anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Podłączenie TV 32EX500 do kina domowego

mike1981-----
Początkujący

Podłączenie TV 32EX500 do kina domowego

Witam szanownych forumowiczów, prośba o rozjaśnienie problemu. Otóż chciałbym podłączyć kino domowe sony HTDDWG700 do TV sony 32EX500 kablem HDMI. A więc kupiłem kabel podłączam i nic nie słychać w głośnikach kina, mogę z niego sterować TV ale nie słychąć nic. Poczytałem trochę intrukcji o TV i napisali że muszę kabel optical kupić, co uczyniłem i podłączyłem. Gra przez głośniki jak ustawię na kinie SAT (bo tam tylko jest wejście optical) i nie mogę starować kinem TV. Kupiłem to kino w zasadzie amplituner żeby podłączyć tv i DVD i podobno z niego sterować wszystkim a tu knot.....Prośba o info czy oba urządzenia są ze sobą "niekompatybilne"? i czy można urządzenia jakoś cyfrowo połączyć tj. za pomocą HDMI lub optical lub innych opcji???
Pozdrawiam

6 ODPOW. 6
profile.country.pl_PL.title
cogito.
Początkujący

W opisie Twojego kina znalazłem informację o dwóch złączach HDMI z czego oba opisane są jako wyjścia a tylko jedno jako wejście. Może skorzystanie z drugiego gniazda okaże się rozwiązaniem?

mike1981-----
Początkujący

Witam
Próbowałem już tak podłączyć ale sprzęt nie widzi kina domowego i odwrotnie (brak urządzenia przez HDMI podłączonego) i nic. Tak jak wspomniałem wcześniej podłączyłem go opticalem ale w kinie domowym żeby słyszeć dźwięk przestawiam go na SAT (satelita) a nie na telewizor. Poczytałem trochę w instrukcji obsługi TV i tam jest napisane, że można podłączyć można TV do slotu HDMI (w TV) ARC (jedno takie występuje) tzw. Audio recive ale nic nie rozpoznaje i dalej mam zagwozdkę, bo dziwi mnie że dwa urządzenia, które są tej samej firmy, mają te same wejścia nie działają razem.
Pozdrawiam
Michał

cogito.
Początkujący

A czy oby kabel HDMI jest odpowiedni? Obsługuje ARC? Tani kabel z marketu może mieć z tym problem.

mike1981-----
Początkujący

Witam
Nawet nie przypuszczałem, że powinienem kupić kabel obsługujący ARC byłem przekonany że HDMI to HDMI i nie ma żadnej różnicy..., poszukam i zakupię takowy, tylko boję się że kino domowe jednak nie będzie kompatybilne z tv po podłączeniu ARC bo wogóle nie znalazłem takiej informacji w instrukcji kina domowego, ale spróbuję.
Pozdrawiam
Michał

FISHBONE89
Początkujący

Aby dźwięk był nadawany przez kabel HDMI oba urządzenia muszą być wyposażone w port HDMI z ARC. Do tego potrzeba kabel HDMI dobrej jakości w wersji 1.4 (nie niższej!).

Ja tak mam podłączony telewizor KDL-40EX710 z kinem domowym DAV-DZ30 i wszystko śmiga. Trzeba jeszcze pamiętać, że w TV i kinie trzeba ustawić na ON sterowanie po kablu HDMI (czy jakoś tak) i do tego w kinie ustawić ARC na ON w ustawieniach.

P.S. Ja mam ten kabel i wszystko na nim śmiga jak powinno :)

mike1981-----
Początkujący

dzięki za info, to problem został znaleziiony niestety w moim kinie nie ma podłączenia HDMI ARC, jest tylko HDMI out, także pozostaje przesył dźwięku przez optical w ustawieniach kina jako satelity.
Pozdrawma