Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich, zakupiłem sobie lustereczko A300 w wersji KIT (chciałem BODY - ale cena była minimalnie różna i się nie opłacało) i do tego chcę dokupić sobie SIGMĘ 18-200. W Media Markt-cie za ten obiektyw wołają 1600 zeta a na Allegro można zapodać sobie taki od 800. Ale, i tu moje pytanko - znalazłem wiele, w różnych cenach, teoretycznie te same oznaczenia ale sprzedawcy piszą o różnych mocowaniach - czym się sugerować, jakie oznaczenie, żeby nie kupić sobie obiektywu na sprzedaż
Proszę o wskazówki, pozdrawiam.
sugeruj się tym, żeby mocowanie pasowało do systemu sony alpha/minolta. to chyba nie jest zbyt wymagające i trudne. a takie dane są zawsze podane, więc żaden problem. po za tym takie informacje też można zobaczyć w cudownej księdze ale jak widać za trudnej dla wielu pod tytułem INSTRUKCJA OBSŁUGI!
Bardzo wielkie dzięki, wyobraź sobie że należę do tego ginącego gatunku ludzi którzy jeszcze cokolwiek czytają w formie papierowej (poza gazetami i komiksami), a nie tylko wiszą na monitorze. Instrukcje przeczytałem, a nawet powiem więcej czytam cały czas (wracam do niektórych spraw) ale jakoś nie zauważyłem tego oznaczenia "Minolta", o "Alfa" wiedziałem. Ale nie o to chodzi żeby prawić sobie morały, chodziło mi o to że sprzedawcy raczej pobieżnie opisują towar i nie zawsze do końca wiadomo czy to jest to, co chcę kupić - w kilku tylko przypadkach jest napisane że pasuje do Sony. Dlatego pytałem o jakieś oznaczenia które sugerowałyby że ten typ jest do tego modelu.
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź.
w kilku tylko przypadkach jest napisane że pasuje do Sony
Dzięki, żeby nie przeciągać wątku, bardziej myślałem o jakimś symbolu normatywnym który klasyfikował by że to jest do tego... tego... i tego a np. do tego... już nie - na zasadzie jakiejś tabeli klasyfikacyjnej.
Jeśli zaś chodzi o nazewnictwo na aukcjach i sklepach to muszę przyznać ci rację że jeśli jest napisane "Sony" - wszystko jasne, ale właśnie występowały inne nazwy marek aparatów i (o Minolcie nie wiedziałem lub nie doczytałem ) a wolałem się upewnić niż zapodać sobie sprzęt który potem szybko musiałbym sprzedawać. Myślę że taka jest rola forum, potrzebujący szukają pomocy a starzy "userzy" jej udzielają - delikatnie dając do zrozumienia swoją wyższość. Pozdrawiam.
Nikt się tu raczej nie wywyższa, chociaż do 2m mi blisko
Sigma to firma mająca własny system czyli:aparaty, lampy, obiektywy, a co za tym idzie i mocowanie ma własne. Natomiast produkuje lampy i obiektywy dla innych producentów sprzętu foto. W naszym przypadku musimy zwracać uwagę na wyraźnie zaznaczony w ofercie sprzedających system mocowania obiektywu, ma być MinoltaAF/Sony. Jedyne oznaczenia na produktach Sigmy znajdziesz na pudełku i tylnym dekielku gdzie jest napisane"for MinoltaAF lub SONY". Moja dobra rada przy zakupie obiektywów to sprawdzenie u sprzedającego kilku egzemplarzy danego obiektywu, wykonaniu paru testów i wybraniu najlepszego. Uwierz mi że w przypadku każdego producenta rozrzut jakościowy może nas zaskoczyć.
jeszcze może mieć oznaczenie "Alpha mount", choć wtedy też zapewne będzie wspomniana nieboszczka minotla lub Sony.
Dzięki Panowie za szczegółowe objaśnienie. Dlaczego uparłem się akurat na ten obiektyw, ano dlatego że daje duży zakres ustawień robionych zdjęć bez konieczności zmiany obiektywów (totalny amator - po przejściach ), później jak rozwinę skrzydła pewnie zacznę szukać czegoś dającego więcej satysfakcji. W zamierzchłych czasach pracowałem na radzieckich ZENITH-ach - kapitalne maszynki, potem weszły kompakty analogowe, cyfrowe i zatraciło się umiejętności operowania ustawieniami. Dlatego pozwoliłem sobie na zakup lepszego sprzętu który zmusza do myślenia, a przede wszystkim daje możliwość zabawy obrazem.