Podziel się wrażeniami!
Witam mam pytanie czy ktoś z użytkowników forum ma/miał może dyfuzor własnej roboty??
bo myślę nad zrobieniem dyfuzora sam bo wiem że to też działa, ale nie wiem jak za bardzo mam to wygnać. to znaczy czy może być stożkowy czy prostokątny, z tektury czy może być z aluminium np(puszka po piwie zwinięta w stożek) czy zakończenie lepiej gdy jest pod kątem prostym do obiektywu czy pod pewnym kontem, czym wykończyć materiałem chusteczką czy jeszcze czymś innym , jaką średnice powinien mieć na wylocie(w przypadku stożka) lub jakie wymiary w przypadku sześcianu. chyba zapytałem o wszystko o co mi chodziło, jeśli jest ktoś wstanie mi pomóc to bardzo proszę o podpowiedzi.
z góry Dziękuje.
Ps. mam nadzieje że wszystko o co pytam jest w miarę jasne.
pomysłów DIY na dyfuzor znajdziesz w necie mnóstwo
ważne by był lekki a za razem wytrzymały
można pokusić się o wykonanie z cienkiego styropianu i albo zostawić naturalny biały lub okleić srebrną folią od kwiatów ewentualnie użyć koca termicznego z apteki
co do wielkości to wszystko zależy do czego chcesz stosować
jako dyfuzor można użyć kilka warstw kalki technicznej, papier śniadaniowy, tiulową firankę lub materiał
częstym pomysłem jest wykorzystanie kartonowego pudełka po napojach
ja potrzebuje tylko do macro. wiec są jakieś określone +\- wymiary np(przekątna 12+ lub średnica 10-15) i czy z obiektywem ma tworzyć kąt prosty??
poszukam jeszcze na necie ale za kolejne podpowiedzi lub sugestie dziękuje
ja tackę aluminiową wzmocniłem pałeczkami od chińszczyzny i obłożyłem obrusem - do makro się nada
pozwolę sobie po sąsiedzku: http://klubkm.pl/forum/showpost.php?p=708486&postcount=90
ok dzięki za pomoc dyfuzor zrobiony. ale jeszcze nie został sprawdzony
a ja dyfuzor zrobiłem z tektury oklejonej folia czarna do plotera z każdej strony + od wewnątrz koc termiczny (stroną srebrną). Do lampy wykombinowalem laczenie na żep. Jako materiał rozpraszający dałem agro włóknine (6 warstw). Mój dyfuzor ma podstawę kwadratową o krawędzi 20cm.
siekacz napisał(a):
a ja dyfuzor zrobiłem z tektury oklejonej folia czarna do plotera z każdej strony + od wewnątrz koc termiczny (stroną srebrną). Do lampy wykombinowalem laczenie na żep. Jako materiał rozpraszający dałem agro włóknine (6 warstw). Mój dyfuzor ma podstawę kwadratową o krawędzi 20cm.
prosze bardzo, ewentualnie mam projekt w corelu jak by ktoś chciał, największy problem jest w ogarnięciu tych wszystkich kątów
cfane mocowanie
i co niebagatelne, koszt takiego "dyfuzora" to 12 zl agrowlóknina (od pyty metrów, więc mozna sporo takich dyfuzorow przysposobic) + karton + folia winylowa z 5zl + troche zszywek + koc termiczny z apteki i tasma klejaca i zep, lacznie wszystko z 25 zeta, czyli 3 piwka w knajpie