anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

opinie o Sony 28 f 2.8

lucas7
Początkujący

opinie o Sony 28 f 2.8

myślałem o zakupie tego obiektywu, z Alfą 700 powinien dawać fajny kąt, Sony 50 za wąsko, Sigma 30 f 1.4 za drogo, będę wdzięczny za jakieś informacje, ewentualnie jakieś fotki, pozdrawiam

17 ODPOW. 17
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Wg mnie 28mm na matrycy APS-C to nieporozumienie. 42mm - ani to szeroko, ani wąsko. Niby ma światło 2.8, ale do czego to wykorzystać?

Ten obiektyw rozwija skrzydła dopiero z A900.

Jak ktoś mi mówi, że potrzebuje jasny obiektyw do krajobrazów czy architektury to ja sugeruję zakup dobrego statywu i robienie nawet kitem na f/8-f/11.

MS3-----
Początkujący

Lajam napisał(a):

Wg mnie 28mm na matrycy APS-C to nieporozumienie. 42mm - ani to szeroko, ani wąsko. Niby ma światło 2.8, ale do czego to wykorzystać?

A do czego służą obiektywy standardowe na FF? ;)

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

MS3 napisał(a):

Nie wiem o co Ci konkretnie teraz chodzi..... obiektyw generalnie służy do robienia zdjęć. :smileythumbsup:

Jeśli chodzi o 28/2.8 to nie przekonuje mnie ani ogniskowa, a światło to już zupełnie. Ja czekam na 24/1.4 :smileytwisted:

dynaxx7
Początkujący

MS3 napisał(a):

Lajam napisał(a):

:smileythumbsup: ...kąt widzenia takiego obiektywu w ff jest zbliżony do kąta widzenia ludzkiego oka, a że widzimy zawsze to co chcemy :c3 aparat podobnie patrzy...jest to uniwersalna ogniskowa, na początek zabawy w foceniu - do wszystkiego, póżniej do niczego i zaczynamy w ten sposób dokupywać szklarnię...taki obiektyw dla trochę zaawansowanego fotografa może być jako makrówka normalnie lub odwrotnie mocowana, poza tym należy pamiętać że niektóre z nich charakteryzują się m.in największą rozdzielczością i brakiem typowych wad soczewkowych - no ale coś za coś - tylko taka /stała/ ogniskowa... :smileythumbsup:

MS3-----
Początkujący

Lajam napisał(a):

Nie wiem o co Ci konkretnie teraz chodzi...

O zdanie, że "28mm na APS-C to nieporozumienie"...i nie chodzi mi o ten konkretny obiektyw a o samą ogniskową.
Ale, że zaznaczyłeś "Wg mnie..." to luzik ;)

profile.country.pl_PL.title
Filipski-----
Początkujący

42 mm na małej matrycy, czyli na pejzaże za wąsko, na portrety wyraźnie za mało.
Czyli do czego?

MS3-----
Początkujący

Filipski napisał(a):

42mm...Czyli do czego?

Proponuję np. pooglądać sobie w necie zdjęcia z takiej Sigmy DP2
...tam jest stałoogniskowe szkiełko o ekwiwalencie 41mm i świetle F2.8
Na szybko - TU, czy też TU.

profile.country.pl_PL.title
Filipski-----
Początkujący

Jasne, ja miałem Smienę i tam była ogniskowa 40 mm i robiłem nią w ogóle wszystkie zdjęcia.
Czyli jak się chce można wykorzystać tę ogniskową wszechstronnie. :)
Ale chyba chodzi o to, że mając wymienną optykę możemy postawić na specjalizację.