Podziel się wrażeniami!
Witam !
Od kilku miesięcy jestem posiadaczem Sony Alpha 350 z kitem SAL1870 i SAL55200,
dość szybko odczułem potrzebę stosowania jakiegoś jaśniejszego obiektywu -
wybór mój padł (min. dzięki dyskusjom na forach) na stało-ogniskowy SAL50F14.
Kupiłem w/w obiektyw 3 dni temu w FJ (prod. Japan). Rewelacja ! Inne zdjęcia,
inne spojrzenie, inna ostrość itp. - "jak gdyby wyjście z ciemności".
Znalazłem jednak pewną "nielogiczność" - po podpięciu obiektywu (z zamkniętym
przednim dekielkiem) do aparatu (ustawionego na full auto - pr. zielony)
na wyświetlaczu zgłasza mi się przysłona F2 a powinna F1.4 ! Pozostałe obiektywy
tak się zgłaszają (np 18-70 przy 18 pokazuje F3.5, itd. w zależności od długości).
Obiektyw SAL50f14 działa prawidłowo we wszystkich ustawieniach ręcznych P ,A, S,M
można wybrać F1.4 lub jest wybierany po zmianie np. czasu. Niestety w trybie "zielonym"
nigdy(!) nie ustawia F1.4.
Pytanie - czy jest to powód do reklamacji ? może "te modele tak mają" ?
Będę wdzięczny za podpowiedź, szczególnie od użytkowników tego wspaniałego obiektywu.
Pozdrawiam !
Podejrzewam, że twórcy oprogramowania nie przewidzieli, że uzytkownik takiego obiektywu zechce go używać w zielonym trybie
Myslę, że nie ma błędu - po prostu tryb zielony ma pewne ograniczenia.
nawet w ciemnym pomieszczeniu ?
w sumie nie dziwi mnie to, wszak to Automat i być może wg. aparatu GO na f/1.4 jest na tyle "papierowe", że możesz myśleć o nieostrości zdjęcia
poza tym jest to dobry powód by przejść na tryb preselekcji przysłony czyli "A"
tam ustawiasz przysłonę, a czas dobiera aparat
edit:
Tadziu mnie ubiegł
kris napisał(a):
nawet w słoneczny dzień focąc w otwartej przestrzeni ?
:smileyredface:
to miałem na myśli
ale co innego przelałem na klawiaturze
już poprawiam
Panowie, napisałem:
"Znalazłem jednak pewną "nielogiczność" - po podpięciu obiektywu (z zamkniętym przednim dekielkiem) do aparatu (ustawionego na full auto - pr. zielony)
na wyświetlaczu zgłasza mi się przysłona F2 a powinna F1.4..."
jak by nie było - w/g mnie powinno być F1.4. Mam nadzieję, że któryś z kolegów, mających ten model obiektywu napisze jak się zgłasza obiektyw. Oczywiście pracuję na PASMie, rzadko na zielonym.
po prostu aparat uważa, że F2 będzie lepsze. Nie przekonasz go do zmiany. Do kontrolowania przesłony służy, jak dobrze stwierdzili poprzednicy, tryb A. Jakby tam sie nie dało - to byłby problem.
Sprawdzone: u mnie tez zglaszana przeslona na zielonym trybie to F2. Jak juz wczesniej bylo wspomniane, najlepiej uzywac preselekcji i po klopocie. Przy preselekcji przeslony sam ja sobie mozesz na 1.4 ustawic, natomiast przy preselekcji czasu aparat dobiera przeslone, tak zeby trafic w to co zrobisz z czasem i drabinka swiatlomierza. Mysle, ze to co Gnembon napisal jest prawda - tryb automatyczny jest trybem szybkim i z szerokim zastosowaniem, wiec po prostu aparat z automatu odrzuca przeslone z mala GO.
korzystaj z preselekcji przysłony. jest tak samo szybka jak tryb dla zioelonych i nie wkurza wyskakujacy w pelnym słońcu palniczek:)
Dziękuję za bardzo wyczerpujące odpowiedzi ! Szczególnie za jedną merytoryczną od Sqarpi. Pozdrawiam Wszystkich !