anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Komputer PC > HDMI > Sony 40EX500

profile.country.pl_PL.title
proyectpanda
Początkujący

Komputer PC > HDMI > Sony 40EX500

Witam.

Zdecydowałem się zakupić kabel hdmi do podłączenia telewizora Sony Bravia 40EX500 do komputera.

Niestety, jak przez zwykłe wyjście PC było ok z rozdzielczością i wymiarem ekranu, tak po podłączeniu HDMI wyświetlany pulpit jest znacznie większy od ekranu telewizora, czyli windows nie układa się łanie na szerokość i wysokość, nie mieści sie w ramach ekranu a znacznie je przekracza.

W ustawieniach grafiki mam - 1920x1080 (zalecane). Mogę co prawda ręcznie zeskalować obraz ze 100% do 60% w opcjach ustawień karty graficznej obraz ze 100% do 60% i jako tako to wygląda ale wydaję mi się że obraz jest wtedy ciut gorszy, ostrość napisów na przykład.

Co radzicie z tym zrobić? Jest na to jakieś rozwiązanie?

4 ODPOW. 4
proyectpanda
Początkujący

No dobra, mam odpowiedź. W "ustawieniach grafiki" w "ustawieniach monitora/TV" znalazłem coś takiego jak "zawartość IT", odznaczyłem, zaznaczyłem, odświeżyło się i... sam się ekran ładnie wpasował w ramy telewizora:)

Moja grafika jest z procesora Intel 2600k (intel hd300).

Mam nadzieję że komuś pomogę w przyszłości.

Pozdrawiam;)

proyectpanda
Początkujący

Ok, niby to rozwiązuje problem ale za każdym razem jak włączam komputer muszę tą procedurę powtarzać od nowa. Jak uruchamiam gre tak samo, obraz przeskakuje, zamiga i znowu wszystko lekko poza ekranem.
Wychodzę z gry, wracam na pulpit, to znowu, procedura wyłączenia opcji i włączenia czyli w "ustawieniach grafiki" (drugi klawisz myszki na pulpicie) w "ustawieniach monitora/TV" >"zawartość IT", odznaczyć, zaznaczyć, żeby znowu ekran ładnie wpasował w ramy telewizora ... o co chodzi? dlaczego zawsze nie może pamiętać tego "wpasowania" w ramy ekranu???

Szanowne Sony, proszę o pomoc.

Mylagos
Użytkownik

Witam.

W intenecie znalazłem takie rozwiązanie:
I finally found out the solution was a non obvious setting on the TV side. Go to "Settings / Set-up / Screen settings / Display Area" and select the "Full pixel" option.

Link do pełnej notki na ten temat
http://bluxte.net/musings/2009/01/11/removing-hdmi-overscan-sony-hdtv

Zimny_
Użytkownik

Witaj,
Są dwie opcje. Po pierwsze, możesz wejść w ustawienia ekranu telewizora. Tam można wyłączyć "Automatyczne pole wyświetlania ", a w pozycji "Pole wyświetlania" ustawić "Wszystkie piksele", lub dopasować wartość do wielkości obrazu.
Drugą opcją jest korekcja ustawień z poziomu komputera. Niestety nie znam oprogramowania sterującego kartami Intel. W Nvidia i ATI, w panelu sterowania grafiką jest możliwość skalowania obrazu. Panel i dana opcja wygląda w ten sposób:

http://img403.imageshack.us/img403/6026/panelnvidiasmall.jpg

Funkcja dostosowania obrazu do telewizora wygląda tak. Widoczne są suwaki u dołu i z prawej strony napisu Nvidia. Nimi zmniejszasz i zwiększasz wielkość pionową i poziomą.

http://img23.imageshack.us/img23/7821/oknonvsmall.jpg

Jak już wspomniałem, nie znam panelu sterowania Intel. Powinna tam być podobna funkcja, która działa na takiej samej zasadzie. Panel grafiki można otworzyć w dwojaki sposób. Albo klikając na pulpicie prawym przyciskiem myszy i wybierając odpowiednią opcję, albo z poziomu "Panelu Sterowania".