anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Zakup używanego obiektywu

oldguest
Początkujący

Zakup używanego obiektywu

Na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie używanego obiektywu?
Czy jest możliwość stwierdzenia że obiektyw był naparawiany?

5 ODPOW. 5
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Musisz zwrócić szczególną uwagę na tylną soczewkę !
przednia może być porysowana, z grzybem na krawędziach etc - nie będzie to miało (widocznego )wpływu na zdjęcia. Natomiast rysy na tylnej łatwiej "zobaczyć" na zdjęciach ;)

Początkujący

1. Czy w ogóle działa, czy nie piszczy, czy nie skrzypi, czy pierścienie chodzą z odpowiednim oporem, czy nie było rozkręcany (ślady na śrubach)
2. Czy ma plamki, smugi, ryski na szkle? Drobne na przedniej soczewce nie wpływają prawie w ogóle. Jednak czasem rysa pod światło potrafi zmienić kontrast itp. Szczególnie dotyczy to tylnych soczewek.
3. Czy ma luzy na bagnecie? Jeśli luzy podczas obrotu (przykręcania obiektywu) to nie większych powodów do zmartwienia. Inne mogą dyskwalifikować. Trudno to wszystko opisać.
4. Czy nie ma zatartych numerów seryjnych, by nie zostać paserem, choć i to nie gwarantuje. Dobrze poprosić o dowód zakupu. Większość osób, które dbają o sprzęt takie posiadają i chowają z gwarancją.
5. Stan styków
Trudno wymienić wszystkiego. Często kupuję używane obiektywy i zawsze staram się robić to osobiście, nigdy na odległość. Zawsze spisuję umowę, zawsze też wypróbowuję sprzęt. Przy naprawdę drogim sprzęcie do użytku zawodowego i amatorskiego, idę na Policję i na miejscu proszę o sprawdzenie czy sprzęt nie jest ‘notowany’. Policja robi to chętnie i za darmo, a ja mam spokój. Może to wygląda na paranoję, ale miałem już przez coś takiego nieprzyjemności i musiałem się tłumaczyć w prokuraturze.
Nigdy nie kupuje obiektywów (i innego sprzętu foto) niewiadomego pochodzenia lub gdzieś z USA czy z zagranicy (serwis!)

mikael-----
Początkujący

to mnie tez zawsze interesowalo , jak zwykle wyczerpujaca odpowiedz creatoor ;) , wiec kupno przez alegro to loteria .

profile.country.pl_PL.title
alcazarc
Początkujący

kupno przez Allegro to bardzo dobry sposób, tylko trzeba poprosic o szczegółowe zdjęcia, a podrugie masz 10dni na zwrot towaru zakupionego porzez internet.

Creatoor
Początkujący

Alcazar napisał(a):

kupno przez Allegro to bardzo dobry sposób, tylko trzeba poprosic o szczegółowe zdjęcia, a podrugie masz 10dni na zwrot towaru zakupionego porzez internet.

Tylko w przypadku gdy zakupujemy w firmie. W przypadku osób prywatnych nie mają zastosowania przepisy o umowie zawartej na odległość i nie ma podstaw prawnych do zwrotu towaru. Mają natomiast przepisy KC. Czyli Sąd.

Ps. Przepis ten nie dotyczy przedsiębiorcy który sprzedał towar w drodze licytacji!