Podziel się wrażeniami!
Mail do SONY:
Witam serdecznie w związku z tym,że odżyła dyskusja na forum SONY na temat braku możliwości odtwarzania plików w formacie mkv oraz systemu plików NTFS chciałbym jeszcze raz zadać pytanie w imieniu wielu użytkowników modeli z roku 2012 między innymi w TOP modelu roku HX850 co stoi na przeszkodzie aby dodać te formaty do obsługi tego modelu w aktualizacji ? Jak to możliwe,że odtwarzacze BD SONY oczywiście miały już taką możliwość od 2010 roku a telewizory zyskały ją dopiero w 2013 roku a wytłumaczenie ,które My jako użytkownicy forum dostaliśmy za pośrednictwem pani Agnieszki_J (Community Manager) odpowiedź z firmy SONY ,że "Na przeszkodzie umożliwienia odtwarzania plików mkv stoją możliwości podzespołów zastosowanych w starszych modelach, których w nowych modelach już nie ma, ponieważ zostały zastąpione innymi, o wyższych parametrach". Jak to możliwe ,że obecnie telewizory HD Ready mają już taką możliwość !!! Czy KDL-32W600A ma lepsze parametry od HX850 ? Dlatego proszę o konkretną odpowiedź i nie w stylu ,że w modelach 2013 zmieniły się podzespoły i dały możliwość obsługi tych plików mkv i NTFS.
mail do SONY:
Szanowny Panie Danielu ! Wszystko jest oczywiste co Pan pisze taka Pana rola żeby tak pomydlić oczy aby wszystko było w kulturalnym tonie. Mój TV działa zgodnie ze specyfikacją otóz nie działa ! Kupując ten TV nie miałem żadnych reklam w MENU a teraz mam gdzie jest to zawarte w specyfikacji ,że dodano mi jakieś POLECANE i głupie reklamy firmy SONY i w dodatku po angielsku ! To można zrobić ?! No chyba,że to na prośbę użytkowników zostało dodane to inna sprawa.W instrukcji telewizora mam opisaną funkcję geotagowania zdjęć zrobionych aparatem z funkcją GPS gdzie to się podziało ?! Było zawarte w specyfikacji ! To się pytam jak działa zgodnie ze specyfikacją ! I proszę mi nie pisać ,że wygasła umowa bo kupiłem ten telewizor specjalnie dla tej funkcji chciałem dokładnie wiedzieć gdzie robiłem zdjęcie korzystając z mapy w opcjach co teraz mam zrobić jeżeli to nie działa ?! Także proszę mi nie pisać o tym,że telewizor działa zgodnie ze specyfikacją bo nie działa !!! To ,że nowe modele obsługują NTFS i mkv dobrze wiem czyli według tego co Pan sugeruje mam już kupić W905 bo o odpowiedniku rozmawiamy mojego HX850 ? Może Pana stać na zmianę telewizora co roku wydając około 6-7 tysięcy mnie NIE !
zbygaaj napisali:
Zimny ja osobiście też nie liczę na to bo znam już dobrze firmę SONY i nigdzie nie wyrażałem się ,że mi się coś należy też wiedziałem co kupuję ale niech nikt mi kitu nie wciska ,że to jest nie do zrobienia bo jest ograniczone technologicznie.Nie! Jest ograniczone przez SONY i nikogo więcej ! Co do nadziei Twojej i mojej to ja byłem tym ,który pisał tu na forum o stanowisku SONY o dodaniu mkv i NTFS.Sugerujesz o tym,że sobie coś dodałem w myślach i ,że coś o tym świadczy.Otóż odpowiadam dzwoniąc do SONY mam nadzieję,że rozmawiam z kimś kto wie o co klient pyta i na to pytanie odpowiada przy tym wiedząc co mówi ! Co do świadczenia bo niejako sugerujesz ,że mam coś pod deklem chyba to odpowiem krótko każdy sądzi według siebie.I na koniec jeszcze też o HbbTV pokaż mi nawet teraz nawet w sklepie sprzedawcę,który wie co to jest a usługa która startowała rok temu była włączona na prośbę użytkowników no chyba zadzwoniło dwóch i prosiło o włączenie śmiech na sali łaskawa firma włączyła HbbTV na prośbę użytkowników ! Włączyła bo się chwaliła dookoła i miała w tym interes !
