anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Filtr polaryzacyjny - liniowy a kołowy

profile.country.PL.title
jznan-----
Poszukiwacz

Filtr polaryzacyjny - liniowy a kołowy

Witam.
Czy do naszych lustrzanek musi być koniecznie filtr kołowy? Pytam się, bo po założeniu filtra (hoya fioletowa kupowana jeszcze do kompaktu) światłomierz aparatu w niektórych przypadkach zaczął fałszować pomiar (prześwietlał). Myślę, że wynikało to z ustawienia polara. Najpierw myślałem, że z aparatem coś się dzieje a pogooglowałem i znalazłem informację, że do lustrzanek (nie wszystkich) powinny być stosowane tylko filtry kołowe (liniowy ma fałszować pomiar światła i AF).
No i drugie pytanie: jak rozróżnić liniowy od kołowego, bo przyznam się, że kupowałem go chyba jako kołowy :-) Przy współpracy z kompaktem (Fuji S5600) było wszystko ok.

3 ODPOW. 3
profile.country.en_GB.title
gnembon
Początkujący

tak, kołowy. Nie tylko pomiar ale i AF ci może zacząć świrować.
Poznać można łatwo. jak jest zapakowany, to ma napisane circular lub CPL :-). A jak jest rozpakowany to inaczej przepuszcza światło jak sie patrzy przez niego na lustro (z jednej strony powinno być prawie czarno) a liniowy - jak nie obrócisz polara będzie tak samo.
Przyłóż polara do lustra i przejrzyj się i zobaczysz różnicę.

profile.country.PL.title
jznan-----
Poszukiwacz

gnembon napisał(a):

...jak jest rozpakowany to inaczej przepuszcza światło jak sie patrzy przez niego na lustro (z jednej strony powinno być prawie czarno) a liniowy - jak nie obrócisz polara będzie tak samo.
Przyłóż polara do lustra i przejrzyj się i zobaczysz różnicę...

gnembon, dzięki za odpowiedź.
Właśnie sprawdziłem na lustrze :-) Jest tak jak piszesz. Dodatkowo sprawdziłem inną Hoyę (kołową na 100%) i jak się patrzy przez nią gwintem do lustra to jest czarno. Ta Hoya kołowa ma na pierścieniu napis "PL-CIR" a ta liniowa tylko "PL".
No to jestem w domu. Stary filtr jest liniowy a z aparatem wszystko OK :-)

profile.country.en_GB.title
gnembon
Początkujący

http://klubkm.pl/forum/images/smilies/uklon.gif