Podziel się wrażeniami!
witam czy ktoś konfigurował sieć DLNA na tym tv chodzi mi o podgląd i odbiór plików z laptopa bezprzewodowo bo słyszałem ,że jest taka możliwość.Tylko ja mam laptopa innej firmy niż sony bo asusa i tu może być problem ,na tv internet jest aktywny pytam tak z ciekawości bo jakby była taka możliwosc to warto sie pobawić z konfiguracją
Jest możliwość połączenia Bravii z komputerem przez DLNA niezależnie od producenta komputera. Ważne jest oprogramowanie jakie masz na komputerze - dokładnie zainstalowany serwer. Do tego możesz wykorzystać np. Windows Media Player 11, PS3 Media Serwer itd. Jak masz obecnie ustawioną sieć?
witaj system na laptopie to vista,na stacjonarnym 7 zaistalowany Windows Media Player 11,jakie te parametry mam Ci podać jeżeli chodzi o sieć?
W sumie to już znalazłem odpowiedź na to pytanie w poprzednich Twoich wypowiedziach Tylko upewnię się, czy to wygląda tak?
Telewizor-> (kablem) -> router -> (bezprzewodowo) -> router -> (bezprzewodowo) -> komputer.
dokładnie tak jest jak piszesz
Zakładając, że sieć jest skonfigurowana poprawnie (wyjdzie po drodze), konfiguracja jest bardzo prosta. Jak już pisałem wcześniej do wyboru masz sporo programów obsługujących DLNA. Na tym forum najpopularniejsze są PS3 Media Serwer, Wild Media Serwer, Mezzmo, Windows Media Player. Osobiście najbardziej podoba mi się PS3 Media Serwer.
Opis konfiguracji masz tutaj:
viewtopic.php?f=222&t=7167" target="_blank
W razie pytań - pisz.
jest problem nie widzi telewizora ani on laptopa ustawiłem tak jak napisałeś zastanawiam się jeszcze czy ten mój laptop ma zgodność DLNA jest to Asus M50vc i nie mogę znależć nic na ten temat gdzie to szukać w opisie
Już wspominałem - komputer nie musi być kompatybilny z DLNA, ważny jest program obsługujący połączenie. Ja mam też Asusa, tylko model trochę inny - N50V. U mnie działa.
Moim zdaniem sieć jest źle skonfigurowana, albo telewizor. Na początek odłącz Internet, wyłącz Firewalla w kompie i spróbuj teraz przeprowadzić połączenie. Jeśli ciągle nie idzie, możesz sprawdzić takie podłączenia:
Masz router podłączony do routera. Można wyeliminować router od strony komputera. Komputer będzie łączył się bezpośrednio z routerem od telewizora. Powinno działać.
Jeśli nie działa, podłącz na chwilę telewizor do kompa kablem sieciowym. Teraz połączenie musi być poprawne. Zobacz jak to działa. Na pewno będzie to pomocne w ewentualnym dalszym kombinowaniu.
Jeśli nic nie działa, napisz proszę czy wchodząc w ustawienia sieci w Bravii masz przydzielone IP i maskę podsieci, i czy jest dostęp do Internetu.
witaj nie działa podpinałem tak jak pisałeś i niestety nic z tego.Na telewizorze jest internet jest adres IP,jest maska podsieci opiszę Ci dokładnie jak ta sieć u mnie wygląda.Modem Motorola kablem do router Asmax 704G kablem do komputer stacjonarny(windows7),oraz kablem do xbox 360 ,następnie bezprzewodowo z laptopem Asus M50vc.Tyle jest urządzeniem na tym pierwszym głównym routerze,lecimy dalej główny router jest skonfigurowany z drugim routerem Asmax BR615N z którego kablem jest podpięty Sony Bravia 40ex710 ,a drugim kablem Blu-ray Sony S-370.Nie mogę się połączyć laptopem z tym drugim routerem do którego jest podpięty TV i Odtwarzacz chodzi tylko na tym głównym oczywiście mówimy o połączeniu bezprzewodowym może uda Ci się coś zaradzić bo ja nie mam pomysłu.Dzisiaj zauważyłem następujące zjawisko podczas prób podłączenia DLNA otworzył mi sie program windows media center który pokazał mi jakby znalazł tv ale on jakiś kod 8cyfrowy chce żeby wpisać który podobno ma być wyświetlony na TV : no i to na tyle z tą moją konfiguracją DLNA
to jest ikona od xboxa 360 którego znalazł telewizora nie widzi