anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

SZAŁ ZAKUPÓW CZYLI KOLEJNY EGZEMPLARZ EX500, TYM RAZEM 46

Dam_Bar
Początkujący

SZAŁ ZAKUPÓW CZYLI KOLEJNY EGZEMPLARZ EX500, TYM RAZEM 46

Szał zakupów czyli kolejny egzemplarz EX 500, tym razem 46.

Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów. Na wstępie dziękuję wszystkim forumowiczom, dzięki których poradom stałem się szczęśliwym posiadaczem Sony KDL-40EX501 (czyli EX500 tyle, że z czarną listwą).

Obecnie stoję przed wyborem kolejnego telewizora. Obraz będzie oglądany z odległości 5.5 metra (pokój na piętrze o kształcie prostokąta o wymiarze 24 m2) i mój wstępny wybór ponownie padł na EX500 rozmiar 46 cali, tym razem KDL-46EX500 (nie mogę przeboleć tej szarej listy, choć niektórzy twierdzą, że to taka wizytówka Sony).

Cena wynosi 3149 zł + karta upominkowa do zrealizowania w sklepie na 300 zł (za którą chciałbym kupić blu-ray Sony BDP-S280B za kwotę 299zł). 3149 zł to dla mnie duży wydatek, dlatego muszę dobrze przemyśleć sprawę.

Stoję przed dylematem, czy brać 46 cali, czy 40 cali EX501 (cena 2299zł i brak karty rabatowej. W tym przypadku także chciałbym nabyć blu-raya więc 2299zł + 299zł daje łączną kwotę 2598 zł, którą zostawię w sklepie). Inną możliwością jest zakup z szarą listwą 40 cali EX500 za kwotę 2099zł (brak karty rabatowej) – w sumie to 200 stówki niżej. Dziwna jest obecna polityka cenowa – jak rok temu kupowałem EX501 nie było żadnej różnicy w cenie w stosunku do EX500.

Zatem mamy różnicę 551 zł (między 46 cali + blu ray, a 40 cali + blu ray). Czy warto dopłacać 551 zł i wybrać większy model w rozmiarze 46 cali. Chciałbym wiedzieć czy „będzie Pan zadowolony”? ;)

Czy może też lepiej pozostać przy 40 calach. Przeniosę do pokoju EX500 40 cali i sprawdzę, jak to wygląda.

TV, który nabędę w sklepie będzie fabrycznie zapakowany, ramy zafoliowane, cacuś glancuś i ogólnie ulala ;) Przebieg sprawdzę w sklepie wchodząc w tryb serwisowy kombinacją klawiszy sklep i+, 5, vol-, I/O.

Nie biorę pod uwagę Sony z podświetleniem edge led z różnych względów( m.in. słaby dźwięk – cienki TV = głośniki z małym kloszem itd.), ani plazm Panasa z buczącej serii G30.

Ważne pytanie czy w KDL-40EX500 i KDL-46EX500 czy cały czas są montowane dobre matryce, czy nastąpiła może jakaś zmiana? Bardzo mi na tej kwestii zależy, abym nie wpadł na minę, bo sprzęt elektroniczny traktuję jak przysłowiowe jajko i lubię jak wszystko jest ok.

-Zanam się ze specyfikacją techniczną 40EX500 (funkcje, które wydają się być dla mnie interesujące):
-Full HD 1080p,
-częstotliwość odświeżania 100HZ (Motionflow),
- podświetlenie CCFL (trochę obawiam się podświetlenia krawędziowego EDGE LED w innych modelach)
-pobór energii 106W,
-tuner telewizji naziemnej DVB-T,
-dekoder MPEG-4,
-rozpoznaje dźwięk Dolby Digital,
-tryb 24p True Ciemna – wyświetlanie filmu w „oryginalnym” tempie 24 klatek na sekundę, -korektory obrazu,
-format obrazu 16:9,
-złącze USB,
-stabilizacja dźwięku,
-liczba tunerów 1 – aby działała funkcja Pip powinny być dwa tunery w celu oglądania dwóch -programów naraz,
-4 złącza HDMI,