Kolego Zbygaaj - chyba źle mnie zrozumiałeś i niepotrzebnie mnie atakujesz. Po pierwsze - nie sugerowałem nic o Tobie, a osobie jaka Cię informowała. Nie wypowiadałem się na Twój temat, bo nie widzę takiej potrzeby. Bardziej Cię lubię, niż miałbym pisać takie rzeczy. Osobiście bardzo się cieszę, że poinformowałeś o tej aktualizacji. Doskonale pamiętam luty i Twój wątek, oraz moją ciekawość jaką wzbudził. Po drugie nie sugerowałem jak to napisałeś - coś z deklem - nie miałem nic złego na myśli. Skoro tak myślisz o osobie która Ciebie poinformowała - masz do tego prawo, ale również nie trzeba jej obrażać tak na forum.
Poruszyłeś również temat kitu. Ograniczenia technologiczne można różnie zrozumieć. Technologia w produkcji, to hardware, software, oraz chyba najważniejsze - zasoby ludzkie które: projektują, programują, obsługują itd. Piszesz, że czujesz się oszukany. Właśnie moim zdaniem uzyskałeś już odpowiedź na pytanie które jest tu poruszone i przez które wg. mnie czujesz się oszukany. Z treści którą cytowałeś (Support, 18.12.2013, 18.44) jest napisane:
zbygaaj napisali:
odpowiedź SONY:
(...)
Ich możliwości zostały określone w fazie projektu w różnym czasie.
Ogólnie przyjętą tendencją wśród wielu producentów (nie tylko sprzętu RTV) jest rozszerzanie możliwości nowych modeli, a nie wprowadzanie poprawek wśród modeli starszych, ponieważ nie zawsze jest to możliwe.
(...)
Ja to rozumiem w ten sposób, że telewizor który został zaprojektowany pewnie rok przed swoją premierą, miał przydzielony pewnien szkielet - pakiet funkcji, cech itp. Mimo iż konkurencja miała już wtedy NTFS, w modelu tym rozwinięcie to zostało pominięte. I opierając się właśnie na tych oficjalnych parametrach, został on wyprodukowany. Telewizor zapewne miał przyciągnąć świetnym obrazem, rewelacyjnym designem, Gorilla Glass, jakością i specyficznemu pochyleniu telewizora - ja właśnie dlatego wybrałem właśnie HX85. Też coś w Was natknęło w jego stronę, bo na bank nikt Was nie zmusił, ani nie skusiła reklama. Patrząc na poziom wiedzy jaki reprezentujecie, dokonaliście świadomoego wyboru. Moim zdaniem słusznie, bo dziś jest uznawany jako Z4500 swoich czasów (czyli jeden z najbardziej uznawanych modeli do pojawienia się właśnie HX85).
Kwestia rozwoju danych modeli. Żadna firma nie wprowadza tak radykalnych zmian, w modelach już wyprodukowanych. Po rozpoczęciu produkcji, może przejść "Lifting", jednak nie dzieje się tak w przypadku telewizorów. Jeśli kupisz telewizor z upłyniaczem 200Hz, nikt nie zrobi Ci z tego 400Hz. Mimo, iż nagle może okazać się to możliwe. Założę się, że każdy producent będzie wolał pracować i udoskonalać nowe produkty, niż spędzać czas na rozwijaniu nowych funkcji w starszych. Zapewne Wy również byście tak robili - bo ja na pewno:) Dbałbym aby nic się nie popsuło, naprawiałbym błędy i pracował nad nowymi produktami:) Rozumiem, że MKV i NTFS może (może, bo nikt z nas w 100% tego nie wie, polegamy na własnej wiedzy, przypuszczeniach i informacjach które są nam udzielane) być ograniczeniem technologicznym - czyli jednym z trzech podanych wyżej czynników: hardware, software, zasoby ludzkie. Jeśli nie ma możliwości aktualizacji, nic się na to nie poradzi. Ale nie jest to ewenement - tak po prostu jest niezależnie od producentów. Kupując coś, patrz na to co jest, a nie na to co może kiedyś będzie...
dzisiejsze TV to też komputery. Ja przykład konsol podałem specjalnie. Tam aktualizacja to tylko software. I jakoś mozna. I jakoś wiekszość po sugestiach użytkowników. Powtarzam, brak mkv w HX850 i wyżej to tylko soft. Te telewizory z założenia odczytują formaty video. Nie rozpoznają tylko mkv. Implementacja wcale nie jest trudna. Trzeba tylko chcieć.
