anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KDL-46Z4500 - Problem z dzwiekiem analgowym dla HDMI IN 2

profile.country.PL.title
Peter.Mac
Poszukiwacz

KDL-46Z4500 - Problem z dzwiekiem analgowym dla HDMI IN 2

Mam problem, jak wymusić w tym telewizorze dźwięk dla wejścia analogowego jack 3,5mm dla gniazda HDMI IN 2, tak aby go nie blokował/wyłączał przy podłączeniu DVI-HDMI.

Mam podłączony HTPC (zintegorwowana grafika Intel HD Graphics na płycie Asus P7H55D-M EVO) kablem DVI-HDMI do telewizora, a dźwięk podpięty kablem jack - jack 3,5mm miedzy kartą muzyczną komputera a TV.

http://3mb.us/images/772_1.png

Niestety telewizor automatycznie odcina blokuje dźwięk analogowy myśląc ze dostaje dźwięk w HDMI, którego tam fizycznie nie ma.

Oczywiście nie da sie tego ustawić w tradycyjnym Menu telewizora, może jednak istnieje jakieś ustawienie w Menu serwisowym, czy ktoś może się orientuje ?

Winny jest definitywnie telewizor ze nie da sie tego ustawić wybrać czy ma korzystać z dźwięku z HDMI czy z właśnie z tego jacka 3,5mm który po to tam jest żeby doprowadzić dźwięk, dodam tylko ze dźwięk gra w telewizorze na ułamek sekundy zanim pojawi sie obraz z gniazda HDMI.

Jakis mądry inżynier od Sony nie dał opcji w Menu żeby to sobie można było przestawić, i teraz sie człowiek musi męczyć przez takie niedopatrzenie.
Tak tak oni wychodzą z założenia ze to ma działać na zasadzie Plug and Play, tylko nie pomyślą ze są różne karty graficzne i rożne sterowniki i mogą jednak być problemy, także chyba lepiej taką opcje w TV trzeba było dodać.

Dziękuje.

2 ODPOW. 2
profile.country.pl_PL.title
cogito.
Początkujący

Nie przekonasz telewizora do pracy w taki sposób, w jaki nie ma możliwości. W sumie sam odpowiedziałeś już sobie na wszystkie pytania. Proponuję skorzystanie z pary gniazd które są oznaczone na Twoim schemacie jako 7. Przy przyzwoitej jakości kablu nie odczujesz znaczącej różnicy.

Pozdrawiam
cogito

profile.country.PL.title
Peter.Mac
Poszukiwacz

uu nie odpada, będzie widać różnice dość wyraźnie i do tego pewnie nie wyświetli 1080p (wg. instrukcji co jest kolejną kpiną ze strony Sony), to już prędzej połączenie DVI-Component ale tez nie daje tak ostrego obrazu co HDMI, miałem tak kiedyś podpiętego Xboxa 360 i przesiadka na HDMI sporo ostrzej - jestem wymagający ma być obraz maksymalnie możliwie najlepszy jaki można wycisnąć z tego odbiornika.

A menu serwisowym nic nie wskóram ? jakies magiczne ustawienia
Z tego co wiem w Samsungach wystarczyło zmienić samą nazwe wejscia HDMI na DVI/PC i telewizor juz nie wyłączał analogu, ale to w Samsungach tylko działa niestety, tutaj w Sony najwyrazniej nie przemyśleli tego "inżynierowie" z koziej... :)

Albo jakaś edycja EDID karty graficznej Intela, gorzej ze nie moge nic znalezc na sieci, z tego co widzialem to ludzie sobie poradzili właśnie grzebiąc w EDID ale to w kartach Nvidia, pozniej Nvidia wydała w sterach opcje wyłączania dźwięku po HDMI/DVI, niestety u Intela na razie czegoś takiego brak.
Jednak konsultowałem sie za pomocą Live Chatu z supportem i przekazano to moje zgłoszenie dalej.

Trochę pomęczyłem temat na forum Intela :)
http://communities.intel.com/message/138035#138035