Podziel się wrażeniami!
Witam. Czy ktoś spotkał się z radiowym wyzwalaczem lamp pod sony. Wiem o wyzwalaniu lamp błyskiem, ale zależy mi na systemie radiowym.
Pozdrawiam.
do wyzwalania lamp radiem musisz zanabyć odbiornik i nadajnik i wyzwalać tak, jakby lampa była połączona przez kabel ze stopką. System Flasha Sony Alpha nie przewiduje jako takiego wyzwalania radiowego, skoro to przez błysk działa.
kolega Gnembon tak Ci odpowiedział że nawet ja nie bardzo zrozumiałem jego wypowiedź
tak istnieje możliwość wyzwalania lamp za pomocą systemów radiowych np. taki http://www.allegro.pl/item630699776_rad ... rniki.html
potrzeba jeszcze przejściówki z nasze stopki na gorącą
lub poczekać i poszukać systemu do naszych aparatów bo bywają na allegro
jeśli ma to być funkcjonalne to szukaj z 2-3 odbiornikami to tak na przyszłość
Właśnie taki system 2 albo 3 lampy na statywach z dyfuzorami albo parasolkami chcę zbudować. Dlatego wyzwalanie błyskiem nie do końca mi pasuje.
więc celuj w tym kierunku bo to dobre rozwiązanie
Wpadł mi do głowy inny pomysł. Użyć przejściówki z naszej stopki na stndardową. Podłączyć uniwersalny radiowy wyzwalacz bez problemu dostępny na allegro. I przy odbiornikach też lampy nie z naszego systemu. Jak to widzicie ? Szczerze mówiąc przyśniło mi się to w nocy
mphisto napisał(a):
Wpadł mi do głowy inny pomysł. Użyć przejściówki z naszej stopki na stndardową.
Problemu ciąg dalszy. Przyszedł zestaw wyzwalacz + 3 lampy TUMAX 386AFZ. Wszystko działa i jest bardzo ok. Ale jest jeden poważny problem. Po 3 minutach lampy przechodzą w tryb oszczędzania energii, pomimo robienia co chwilę błysku. Ma ktoś pomysł jak pozbyć się tej wady?
sprawdź w instrukcji obsługi lamp jak to wyłączyć...
Napewno masz włączony tryb przejścia w stan uśpienia (stand by) po pewnym czasie.