Zresztą, kompromitacji dopełnia to co zbygaaj dostał od Sony, cytuję W przypadku Pana konkretnego modelu nie ma takiego wymogu ponieważ urządzenie działa zgodnie ze specyfikacją. Zatem według Sony widziały gały co brały. Tylko jak mają się do tego ich całkiem niedawne tłumaczenia, że to ograniczenia sprzętowe są powodem. Rozumiałbym calą sytuację, gdyby była mowa o tv pomiędzy którymi różnica byłaby np. 3-4 lata. Tutaj nie minął nawet pełen rok, jak dobrze pamiętam.
Widzisz, dla mnie np. same MKV bez NTFS to mała i nieznacząca zmiana. I tak bym z tego nie korzystał, bo wszystkie dyski mam na NTFS, często korzystam z kamer i AVCHD. Pliki te ważą dosyć dużo. Jednak właśnie w odniesieniu do takich zmian, nie jesteśmy w stanie dojść jaka jest dokładnie przyczyna. Może są jakieś konflikty. Może chodzi o czynnik ludzki. Może to wymaga dużo więcej pracy, niż domyślamy się. Nie wiem, ale nie można podchodzić do tego aż tak emocjonalnie. To nie jest kwestia tylko Sony, a wszystkich producentów. Jeśli coś, trzeba się domagać zmiany podejścia od wszystkich. Ja znowu w 2009 - 2010 roku kupiłem laptopa innego producenta. Kosztował tyle co telewizor - 5.5tys. Miał Blu-ray, którego miałem zamiar wykorzystywać do odtwarzania filmów na tv. Okazało się, że mogę odtwarzać filmy, ale nie mogę wysyłać ich przez HDMI do telewizora. I co? Ograniczenia technologiczne. Wszedłem w ten temat głębiej i okazało się że to jest mój błąd. A poza tym Blu-ray jestem bardzo z niego zadowolony - odpukać - po pierwszej naprawie gwarancyjnej nic się w nim nie psuje. Chodzi do dziś i jest świetny. Tak już jest, stwierdzenie "widziałeś co brałeś" jest na naszą korzyść i każdy powinien dobierać produkt do swoich potrzeb. Świadomie wybrałem HX85 bez NTFS i MKV, nie żałuję tego wyboru. Ma wiele innych fajnych cech i jest piękny:)
Zimny wielkie SORY może źle zrozumiałem ! Jeszcze raz przepraszam !!! Ale cała ta sytuacja mnie zaczyna wkurzać piszę oczywiście o podejściu firmy do NAS klientów nie wymagam jak pisałem tej aktualizacji ale to cały zbieg okoliczności sprawił ,że ta sprawa odżyła a brnięcie dalej w śmieszne jak dla mnie stanowisko SONY to już mnie doprowadza do szewskiej pasji bo nie jestem tym co się wciska kit o niemożliwościach tego TV gdzie jak to wspomniał batumi najgorsze "kaszle" teraz czytają mkv.Daleki jestem też od obrażania kogokolwiek jeżeli to tylko nie lubię jak ktoś ze mnie robi laika(delikatnie to ujmę ) i myśli ,że wykpi się jak dla mnie tak smiesznym wytłumaczeniem.Kiedyś tu podawałem przykład odtwarzacza DVD Panasonica ,który posiadałem i jedno co mnie wkurzało to to ,że na tamte czasy nie czytał mp3 z nośników DVD firma tak samo tłumaczyła nie można ,nie da rady a następny model podstawowy to już bez problemu obsługiwał ale zebrała się grupa ludzi ,która napisała swój soft,który tą funkcję bez problemu włączył odtwarzacz działa do dzisiaj ( będzie chyba z 10 lat).Zimny dla mnie to po prostu odznaczenie "ptaszka" w odpowiednim miejscu i tyle ale komu by się chciało to zrobić lepiej zaproponować kupno nowego modelu firma wtedy się cieszy to jasne ale co komu do tego co zrobiliśmy rok temu zapominamy o tym ! USUWAMY BŁĘDY ,KTÓRE NAZYWAMY AKTUALIZACJAMI ! Zimny wiesz mógłbym być uznanym za dziwaka gdybym domagał się trzeciego USB lub piątego HDMI ale domaganie się mkv-a uważam za rzecz możliwą do zrobienia softem i tyle a jeszcze jakiś pseudo konsultant wypuszcza taką wiadomość ,którą ja się cieszę i dzielę na forum żeby inni też się pocieszyli.
