Podziel się wrażeniami!
Witam jestem początkującym amatorem zamierzam kupić sobie A350 lub A700 proszę o pomoc w decyzji i opinie. Zależy mi na tym żeby aparat ten "wytrzymał technicznie" przez parę najbliższych lat (5),(żebym nie musiał go wymieniać na lepszy za rok czy dwa). A moje główne pytanie odnosi się obibiektywu Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC Macro Nikon (1900pln.) czy jest on naprawdę dużo lepszy od kitowego 18-70mm f/3.5-6.3( 599 pln.) czy warto wydać te 1300 zł więcej dodam, że zależy mi na dobrej jakości zdięć. Dziękuje wszystkim za odpowiedzi, opinię i pomoc. Pozdrawiam Marcin.
Ja na Twoim miejscu nie patrzyłbym na obiektyw do Nikona. Stałe światło niby ok, ale za 1900 zł? To już chyba lepiej Tamrona 17-50 2.8 kupić. Ja jednak wolałbym kupić 16-105 niż pakować się w Sigme.
A jak chcesz kupować A700 to kup w komplecie z 16-105. Obiektyw ten jest porównywany do Zeissa 16-80.
Polecam zakup A700, wykupienie gwarancji extra na 5 lat.
To świetna puszka, znakomicie wykonana.
Co do obiektywu...Sigma 18-50/2.8 nie jest złym wyborem, ale pamiętaj żeby kupować obiektywy z mocowaniem Sony/Minolta a nie Nikon, bo nie podepniesz tego do body.
Misiu poleca Ci 16-105 - to fajne szkiełko, ale jeśli potrzebujesz stałego światła 2.8 lub jaśniejszego szkła to ta Sigma o której piszesz, Tamron 17-50/2.8, lub Sony 16-80/3.5-4.5 Zeiss będą lepszymi propozycjami.
Ze swej strony gorąco polecam Sony 16-80/3.5-4.5 Zeiss mimo tego, iż kosztuje troszkę więcej niż konkurenci. Odwdzięcza się za to ostrością od pełnego otworu, świetną kontrolą nad aberracjami i dobrym kontrastem.
Pamiętaj jednak, że to Ty podejmujesz decyzję. Najlepiej jeśli będziesz miał możliwość przetestowania interesujących Cię szkieł osobiście do czego zachęcam