Krótki wywiad środowiskowy:
-Odległość od ekranu: 5.5 m (mogę przenosić fotel aby zmniejszyć odległość, ale czy to ma sens)
-Jak słońce świeci : w pokoju okna od południa, żaluzje, pokój na poddaszu użytkowym – choć to bardziej piętro niż poddasze użytkowe
-Jak duży jest pokój około- 24 m
-Preferowana technologia- CCFL
-Jaki masz obecnie telewizor- CRT 29’ Samsung + 20 crt Otake + KDL-40EX501
-Jakie programy najczęściej oglądasz- filmy, dokumenty.
-Oglądasz w dzień czy wieczorem- popołudnie, wieczór
-Preferowana wielkość telewizora - 40 lub 46
-Preferowana marka - Sony
-Czego nie lubisz w telewizorach - zbyt odblaskowego ekranu, przekłamań kolorów
-Jakie urządzenia będą podłączone – DVD, dekoder HD (w przyszłości), blue-ray , może PS3, zestaw kina domowego (w przyszłości)
-Ile 50% do telewizji a ile % do innych urządzeń – 60% do telewizji, 40% DVD, Blue ray,
-Siedzisz na wprost czy również z katów bocznych - na wprost
-Telewizor ma mieć wi-fi- ....
-Ma czytać przez USB filmy- Tak (EX500 nie czyta plików .mkv)
-Jakimi złączami i co chcesz podłączyć - PS3, komputer, dekoder HD, zestaw kina - HDMI
-Ile masz kanałów HD : 0
-Ile godzin dziennie ma grać telewizor- 4 h
-Ile osób zasiada przed telewizorem od 2 do 4
-Ma stać czy wisieć? Stać
-Jaka klasa cenowa- do 2299 PLN do 3149 PLN
-Ile lat telewizor ma służyć? ok. 10 lat

Wg oceny forumowiczów telewizor wśród modeli Bravia EX500 ma najlepszy stosunek ceny do jakości. Jakość wykonania telewizora jest oceniana na 5. Elementy są dopasowane, materiały bardzo dobrej jakości. Wygląd itd. to kwestia subiektywna, mi się podoba. Po 10 miesięcznym użytkowaniu wersji 40 cali EX501 mogę powiedzieć, że telewizor podoba się naszej rodzinie.

TV chciałbym nabyć w ciągu kilku dni.

Proszę forumowiczów, także użytkowników wyżej wspomnianego LCD o wyrażenie opinii.

Pozdrawiam serdecznie Damian

PS. Chciałbym podziękować Zimnemu za pomoc w wyborze KDL-40EX501.

13 ODPOW. 13
profile.country.pl_PL.title
cogito.
Początkujący

Okazuje się, że źródła internetowe mogą zaoferować lepszą jakość niż sporo kanałów HD. Kiedyś już Zimny wspominał o tym, że jakość sygnału z satelity zależy między innymi od bitrate i ze względu na to że większy bitrate to wyższe koszty część kanałów HD to wcale nie jest HD, a np upscaling do HD. A blueray oczywiście pozostaje bezkonkurencyjny :thumbsup: Szkoda tylko, że nie każdy może mieć dostęp do odpowiednio szybkiego internetu...

zizi-----
Początkujący

cogito napisał(a):

Okazuje się, że źródła internetowe mogą zaoferować lepszą jakość niż sporo kanałów HD. Kiedyś już Zimny wspominał o tym, że jakość sygnału z satelity zależy między innymi od bitrate i ze względu na to że większy bitrate to wyższe koszty część kanałów HD to wcale nie jest HD, a np upscaling do HD. A blueray oczywiście pozostaje bezkonkurencyjny :thumbsup: Szkoda tylko, że nie każdy może mieć dostęp do odpowiednio szybkiego internetu...

Do filmu HD z netu (IPLA) potrzeba 5.9 MBit - tyle podaje S280 - jakość bez porównania z kablówką także HD, obraz prawie jak z BR, dużo lepszy niż z najlepszych produkcji DVD

poz.

Zimny_
Użytkownik

Już teraz różnice w cenie między prędkościami Internetu są dosyć małe - co daje większą dostępność.
Ja z niecierpliwością czekam na dostęp do jakieś wypożyczalni wideo w serwisie BIV. Sony posiada swoją wytwórnię filmową, mogliby udostępnić jakieś filmy :D Dodatkowo uważam, że aplikacja Ipla powinna mieć możliwość wykupienia płatnych transmisji (podobnie jak na aplikacji komputerowej), np. mecze piłki nożnej.
Co do jakości z Internetu a z kanałów HD - wszystko zależy od filmu i kanału. Tu nie ma reguły. Mnie bardzo często zaskakuje jakość materiałów na kanale Discovery Showcase HD, BBC Knowledge i National Geographic HD. Również nie raz spotkałem się z filmami na HBO HD, gdzie ilość szczegółów była imponująca...

cogito.
Początkujący

Ceny są do zaakceptowania, dużo gorzej z dostępnością. Moja radiówka bije dziś rekordy pod względem długości wczytywanie stron. Szkoda. A pamiętać trzeba, że jak już mamy fajny telewizor to dobrze było by mu zapewnić optymalne warunki do działania. W moim przypadku póki co nierealne...

Pozdrawiam
cogito