Podziel się wrażeniami!
Witam
W którą lampę zainwestować. Naskrobałem trochę kaski i chciałbym kupić porządną zewnętrzną lampkę. Rozważam Sony HVL42 , Metz 48AF-1 , Sunpak PZ42X.
Metz to 900 zł
Sony 800 zł
Sunpak 650 zł.
Zależy mi głównie na HSS oraz niezawodności. Proszę pomóżcie wybrać,.
Witam.
Jeśli zależy ci na HSS to Sunpak odpada. Ja jestem posiadaczem lampy Sony HVL42 i jak na moje potrzeby w zupełności wystarcza. Działa w 100% z moją A200.
jak 42 jest tansza od metzowego 48 - bierz 42.
Ja używam Metza, bo był wyraźnie tańszy od systemowej.
Mam i ja !!!
Miał być Metz jest Sony HVL-42.
Trafiłem lampę za 680 zł nową w oryginalnym opakowaniu. Człowiek potrzebował kosztów ja potrzebowałem lampy. Trzeba sobie pomagać
Pierwsze spostrzeżenia które mogą pomóc w podjęciu decyzji co do zakupu HVL-42 (lub zniechęcić):
1. Nie rozumiem narzekających na jakość wykonania tej lampy.
2. Lampa na sankach trzyma się pewnie, nic nie lata.
3. Denerwuje mnie przycisk, który trzeba wcisnąć żeby obrócić lub pochylić palnik.
4. Obsługa intuicyjna.
5. Osławiony WL to nic innego jak fotocela.
6. Pojedynczy błysk lampy działa tylko w trybie manualnym aparat +manual lampa+ level 1/1 ..1/32
7. Lampa na aparacie, HSS tylko z palnikiem na wprost. Zmiana kontu palnika powoduje wyłączenie HSS.
8. W trybie WL HSS działa w każdym położeniu palnika, dodatkowo miga z przodu czerwona dioda, trochę mnie denerwuje, bo nie bardzo wiem po co ta dyskoteka.
9. Jeżeli ustawimy na lampie włącznik na ON. To włączenie lub wyłączenie aparatu spowoduje włączenie lub wyłączenie lampy. Super sprawa dla zapominalskich.
Generalnie jestem zadowolony, chociaż może kiedyś będzie mi brakować dodatkowych 6 LP z Metza. Zobaczymy w praniu.
Zamykam wątek