anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

bateryjki do HVL f42am

profile.country.pl_PL.title
armani2414
Początkujący

bateryjki do HVL f42am

Witam, mam pytanie odnośnie baterii do w/w lampy, jakie polecacie aku? jaka pojemność? ;)

36 ODPOW. 36
maro_ka
Początkujący

hmm co do braku efektu pamięci byłbym ostrożny z takim stwierdzeniem przy aku nimh :)

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

mis1u1 napisał(a):

Najwieksza zaleta w porównaniu ze zwyklymi akumulatorami jest wspólczynnik niewielkiego stopnia samowyladowania.

I tak właśnie należy pisać, a nie tworzyć teorię o jakiejś mocy.

I dobrze by było nadmienić, iż wielu producentów ma takie opcje w ofercie, nie tylko Sanyo: GP ReCyko, Varta Ready2Use, Panasonic Infinium.

Ja od dawna korzystam z GP ReCyko i musze przyznać, iż jestem zadowolony.

Ostatnio zakupiłem sobie ładowarkę Sony z kompletem akumulatorów i specjalnie wielkiej różnicy między tymi akumulatorami, a "zwykłymi" NiMh nie zauważyłem :)

krzyho4
Początkujący

wedlug mnie to dobre powinny byc te co maja 1,5 v a nie jak tradycyjne 1,2 v ale to dopiero powoli wchodzi na nasz rynek

Bosz-----
Początkujący

Odnośnie akumulatorów - czy to prawda, że w lampach (przynajmniej niektórych) nie można uzywać akumulatorów? Czy można nimi uszkodzić elektronikę lampy? :shock:

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Bosz napisał(a):

Odnośnie akumulatorów - czy to prawda, że w lampach (przynajmniej niektórych) nie można uzywać akumulatorów? Czy można nimi uszkodzić elektronikę lampy? :shock:

Pierwsze słyszę. Używam akumulatorów od kilku lat i jakoś wszystko działa.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Bosz napisał(a):

To prawda... była.
Dawno temu, w starych modelach faktycznie było takie ograniczenie i aku można było stosować tylko, jeśli lampa/aparat były do tego przystosowane (i było to napisane w instrukcji).
Wszystkie współczesne modele (raczej *)) pracują z akumulatorkami, więc nie ma problemu.

--------------
*) moja ostrożność - może jakiś chińczyk, gdzieś w garażu zmontuje lampę tylko na baterie, i wtedy byłoby na mnie :smileyhappy:

------------------------------
fotoamator
armani2414
Początkujący

Witam! Chciałem dodać ze wczoraj miałem dużo pracy z lampą i przy moich bateryjach zrobiłem ok 150 zdjęć przy 1/1 ! Byłem zdziwiony jak gorące były bateryjki :( to normalne?

acinloop
Nowicjusz

armani2414 napisał(a):

to normalne?

Raczej tak. Szybkie rozładowanie ogniw, intensywna praca, duży pobór prądu, powoduje wzrost temperatury baterii. Tym bardziej że błyskałeś pełną mocą.

armani2414 napisał(a):

przy 1/1 !

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

Tadeusz napisał(a):

Dawno temu, w starych modelach faktycznie było takie ograniczenie i aku można było stosować tylko, jeśli lampa/aparat były do tego przystosowane (i było to napisane w instrukcji).
Wszystkie współczesne modele (raczej *)) pracują z akumulatorkami, więc nie ma problemu

w starych prostych lampach napięcie nie miało znaczenia (4.8 aku czy 6 bat)
gdy pojawiły się lampy z "logiką" potrzebne było 5V do poprawnej pracy
obecnie procki w lampach potrzebują napięcia 3,3 V dlatego pociągną z aku

armani2414 napisał(a):

Chciałem dodać ze wczoraj miałem dużo pracy z lampą i przy moich bateryjach zrobiłem ok 150 zdjęć przy 1/1 ! Byłem zdziwiony jak gorące były bateryjki :( to normalne?

jak najbardziej
wyobraź sobie że sama "żarówka" w lampie by rozbłysnąć potrzebuje około 300V
więc w środku jest przetwornica która z 4,8 lub 6V robi te 300V stąd duże zużycie prądu a baterie(aku) działają na granicy zwarcia więc się grzeją

armani2414
Początkujący

zamierzam dokupić 4x 2700; jednak nasuwa sie pytanie czy odczuję znacząco pojemność od 2300 ? Baterie GP