Podziel się wrażeniami!
Ważna sprawa
do mojej sony alfy 350 poprzez wyzwalacz lamp studyjnych, będę pracował z tą lampą jedynie na manualu, bo auto i tak nie będzie działać. I pytanie jest takie czy do lampy wystarczy podać odpowiednie napięcie aby błysnęła z ustawionymi parametrami?? Pytam ponieważ ta lampa nie ma wejścia PC, a wyzwalaczy z odbiornikiem na stopkę SONY też NIE MA, jakakolwiek kostka która by mi umożliwiła podłączenie kosztuje ponad 50zł (50% samej ceny lampy...). Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem, że kupie wyzwalacz pod standardową stopkę, podłącze przez PC do aparatu i od odbiornika (ze stopką) do lampy przyspawam jakieś kabelki itd. Czy takie coś będzie działać??
Odpowiedzi potrzebuję na wczoraj :smileyevil:
Pytanie jest bardziej niż zawiłe.
Czy ta lampa ma pracować poza aparatem jako lampa studyjna?
Lub czy po prostu ma pracować jako wyzwalacz lamp?
Jeżeli ma działać jako zewnętrzna lampa a ma Pan już wyzwalacz do lamp studyjnych to zdecydowanie wygodniej będzie kupić jakąkolwiek lampkę ze standardową stopką i dokupić do tego tzw. fotocelę.
W warunkach amatorskich świetnie sprawdza się bezprzewodowe sterowanie lampami błyskowymi. (wireles) Funkcja ta jest dostępna w HVL-42AM oraz HVL-58AM
Pozdrawiam
Rafał
Generalnie lampę będę używać poza aparatem głównie do zdjęć w akcji "rowerowej" np: http://www.pinkbike.com/photo/2280071/" target="_blank
Jako, że mam zaledwie 16 lat nie stać mnie na lampy dedykowane i poszukuję taniej alternatywy, jeżeli chodzi o fotocele to ona sama kosztuje i na dodatek lampy na standardową stopkę są już sporo droższe i dlatego szukam sposobu podłączenia tej do jakiegokolwiek wyzwalacza studyjnego.
W tym momencie najbardziej potrzebuję odpowiedzi czy i jak można podłączyć lampę do stopki standardowej za pomocą jakichś kabelków i lutownicy lub czegoś w ten deseń.
Przeczytaj ten wątek :smileyarrow:.
Powinno trochę rozjaśnić
Trochę podobno, ale mam już jeden pomysł, jak lampa dojdzie to sprawdzę i napiszę.