anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

SAL 70-400/4-5.6 G małe porównanie ostrości

profile.country.en_PL.title
tompacan
Nowicjusz

SAL 70-400/4-5.6 G małe porównanie ostrości

Jako, że obiektyw ma bardzo ciekawy zakres ogniskowych - w sam raz to fotografowania samolotów - lezy on w kręgu moich zainteresowań.
Dzięki uprzejmości SFT miałem możliwość przestrzelać to cudo w parze z posiadanym przeze mnie MAF400/4.5 APO G, a oto moja opinia jaką napisałem na portalu społeczności zajmującej sie fotografowaniem samolotów - spotter.pl

Miałem "lotniczo" testować 70-400 w Dęblinie, niestety życie chciało inaczej
To sobie przetestowałem inaczej, przez okno mojego pokoju, jedyne co moglem zrobić to tylko porównać ostrość na 400mm nowego zuma i starej stałki 400/4.5, dodatkowo pstryknąłem parę strzałów na 200mm w celu porównania z 70-200/2.8

Myślę, że paru kolegów sonolciarzy może zacząć zabiegać o środki nasenne, bo to szkło może im spędzać sen z oczu
Jakieś 8 lat temu widziałem w niemieckojęzycznym magazynie foto test zoomów z okolić 100-400, była tam m.in. słynna eLka 100-400 oraz MAF 100-400/X-6.3 APO, według testującego optycznie najlepsza była Minolta.
Miałem potem możliwość przetestować tego MAFa z moja lufka 400/4.5, zoom pokazał pazurki ale do stalki brakło. Z tego mogę wysnuć wniosek, że eLka ustępuje optycznie nowej Grzechotce.

To co dzisiaj zobaczyłem z nowego zuma, przyprawiło mnie o lekki opad szczęki, jak tylko znajdę trochę luzu (niestety na poniedziałek VAT7, na czwartek PIT-36 i jeszcze parę innych spraw ) zrobię małe zestawienie wycinków kadrów bo warto to pokazać.

Co jeszcze mogę o szkle napisać? Wbrew temu co mi mówił pewien kolega po obcowaniu z tym szkłem na targach w Łodzi uważam, że szkło jest zbudowane bardzo solidnie. Kolejnym dużym zaskoczeniem dla mnie był fakt, że pomimo znacznego wysunięcia się członu przedniego w trakcie zumowania, człon ten nie ma ni grama luzu!

Szkło swoje waży, dlatego trzeba mieć niezła łapkę do niego, ta łapka przyda sie również do kręcenia pierścieniem zumowania, całe szczęście pierścień kręci sie równomiernie ze stała siłą. Niestety, przejechanie po całej skali ogniskowych jednym ruchem bez równoczesnego obrócenia korpusy jest dość trudne i wymaga odpowiedniego chwytu (w konkretnej pozycji ramię - obiektyw)

Szybkość AFa może nie kładzie na kolana ale jest znacznie lepsza od wcześniejszych zumów Minolty, obiektyw wyposażony jest w ogranicznik zakresu, szkoda, że jest to ogranicznik stały, bez możliwości programowania zakresu

Generalnie jestem pozytywnie zaskoczony, niestety zaskoczenie to kosztuje ok 6kPLN - a jeszcze rok temu liczyłem na 4,5 (bo była taka szansa) ale ten kryzys ...

Niestety pliki z samplami maja za dużą wagę (do 500kB) - do Adminów, czy da sie coś w temacie zrobić aby je tu bezpośrednio wkleić?

9 ODPOW. 9
profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

hmmm
trzeba by pogadać
ja też mam kilka setek fotek wykonanych tym obiektywem nad Biebrzą

tompacan
Nowicjusz

SZFENDAK napisał(a):

hmmm
trzeba by pogadać

a ile z nich to bezpośrednia konfrontacja z 400/4.5 APO G?

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

tompac napisał(a):

Niestety pliki z samplami maja za dużą wagę (do 500kB) - do Adminów, czy da sie coś w temacie zrobić aby je tu bezpośrednio wkleić?

Przecież nic nie stoi na przeszkodzie, aby wkleić linki (nawet z miniaturkami).
A takie porównanie jest na pewno interesujące :)
Szkoda czasu na kombinacje - dawaj Tomku linkę do tych fotek!

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

tompac napisał(a):

SZFENDAK napisał(a):

hmmm
trzeba by pogadać

a ile z nich to bezpośrednia konfrontacja z 400/4.5 APO G?

z 400-setką nie mam ale z 300/2,8 owszem

profile.country.pl_PL.title
Lesiu999
Początkujący

powiem wam że po przejrzeniu sobie zdjęć z nowej 70-400 zaczynam się zastanawiać co by było lepsze moja 70-200 SSM + TCx2 czy właśnie 70-400....
ehh.... gdyby nie ta cena to dylematu by pewnie nie było...

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Tomku - można gdzieś obejrzeć te porównawcze zdjęcia?

tompacan
Nowicjusz

sadam napisał(a):

Tomku - można gdzieś obejrzeć te porównawcze zdjęcia?

TU

MS3-----
Początkujący

Lesiu999 napisał(a):

powiem wam że po przejrzeniu sobie zdjęć z nowej 70-400 zaczynam się zastanawiać co by było lepsze moja 70-200 SSM + TCx2 czy właśnie 70-400...

W 70-200G dla mnie mają znaczenie - stałe F2.8, oraz IF.
...w zakresie powyżej 200mm oczywiście 70-400G.

A co do tematu wątku -> dwa ciekawe zestawienia:

Comparision test Sony 70-400 vs.Minolta 400mm F4
Hummingbird (70-400G and 400G)

Tommygun------
Początkujący

czy 70-400 organoleptycznie jest dużo cięższa od 70-200/2.8? Muszę zakręcić się aby porównać bezpośrednio te szkła, przy 70-200 byłby opcjonalnie TCx1.4 (no i cenowo 70-200 +tc przerosłoby 70-400 dość znacznie), głównie przyroda i od czasu do czasu jakieś latadła ale zanim będę miał kaskę, to pewnie będzie więcej porównań i opinii a być może i nasza waluta znów się umocni i będzie szansa na to szkło w cenach poniżej 5k zł.
Tomek - czy byłeś może w Góraszce w ostatni weekend? Jak tak, to czy miałeś okazję przefocić 70-400 na latadłach?