anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

HVL-58AM

profile.country.pl_PL.title
emilek_ee
Początkujący

HVL-58AM

Witam

mam takie pytanie czy jak ściągniecie lampę z sanek i uniesiecie palnik w górę zapala się wam ikonka odchylonego palnika, wydaje mi się, że kiedyś się zapalała, teraz tylko miga ale tylko wtedy gdy mam palnik na wprost i nie podniosę go tylko przekręcę w lewo lub w prawo w innych pozycjach symbol się nie wyświetla nie wiem czy to ma wpływ na prace? jak myślicie??

pozdro

10 ODPOW. 10
emilek_ee
Początkujący

możne ktoś sprawdzić bardzo proszę;) :c10

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

mam tak jak Ty.
-palnik w górę - nie miga ikonka zmiany poł. palnika
-palnik w bok (ale skierowany na wprost) - miga ikonka zmiany poł. palnika
-palnik w bok (skierowany w górę) - nie miga ikonka zmiany poł. palnika

tak samo jest z lampą na body jak i poza

emilek_ee
Początkujący

dzięki Kris za pomoc chyba mi się źle wydawało, że tak kiedyś było.

pozdrawiam

profile.country.PL.title
Dibo..
Poszukiwacz

Odświeżę trochę temat. Zauważyłem że moja 58-ka po podniesieniu palnika do góry nie pokazuje ikony fotografowania w świetle odbitym (nigdy nie pokazywała). Dodatkowo sprawdziłem wszystkie ikony, które powinna wyświetlać według instrukcji. I tak nie mam możliwości odpalenia trybu auto lampy w trybach auto i P aparatu. Jest dostępny jedynie tryb błysk wypełniający i brak błysku. Pojawia się więc pytanie czy typ ten tak ma z niektórymi modelami lustrzanek czy jednak coś jest nie tak ?

FF | APS-C | 8 | 18-250 | 16-50 | 35 | 135 | HVL-F58AM
EDO-----
Poszukiwacz

kris napisał(a):

mam tak jak Ty.
-palnik w górę - nie miga ikonka zmiany poł. palnika
-palnik w bok (ale skierowany na wprost) - miga ikonka zmiany poł. palnika
-palnik w bok (skierowany w górę) - nie miga ikonka zmiany poł. palnika

tak samo jest z lampą na body jak i poza

U mnie jest identycznie :smileythumbsup:

Po podniesieniu palnika do góry ikonka światła odbitego się nie świeci. W trybie auto lampę można ustawić w auto wybierając ustawienie w aparacie a nie w lampie. W trybie P jest tylko dostępny błysk wypełniający lub brak błysku.

profile.country.PL.title
photomusic
Użytkownik

Dibo napisał(a):

... I tak nie mam możliwości odpalenia trybu auto lampy w trybach auto i P aparatu...coś jest nie tak ?

Zdziwiłbym się gdybyś odpalił tryb auto w lampie HVL58,gdyż ta droga lampa takiego trybu zwyczajnie niema.
Napis AUTO na wyświetlaczu lampy sygnalizuje nam to, że to aparat pracuje w trybie auto i nic więcej.
W trybie własnej automatyki pracuje np. Metz 58,to świetna lampa, lecz w odróżnieniu od lampy Sony za $#@%^@ nie umiem w niej wyłączyć błysku, tak, aby działało tylko wspomaganie AF.
Jeśli ktoś wie-proszę o pomoc.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

photomusic napisał(a):

nie umiem w niej wyłączyć błysku, tak, aby działało tylko wspomaganie AF.
Jeśli ktoś wie-proszę o pomoc.

Naciśnij bodaj 2 razy przycisk MODE, aż na wyświetlaczy pojawi się ikonka przekreślonej lampy błyskowej.

Wówczas HVL-58 staje się asystentem AF.

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Lajam - photomusic chce wyłączyć błysk w lampie Metz 58 - przynajmniej tak go zrozumiałem.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

sadam napisał(a):

Lajam - photomusic chce wyłączyć błysk w lampie Metz 58 - przynajmniej tak go zrozumiałem.

Pewnie masz rację, pisałem ten post na ekranie telefonu, chyba kawa potrzebna :)

Trudno już. Ja Metza nie używam, nie wierzę jednak żeby tak zaawansowana lampa nie miała opcji wyłączenia błysku.