anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Wi-Fi w telewizorach Bravia

profile.country.pl_PL.title
azja-----
Początkujący

Wi-Fi w telewizorach Bravia

Posiadam telewizor NX700. Z opisu wynika, iż posiada on kartę Wi-Fi. Chcę podłączyć laptopa bezprzewodowo z tv. Po włączeniu sieci Wi-Fi w laptopie próbuję wyszukać dostępne sieci, lecz tv nic nie wykrywa. Jak to skonfigurować aby w końcu zadziałało?

8 ODPOW. 8
TmZ-----
Początkujący

Jak się nie mylę, telewizor posiada odbiornik sieci WiFi (podobnie jak Twój laptop). A sam w sobie nie służy jako accespoint. Jeżeli masz w domu stworzoną bezprzewodową sieć domową - wtedy możesz go podłączyć. Innego rozwiązania nie widzę.

Jakby Ci to jeszcze prościej wyjaśnić...

Zarówno laptop jak i TV są odbiornikami, a więc dwa odbiorniki nie skomunikują się. Do tego jest potrzebny jakiś nadajnik.

Jeżeli się mylę, proszę mnie poprawić.

oldguest
Początkujący

TmZ napisał(a):

Jeżeli się mylę, proszę mnie poprawić.

W dużym uproszczeniu jest tak jak mówisz.

Sam Access Point by teoretycznie wystarczył ale prościej będzie z routerem który ma Wi-Fi.

W teorii wi-fi istnieją takie rzeczy jak sieć Ad-Hoc, ale podejrzewam że TV nie da się tak skonfigurować (więc Router albo sam Access Point jest potrzebny).

dareen-----
Początkujący

Witam :)

Zastanawiamy się z mężem nad kupnem NX700/710 i w związku z tym mamy pytanie: czy Wi-Fi w tych modelach obsługuje szyfrowanie WPA2? W sklepie sprawdziliśmy, że WPA ma na pewno, ale na potrzeby samego telewizora wolelibyśmy nie obniżać zabezpieczeń sieci w domu.

Pozdrawiam

Sych-----
Początkujący

Witaj :c37 Samo zabezpieczenie kluczem to nie wszystko. Przydaje się dobry firewall. Telewizory bravia z wifi mają standard zabezpieczeń wep, wpa/wpa2.
Też zastanawiam się nad kupnem 46nx710. Dosyć tani, dobry i 3d.

dareen-----
Początkujący

Dzięki za odpowiedź :c22 (szkoda, że nie ma emotki z grzecznym dygiem ;) )
Wiemy, że zabezpieczenie kluczem to nie wszystko, dlatego kompy w domu mamy zabezpieczone również w inny sposób - programowo i sprzętowo.
A NX710 kusi, oj kusi, coraz bardziej. Może sobie zrobimy przyspieszony prezent na gwiazdkę ;)

azja-----
Początkujący

Czy ten router będzie odpowiedni do połączenia tv z laptopem http://allegro.pl/tp-link-tl-wr740n-ap-router-150mbps-upc-aster-i1348391840.html, a może proponujecie coś innego.

oldguest
Początkujący

Odradzam TP Linka... Proponuję coś z LinkSys-a, D-Link-a.

Zimny_
Użytkownik

Chyba najlepszą jakość do ceny ma LinSys. D-linka sporo ludzi chwali, a ja miałem z nim problemy. Fakt, TPSA nie ułatwiała sprawy, ale to już dłuższa historia.