Zimny prosta sprawa stoją dwa telewizory obok siebie HX850 przy jednym pisze obsługuje mkv i NTFS przy drugim pisze ,że nie obsługuje mkv i NTFS ta sama cena ten sam rozmiar ,który wybierasz ? Chyba tak nie do końca świadomie bo gdybyś miał taki wybór pomijając inne zalety tego TV wybrałbyś ........ ? Czy teraz mi powiesz ,że wziąłbyś tego bez mkv ? Dla mnie to też nie jest jakiś straszny problem bo mam odtwarzacz BD ,który obsługuje mkv i NTFS oraz amplituner ,który też obsługuje mkv i NTFS wiesz jakiej firmy są to urządzenia tak oczywiście SONY i nie przeszakadzało to firmie w przewidzeniu specyfikacji BluRay-a na mkv w 2009 roku ale nie zawsze mam ochotę odpalać całe kino domowe aby coś obejrzeć
ja tez chciałbym ntfs, ale to też jest zależne od softu. FAT16, FAT32 odczyta Ci, ale już nie NTFS, bo nie masz hiper chipa sony? Daj spokój ;). Naprawdę spodziewałbym się po Sony kłamstw wyższego lotu. A weź sobie za przykład ich odtwarzacz BR S790. Sam sobie odpowiedz, dlaczego wiekszośc plików odczytasz przez dlna, ale już nie mkv, choć przez usb da radę. Po prostu kłody pod nogi. Żeby było mniej wygodnie.
Co do HX850, ja jestem zadowolony z tego TV. Oraz żyleta, design przepiękny, ale biorąc pod uwagę bliskość linii 2013 i 2012 byłem pewny, że zaaktualizują playera w tych tv.
Odpowiedź 20.12.2013
Szanowny Panie
dziękujemy za kontakt z firmą Sony.
Sprawa numer: 9723316
W nawiązaniu do korespondencji informuję, iż jest mi bardzo przykro z powodu Pańskiego niezadowolenia.
Wyjaśniam, iż funkcja fotomapy online jest dostarczana przez zewnętrznego dostawcę. Z tego powodu usługa ta może zostać zmodyfikowana lub zakończona bez wcześniejszego powiadomienia. Owa informacja znajduje się w instrukcji obsługi telewizora.
Pragnę dodać, iż Pana model telewizora jest produktem, według mnie, bardzo dobrym, który ze swoimi właściwościami może Panu służyć przez lata, nie odbiegając przy tym zbytnio od modeli np. z roku 2013. Jest to oczywiście moje zdanie, z którym Pan nie musi się zgodzić.
Mam świadomość, że każdy model urządzenia, nie tylko Sony, ma swoje wady i zalety. Opinie Klientów są w tej kwestii indywidualne i bardzo różne.
Ze swojej strony staramy się aby nasze urządzenia były najwyższej jakości i spełniały oczekiwania jak największej ilości użytkowników.
Uprzejmie dziękuję za zrozumienie tej kwestii.
moja re
Witam.Widzę ,że nasza dyskusja dobiega końca klient swoje firma swoje w mailu zadałem pytanie również o reklamę w polecanych ,która mnie irytuje i jej nie chcę ! ! ! To co Pan wie odpowiada czego nie przemilcza.Według mnie to też dobry produkt ale mógłby być dużo lepszy obsługując mkv i NTFS ! Jak to się mówi prawie ale każdy wie ,że czyni to wielką różnicę.Co do oczekiwań klientów to jestem jednym z nich i mówię co bym chciał i nie w modelu ,które wprowadziliście tylko w tym,który posiadam.Tylko prosicie o zrozumienie kwestii ale kiedy Wy jako SONY zrozumiecie klienta nie przyszłościowego ale tego ,którego już macie !
Bo Sony trzeba zrozumieć, ale niekoniecznie działa to w drugą stronę ;). Jak to mówią frontem do klienta, a Sony xxxxx :D.
Post został edytowany, ponieważ zawierał słowo niezgodne z regulaminem forum.