej, czy też związanej z profesjonalizacją i obyciem w temacie.
Photoshop to kombajn, no ale dobrze jest wiedzieć jak tym kombajnem ruszyć. Wiem,że początki są trudne, bo nieco ponad 3 lata temu zacząłem przygodę z lustrzanką i obrabianiem zdjęć :c20
Jak widać po poście Tadzia, zupełnie inaczej podszedł do Ciebie i tematu widząc, że nie znasz kompletnie zagadnienia. Na początku wątku to nie było takie oczywiste :D

Mniej emocji, więcej luzu :D

Gabrielmrq
Początkujący

kris napisał(a):

zanim się powierzy setki zdjęć do wywołania - laba najpierw powinno się sprawdzić, wywołując kilka przykładowych zdjęć.

jest, ale i tak rozwinales myls ;) )
ok, w takim razie bede kombinowal i sprawdzal, co sie da. dzieki !

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

Gabrielmrq napisał(a):

w photoshopie automatycznie mi sie powiekszyl rozmiar zdjecia do 16tys pix jak zmienilem z 72 dpi na 300. DLACZEGO? skoro to miala byc rozdzielczosc do druku i tylko inf dla maszyn?
waga tez poszla na ok 20MB
zmienic pozniej recznie z powrotem na 3872x2592? waga tez poszla na ok 20MB

Jeśli chcesz zmienić ilość dpi na zdjęciu, a przy tym uchronić się przed zmianą jego wymiarów w pikselach (przez Photoshopa), odznacz opcję "Przeprowadź ponowne próbkowanie obrazu"/Resample Image". Przy zmianie dpi będziesz widział jak zmienia się fizyczny rozmiar zdjęcia (cm), a ilość pikseli zostanie bez zmian.

spolgoran1qmpze
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

Z tym, że 15x20 to format 3:4, a z alfy mamy 2:3, więc warto popracować na kompie lub pogodzić się z białymi krawędziami - tylko trzeba zaznaczyć, że zdjęcie ma się zmieścić CAŁE - bez przycinania.

ja z powodzeniem drukuję 15x23 i nie muszę przycinać. Trzeba pogadać z pracownikiem labu i po sprawie. Dopłata (jeżeli w ogóle jest) jest niewielka a ile mniej roboty.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

ja z różnymi rozmiarami/formatami radzę sobie świetnym, darmowym programem: JPEGCrops :thumbsup: