anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

40ex401 PC po HDMI , obraz mruga i czsem złe kolory

loocyfer
Początkujący

40ex401 PC po HDMI , obraz mruga i czsem złe kolory

Witam wszystkich. Mam problem z TV 40ex401. Otóż po podłączeniu Komputera PC ( Windows7 Pro x64) do TV obraz po krótkim czasie znika na kilka sekund po czym znowu się pojawia, czasem pojawia się w złych kolorach tzn obraz jest niebiesko różowy i jakby w negatywie.

Przeinstalowałem system , zmieniłem kartę graficzną, próbowałem 3 różnych kabli od tanich po średnio drogie. Próbowałem rożnych rozdzielczości i częstotliwości odświeżania. Spotkał się ktoś może z podobnym problemem ? Czy to jest kwestia programowa czy może sprzętowa i powinienem reklamować TV ?

Pozdrawiam

5 ODPOW. 5
profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Witaj,
Teoretycznie za takie coś powinien być odpowiedzialny przewód. Jednak jeśli zmieniałeś kable, kartę graficzną, reinstalowałeś system - pozostaje telewizor. Spróbuj przywrócić w nim ustawienia fabryczne. Jeśli nie aktualizowałeś jeszcze oprogramowania w BRAVIA, zaktualizuj. Najnowsze oprogramowanie znajdziesz w poniższym linku:
http://support.sony-europe.com/tvhc/downloads/downloads.aspx?site=odw_pl_PL&f=FW_BraviaM8727&ch=6&m=KDL-40EX401

Jeśli nie pomoże, chyba nie obejdzie się bez wizyty serwisu. Naprawę rejestrujesz na stronie Sony, uzgadniasz odpowiedni dla Ciebie termin i najprawdopodobniej serwis przyjedzie do Twojego domu. Jeśli naprawa będzie prosta, zrobią to na miejscu. Poniżej link do rejestracji naprawy:
http://support.sony-europe.com/tvhc/tv/lcd/lcd.aspx?site=odw_pl_PL&m=KDL-40EX401

Napisz jeszcze z jakiego przewodu korzystasz (HDMI-HDMI, DVI-HDMI, D-sub). Czy sprawdzałeś podłączenie na innym komputerze?

Pozdrawiam,
Zimny.

loocyfer
Początkujący

Dzięki za odpowiedź. Zainstaluje jeszcze dzisiaj aktualizację. Komputer przy próbach przebudowałem kilkakrotnie więc można powiedzieć że sprawdzałem na różnych komputerach.

Pozdrawiam
Looc

Zimny_
Użytkownik

Usterki telewizora tego typu zdarzają się bardzo rzadko - ale to jest elektronika i wszystko jest możliwe. Jeśli tak dużo kombinujesz z kompem, to zakładam że znasz się na rzeczy. Konfiguracje (sterowniki, ustawienia karty - nawet na domyślnych powinno działać) są prawidłowe.
Pamiętam kiedyś miałem podobne efekty po podłączeniu nowej karty graficznej. Działo się tak z monitorem po wyjściu DVI. Winnym okazał się być zasilacz - za słaby, mało prądu i komputer nie wyrabiał.
Wezwanie serwisu nie zaszkodzi, szczególnie jak w przypadku Sony jest to mało inwazyjne - ograniczasz się tylko do rejestracji naprawy - z niczym nie musisz jeździć.
Jak będziesz miał chwilkę., spróbuj na podłączonym i włączonym komputerze i telewizorze, poruszać kablami przy wtykach. Jeśli to nasili te efekty, to od razu będziesz znajdziesz najsłabszy element...

Pozdrawiam,
Zimny.

poitrektbg
Początkujący

Witam!

Temat trochę stary, ale mam taki sam problem z TV 32EX402. TV łączę z laptopem Dell studio 1555, jest w nim karta graficzna Radeon HD4570 z wyjściem HDMI. Laptop łączył się z TV kablem 3m za ~50zł. Sądząc że to wina kabla, postanowiłem sprawdzić z innym TV. Akurat wujek kupił sobie Samsunga więc odwiedziłem go z moim kabelkiem. Połączenie było idealne do rozładowania laptopa +/- 3h. Wiele nie myśląc przeinstalowałem system wgrałem najnowsze sterowniki do karty, znowu odwiedziłem wujka, znowu wszystko ok. A u mnie po staremu. Skontaktowałem się z serwisem, przyjechali, wymienili płytkę ze wszystkimi gniazdami. Miała oczywiście najnowsze oprogramowanie. I dalej kicha. Udało mi się pożyczyć kabel 2m za ~100zł. Na nim też to samo. Nie wiem co już robić. Po prostu ręce opadają :c69.

Pozdrawiam.

EDIT: Zapomniałem o pewnym ciekawym szczególe. Otóż na tym droższym kablu 2m, na początku zaczął migać i przestawiać barwy. Później po chili jednak się "uspokoił" i przez 3h chodził normalnie z właściwymi barwami, po tym czasie znowu zaczął swoje miganie.

EDIT2: W tym czasie nie musiałem się zbliżać do laptopa bo mam myszkę bezprzewodową, więc w między czasie prawie na pewno nie ruszałem kablami.

EDIT3: Zauważyłem, że na pewnych filmach i grach opisane wyżej zjawisko występuje, a na innych nie. Na przykład: grałem w grę wyścigową A (nie będę robił kryptoreklamy), zjawisko wystąpiło już po kilku minutach gry, zirytowany przełączyłem na grę wyścigową B, zjawiska mimo 2 godzin grania nie zauważyłem. Podobnie jest z filmami. Na niektórych się zmienia, na innych nie. Odkryłem sposób na w miarę szybkie przełączenie ekranu z powrotem na normalne barwy. Wystarczy wejść w menu wyboru złącza (tv, usb1, usb2, hdmi 1, hdmi2 itp.) i przełączyć na inne złącze na sekundę, po czym ponownie włączyć na złącze hdmi używane. Wiadomo nie jest to komfortowe, ale lepsze to niż czekać 10-20 min na to aż znowu się barwy odwrócą.

jurek12
Poszukiwacz

Czy udało Ci się rozwiązać ten problem?. Mam ten sam problem tylko z acer aspire one 522 z tym,że przełącza się do minuty lub mignie czarne tło i wraca z powrotem do normalnych kolorów.Daj odpowiedź jak się uporałeś z tym problemem.