anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

co mam kupić żeby zwiększyć ogniskową

mikael-----
Początkujący

co mam kupić żeby zwiększyć ogniskową

witam , mam obiektyw minolta 70-210 3.5-4.5 co mialbym dokupic zeby bylo do 400 i ile to kosztuje i czy pogorszy jakosc zdjec? . robilem zdjecia lysemu ale 210 to troche za malo

10 ODPOW. 10
Creatoor
Początkujący

Ja używam telekonwerterów, tylko że wtedy o AF zapomnij bo czeka cię manualne ostrzenie.

mikael-----
Początkujący

a cos z af jest dostepne?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Po pierwsze warto poczytać na temat ogniskowej.
Nie ma czegoś takiego jak zoom.
Co innego w aparatach kompaktowych, gdzie dla wygody "ludu" krotność ogniskowej przerobiono na "zoom".

Zatem chcesz zwiększyć ogniskową.
To czego potrzebujesz to "telekonwerter".
Nie wiem czy którykolwiek z TC (telekonwerter) zadziała z tym obiektywem

Niestety najlepszą metodą na zwiększenie ogniskowej, jest zakup odpowiedniego obiektywu (z ogniskową, której potrzebujesz)

Początkujący

dzieki dzieki ( okreslenia pozostaly jeszcze z kompaktowania ale wyplenie to :D obiecuje)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

mikael napisał(a):

dzieki dzieki ( okreslenia pozostaly jeszcze z kompaktowania ale wyplenie to :D obiecuje)

zatem zmienię Ci tytuł wątku ;)

Tadeusz.O
Doradca

kris napisał(a):

Nie ma czegoś takiego jak zoom.

A dokładnie, określeniem "zoom", nazywamy (z angielska) wszystkie obiektywy zmiennoogniskowe, w odróżnieniu od "stałek", czyli - z polska - obiektywów o stałej, niezmiennej ogniskowej. W kompaktach nastąpiło pewne wynaturzenie tego określenia.

------------------------------
fotoamator
Creatoor
Początkujący

mikael napisał(a):

robilem zdjecia lysemu ale 210 to troche za malo

No i mam wrażenie, że zawsze będzie mało. Apetyt rośnie w miarę jedzenia. Ale tak na poważnie. Najpierw robiłem zdjęcia łysemu Sigmą 200 mm (dla A300=300mm), potem obiektywem 300mm(450) a w końcu 500(750). Na koniec się zirytowałem bo mi było mało i podpiąłem zwierciadło 500 mm do dwóch telekonwerterów 2x. Uzyskałem w sumie po przeliczeniu 3000mm, manualne ostrzenie zjadło mnie nerwowo, ale było warto. Niestety łysy nie zmieścił się cały w kadrze :smileymrgreen:

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

No, to ciekawie się ostrzyło na f/32 :nauseated_face: Było coś widać, czy użyłeś Mocy?
No i pokaż efekt :D

------------------------------
fotoamator
Creatoor
Początkujący

Nie ma się czym chwalić... to w ramach eksperymentu

Obiektyw zwierciadlany 500mm f/8 (z gwintem M42) + konwerter 2x (M42) + konwerter 2x Soligor.