Podziel się wrażeniami!
Za 2 miesiące mam być gościem na ślubie i weselu bliskiego kolegi i będę tam szalał jako "drugi fotograf";). Tzn. oprócz wynajętego fotografa ja sam chcę zrobić kilka dobrych ujęć. W książce Scotta Kelby'ego pt. Sekrety Mistrza fotografii cyfrowej jest cały rozdział na ten temat i w wolnych chwilach go studiuje, jednak mam prośbę do znawców tematu o udzielenie mi (i innym forumowiczom) kilku bezcennych wskazówek czy trików, które mogą być przydatne. Wiem, że Kris zajmuję się fotografią ślubów/wesel dlatego mam nadzieję, że się tu odezwie. Sprzęt jakim w tej chwili dysponuję jest w stopce i proszę brać to pod uwagę przy udzielaniu rad:).
Zdaję sobie sprawę, że to bardzo obszerny temat, ale proszę o garść wskazówek, o których należy pamiętać, może "przepisów" na ciekawe ujęcia:). Niemal każdy fotograf tym się zajmujący ma jakieś swoje drobiazgi i idee, które warto naśladować. Gdyby powstał tu taki mały poradnik na ten temat, byłbym bardzo wdzięczny:).
bennki napisał(a):
kris napisał(a):
Dla informacji - w Kościele teoretycznie może być tylko jeden operator kamery i jeden fotograf.
...a skąd taka teoria ?? ....na kursie nic takiego nie klarują...chodzi głównie o umiejętność zachowania się podczas ceremonii, a nie o ilość fotografów/kamerzystów...
witsu napisał(a):
bennki napisał(a):
kris napisał(a):
Dla informacji - w Kościele teoretycznie może być tylko jeden operator kamery i jeden fotograf.
...a skąd taka teoria ?? ....na kursie nic takiego nie klarują...chodzi głównie o umiejętność zachowania się podczas ceremonii, a nie o ilość fotografów/kamerzystów...
Takie są zalecenia episkopatu. Na kursie w Rzeszowie o tym mówili. Jednak jak to w życiu bywa, teoria teorią, a praktyka praktyką
Choć trafiają się księżą dla których taki świstek to rzecz święta. W moich okolicach jest co najmniej dwóch takich. Jak fotograf nie ma świstka to może sobie fotografować spod chóru Ksiądz po prostu robi przerwę w mszy i czeka aż się nie będzie robiło zdjęć lub filmowało.
Ja nie uogólniam. Tu są wskazania episkopatu. Patrz punkt 9f
http://www.kuria.katowice.pl/index.php?go=81
witsu napisał(a):
Ja nie uogólniam. Tu są wskazania episkopatu. Patrz punkt 9f
http://www.kuria.katowice.pl/index.php?go=81" target="_blank
bennki napisał(a):
...a skąd taka teoria ?? ....na kursie nic takiego nie klarują...
kris napisał(a):
bennki napisał(a):
...a skąd taka teoria ?? ....na kursie nic takiego nie klarują...
Bennki jak już witsu napisał - takie są wytyczne.
Dostałeś na kursie pikną książeczkę "fotograf i kamerzysta w czasie sprawowania liturgii" ?
Bo to,że ksiądz Ci tego nie powiedział nie oznacza,że tak nie jest - ot zapomniało mu się.
I tu nie chodzi o to, że kategorycznie nie może być np. dwóch fotografów. Temat rzeka, nie mniej jednak moje słowa mają oparcie we Wskazaniach Komisji Episkopatu Polski ds.Liturgii i Duszpasterstwa Liturgicznego dot. fotografowania i filmowania podczas celebracji liturgii (pkt. 9 f). Treść tego punktu nie uważam, za słuszny do dyskusji dlatego, że każdy z księży indywidualnie do tematu podchodzi. I może Ci się wydawać, że rozmowa przed ceremonią (którą zawsze odbywam) pomoże - otóż nie. Jak trafisz na zmorę, to może być ciężko z niektórymi kwestiami.
a ja sie tak delikatnie wkleje w ten watek...Lubie focic i to duzo,kiedys pokazalem swoje kilka zdjec na forum ale zjechany zostałęm,ale nie o to loto-byłem ostatnio na dwoch weselach i sobie pstrykalem nie wychylajac sie no i nie przeszkadzajac glownemu Foto-menowi i pstrykalem ciekawe fotki jak juz pisaliscie-ujecia na ktore Nr 1 nie ma czasu-powiem ze kilka wyszlo zacnie-np pstrykanie koscioła bez ludzi-wystroj itp,kolejno pstrykanie samochodu i calej otoczki kosciola-owszem pstrykalem w kosciele ale w granicach rozsadku-zeby nie psuc fachu temu co sie "zna"Generalnie robiac fotki jednym znajomym milo mi sie zrobilo jak moje kilka zdjec dali do albumy bo powiedzieli ze robilem ujecia o ktorych nikt nie pomyslal-nawet sam on czyli NR1 - nie dokuczam nikomu ale kilka moich porad co do ujec dałem fotografom i widzialem ze dzialali w tych płaszczyznach o ktorych wspominalem i nawet wyszło i podziekowali
wiec warto nabierac praktyki jako ten drugi czy tam trzeci byle nie przeszkadzac temu co wystawia paragon fiskalny
Witam,
Przymierzam się do kupienia stałki SAL-50 F1,8, do tej pory miałem tylko kita DT 18 – 70 mm F3.5-5.6
Potrzebuje jesnego szkiełka które używał bym głównie na ślubach i weselach znajomych (oczywiście jako drugi focący:))
pytania czy się nada ? (pewnie przydał by się jakiś szerszy kąt) ale na początek powinien wystarczyć ?
doradźcie pls
JaM2 napisał(a):
Przymierzam się do kupienia stałki SAL-50 F1,8,
doradźcie pls
tak, tak temat o szkiełku już przerobiłem
chodziło mi tylko o odpowiedź w kontekście wesel i ślubów czy nie będzie za wąską etc.