anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sigma 17 - 70 2.8 - 4.5 czy Sony 16 - 105

lucas7
Początkujący

Sigma 17 - 70 2.8 - 4.5 czy Sony 16 - 105

mam Sigmę, sprawuje się dość przyzwoicie, ale ten obiektyw Sony oferuję bardziej uniwersalny zakres ogniskowych i rozdzielczość zdjęć trochę lepszą od Sigmy, przynajmniej dla ogniskowych od 30 do 7,Sigma ma lepsze światło, Sony to obiektyw systemowy, więc lepiej działa AF, myślałem by sprzedać Sigmę, dołożyć i kupić Sony, nie wiem tylko czy nie okaże się że zamienił stryjek siekierką na kijek, używam Alfy 700, dzięki za ewentualen opinie, pozdrawiam

7 ODPOW. 7
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Ja bym zmienił bez zastanowienia.

16-105 na APS-C to wyśmienity zakres.
Światło...no ciemniejszy od Sigmy, ale ja akurat nie przywiązuję do tego wagi..bo np. landszafty i architekture i tak na f/8 robie :)

lucas7
Początkujący

inna możliwość, to sprzedanie tej Sigmy i kupno stałki Sony 50, 1.4, i teraz znowu pytanie, nie jestem portrecistą, z tego co wiem, to on jest świetny właśnie do portretów, jak taki obiektyw sprawdziłby się w takim "ulicznym", zastosowaniu?, dzięki

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Niestety, nie da się mieć jednego obiektywu "do wszystkiego".
Popieram Lajama - 16-105 to znakomite szkło i powinno być tzw "szkłem podstawowym" (zamiast kita).
Do tego w zależności od potrzeb i możliwości finansowych stopniowo dokupujemy szkła, które są nam potrzebne. Nie ma sensu kupować 50/1,4 - "bo jest i jest fajne", jak nam się nie przyda. To operacja na... lata. Nie można mieć wszystkiego od razu. Chyba, że można - ale wtedy nie pyta się na forum, tylko idzie do CS SONY i mówi: proszę obiektywy, odtąd, dotąd ;)

------------------------------
fotoamator
lucas7
Początkujący

gdyby mógł to tak bym zrobił:) no nic sprawa jest otwarta, zobaczę jak będzie ze znalezieniem ewentualnego chętnętgo na tę Sigmę, pozdrawiam

profile.country.en_GB.title
gnembon
Początkujący

a ja odpowiem, że się przyda :-)

Co prawda nie ma swobody zoomowania jak w przypadku 16105, ale w niewielkim stopniu (powiedzmy 35-70) za zoom mogą posłużyć nogi, poza tym ja raczej określam ten obiektyw - myślący - trzeba sporo się przy nim namysleć, ale można też uzyskać bardzo fajne kadry. 50mm na APSC to ani standart, ani portret. Tak ni tu, ni tam, ale jak się ruszy trochę głową, to można i go czasem w ogóle nie zdejmować :-)

lucas7
Początkujący

ponoć do gdy chodzi o taką stałkę do "codziennego" użytku to lepiej wychodzi taka 30 tka, zobaczę, dzięki za pomoc

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

lucas7 napisał(a):

ponoć do gdy chodzi o taką stałkę do "codziennego" użytku to lepiej wychodzi taka 30 tka, zobaczę, dzięki za pomoc

Ja bym powiedział, że 24mm przy APS-C to dopiero fajna sprawa. 30mm jednak ciut za wąsko ;)